Te intrebi in ultimul timp ce poti face asa incat sa fii un om mai fericit, mai implinit, un om care sa merite iubire si sa daruiasca iubire? Te intrebi de ce atat de multe aspecte din viata ta par sa nu mearga exact asa cum ti-ai dori – in nici un caz asa cum ti-ai fi inchipuit? Pare ca viata ta amoroasa a intrat in declin si iti afecteaza in general viata? Urmeaza aceste 10 sfaturi si uita de problemele in dragoste!
Nu trebuie sa te miri de faptul ca ceea ce urmeaza sa citesti se refera prea putin la dragoste, la relatii – aceasta deoarece problemele in dragoste nu sunt vreun blestem personal. Ele decurg din alte probleme pe care le ai in legatura cu propriul tau eu si cu viata ta. Deseori, dam vina pe relatie cand nu suntem fericiti – insa este invers: relatia nu poate sa ramana una fericita deoarece noi nu suntem oameni fericiti!
Urmeaza aceste 10 sfaturi si uita de problemele in dragoste!
1. Cunoaste-te pe tine insuti! Pare un principiu rasuflat si un cliseu si poti crede ca este de la sine-inteles ca te cunosti pe tine mai bine decat altii. Si totusi…prea putini dintre noi chiar se cunosc in profunzime, prea putini mai avem astazi timpul pentru a reflecta si a ne intreba cine suntem, in esenta noastra, dezgoliti de orice masti. Socrate stia ceva ce noi azi am uitat: cel mai dificil, in acelasi timp cel mai important lucru, este sa stii cine esti tu cu adevarat. Sa iti stii punctele tari, punctele slabe, sa iti cunosti sinele si sa il redescoperi pe zi ce trece (caci trecem prin mici si subtile schimbari odata cu experientele de viata). Poti spune cu mana pe inima ca te cunosti? Caci fara ca tu sa ajungi la o intima cunoastere personala, atunci nu vei fi cu adevarat un om fericit si unui altul ii va fi greu sa te descopere…
2. Vezi ceea ce vad altii in tine. De multe ori, cand ai probleme in dragoste care parca nu se sfarsesc, aceasta are o directa legatura cu o imagine de sine negativa. Atat timp cat tu continui sa iti vezi preponderent punctele slabe, defectele, lipsurile, atat timp cat tu nu ai incredere in tine, cum poti sa fii un partener de cuplu dezirabil? Insa altii vad ceea ce este bun, ceea ce este atractiv, ceea ce este valoros in tine: invata, asadar, de la ei si vezi cat de multe lucruri bune exista la tine. Renunta, odata pentru totdeauna, la repulsia fata de tine insuti, la mila fata de tine insuti, la obiceiul de a te concentra pe ceea ce nu iti place.
3. Accepta-te si iubeste-te pe tine insuti! Din nou, un sfat care ti se poate parea pur cliseu. Insa este atat de important nu numai sa stii cine esti, ce esti, ci sa accepti acest fapt, cu bune si cu rele. Doar astfel poti fi puternic si sa faci fata provocarilor in viata – si in dragoste. In plus, adevarul este ca nu vei fi iubit atat timp cat tu nu te iubesti; nu vei putea darui iubire atat timp cat crezi ca nu o meriti.
4. Descopera-ti interesele si stabileste-ti telurile in viata. O relatie de dragoste te poate face fericit – insa nu atat timp cat tu nu esti in sine un om fericit (sau macar satisfacut de viata sa). Nu te poti astepta sa ai orelatie care sa-ti transforme peste noapte viata, sa o faca deodata perfecta. Acesta este rolul tau si numai tu iti poti face viata mai buna, numai tu ai puterea sa fii un om implinit. Pentru aceasta, este nevoie sa simti ca ai ceva in viata ta (ceva mai mult decat dragoste), trebuie sa iti fixezi teluri, sa stabilesti care este drumul pe care ti-l doresti sa il urmezi. De abia dupa ce vei fi un om satisfacut va veni si o dragoste care sa fie completa si fara probleme!
5. Lucreaza la gandirea apreciativa. La ce se refera perspectiva apreciativa? Este, pur si simplu, un mod pozitiv de a privi si interpreta lucrurile. Un simplu exemplu sugestiv: ziua ta a inceput prost; si in mod ironic se intampla un lucru oarecare care numai in acea zi, te gandesti, nu trebuia sa se intample. Modul obisnuit de a reactiona – nervozitate extrema sau pur si simplu renuntare, in ideea „bineinteles ca fix mie si fix astazi trebuia sa se intample”… O alta perspectiva, cea apreciativa, ar sugera in schimb sa stai, sa te relaxezi sa te gandesti: „este, intr-adevar, ceva ce merita sa ma consum?
Fac ceva util daca ma consum? As putea face ceva ca lucrurile sa se amelioreze?”. Ideea in sine este sa ne educam asa incat sa ajungem sa privim in orice situatie oportunitati, sanse de ameliorare, puncte tari si nu sa ne concentram – asa cum o facem deseori instinctiv – pe ceea ce este rau. In orice situatie cotidiana putem gasi atat o perspectiva pozitiva, cat si o oportunitate de a modifica lucrurile in mai bine. Mereu putem fi in stare sa apreciem ceea ce avem, fara a ne gandi mereu la ceea ce nu avem…
6. Afla cum te poti dezvolta ca om. Dupa cum se spunea, desi ti s-ar parea ca aceste sfaturi nu au prea mare legatura cu problemele in dragoste, este important ca tu ca om sa fii satisfacut cu cine esti si cu viata ta, pentru a te putea bucura de o relatie si pentru a avea ce sa daruiesti. Intotdeauna exista sanse de a te dezvolta ca om: fizic, intelectual, social, spiritual. Descopera ce latura ti-ai dori sa o dezvolti si lucreaza la tine ca persoana. Caci cu cat esti un om mai satisfacut, cu atat ceilalti sunt atrasi irezistibil de tine.
7. Reflecteaza la trecutul tau si la ceea ce nu a mers cum ai dori. Poate ca este greu sa te gandesti cu sinceritate la greselile tale din trecut si la ceea ce ai fi putut face altfel. Insa este un pas important – cu atat mai mult cu cat discutam despre probleme in dragoste. Reflecteaza la toate relatiile tale si afla cum ai procedat gresit, cu scopul de a incerca sa nu reiei aceleasi erori.
8. Descopera de ce au nevoie ceilalti de la tine. Pana acum, am discutat despre tine ca om – insa pentru a avea relatii armonioase – de dragoste si de orice alt fel – trebuie sa inveti sa ii cunosti si intelegi pe altii, sa le acorzi un real interes si sa le daruiesti ceva ce ei doresc. Multe probleme in dragoste apar din lipsa cunoasterii, a intelegerii reciproce (pe cat se poate) si a faptului ca nu daruiesti, insa ceri altora. Intreaba-te pur si simplu: „ca cauta, ce doreste acea persoana de la mine?” si treci la pasul urmator…
9. Invata sa (te) daruiesti altora! Daca ai probleme in dragoste, probabil ca te gandesti „de ce nu reusesc, desi doresc atat de mult sa iubesc si sa fiu iubit?”. Se prea poate ca raspunsul sa fie legat de faptul ca, desi iti doresti iubirea, iti este teama sau nu stii cum sa te deschizi, sa te daruiesti complet unei alte persoane, sa o lasi sa te vada asa cum esti tu.
Cand esti atras sau indragostit de cineva, poti avea tendinta sa iti pui o masca cat mai atractiva, sa te ascunzi, sa arati doar partile tale bune si prin aceasta de fapt sabotezi de la inceput relatia. Cine te va iubi, va trebui sa te cunoasca asa cum esti si pentru ca acea persoana sa te iubeasca, va trebui sa te simta complet onesta si deschisa (chiar cu riscul de a ajunge ranit).
10. Ia viata si iubirea asa cum sunt ele – cu bune, cu rele… Problemele in dragoste decurg deseori din simplul fapt ca, odata ce iubesti, iti inchipui ca totul ar trebui sa mearga ca uns, fara greutati, fara suferinte. Iubirea reala, ca si viata reala, insa, implica si suferinte si probleme.
Daca tu renunti sa incerci, ramai dezamagit de la primul impas, fugi la prima provocare mai dificila, nu vei putea niciodata mentine o relatie lunga si armonioasa. Nu este intocmai cel mai romantic lucru pe care poti sa-l auzi, insa este realitatea: daca doresti o relatie de dragoste care sa dureze, fii pregatit sa lupti pentru ea si sa faci fata si clipelor rele; caci atat timp cat iubesti, aceasta iubire merita sa incerci…