La fel ca si Cainele de Islanda, Eskimo canadian, Spitz-ul finlandez, Akita, Samoyed si multe alte rase si cainele Buhund norvegian face parte din grupul de rase nordice, el fiind originar din Norvegia. Stramosii sai erau folositi in Evul Mediu ca animale pentru pastorit sau pentru paza. Este cunoscut si cu numele de Norsk Buhund sau Sheepdog norvegian. Este mentionat destul de vag ce-i drept ca fiind si un caine de tip Spitz – acele rase nordice care au caracteristicile conformationale destul de mult asemanatoare cu ale lupilor.
Numele sau Buhund vine de la cuvantul norvegian ,,bu” ce se traduce prin coliba de munte, staul si se refera la acele adaposturi din lemn ce erau si probabil mai sunt si in prezent locuite de pastori si cainii lor, iar ,,hund” inseamna caine.
Stramosii acestui caine se pare ca au trait cu foarte mult timp in urma, dateaza din anul 900 d.Hr., daca se tine cont de ramasitele fosile ale unor caini gasite intr-un mormant viking descoperit in Norvegia. Istoricii au scris despre obiceiul vikingilor de a-si ingropa lucrurile lor cele mai pretioase si cainii impreuna cu ei pentru a-i servi in viata de apoi. Promovarea acestei rase a inceput in afara Norvegiei abia in anul 1920, pana atunci ea fiind cunoscuta doar in acest stat.
In Anglia a ajuns abia la sfarsitul Primului Razboi Mondial si recunoscut oficial in anul 1968. Datorita agilitatii si energiei sale, cainele era folosit in politie. In anul 2007, rasa de caini Buhund norvegian a fost recunoscuta prima data ca fiind unica de catre American Kennel Club, iar in anul 2009 a devenit membra a Grupului Herding.
Buhund este un caine ciobanesc obtinut prin reproductie din cele mai bune exemplare de caini de pastorit din Norvegia, care erau folosite la paza turmelor de oi, vite, porci si reni. Sarcina sa era sa asigure paza fermelor de animalele de prada, incluzand lupii si ursii.
Este o rasa de caine de dimensiuni medii, are inaltimea de 40-48 cm si greutatea de 12,5-17 kg. Femela este intotdeauna putin mai mica decat masculul si cantareste mai putin. Corpul sau este aproximativ de forma patrata, are inaltimea la greaban aproape egala cu lungimea masurata de la partea anterioara a pieptului si pana la coapse. Capul este trapezoidal, urechile triunghiulare, mari si tinute drept in sus, mereu ciulite, foarte mobile, pot fi inclinate usor spre spate mai ales cand animalul isi exprima afectiunea.
Botul este destul de scurt si negru. Ochii sunt mari si ovali, au irisul de culoare neagra sau uneori caprui-inchis, il fac sa aiba o expresie ca ar fi mereu in alerta si plin de viata. Pieptul este adanc, coastele sunt bine arcuite, gatul de lungime medie si putin arcuit, iar coada este groasa, prevazuta cu fire de par lungi pe partea inferioara si mai scurte pe cea superioara.
Intregul corp este acoperit cu fire de par scurte, dese si groase, care alcatuiesc stratul inferior al blanii si cu fire mai aspre, dar de asemenea destul de scurte, care formeaza stratul exterior al blanii. Coloritul este maroniu-deschis, crem-galbui, galben-portocaliu sau cafeniu cum este bobul de grau. Pe membrele anterioare firele de par sunt scurte si dese, iar pe membrele din spate sunt mai lungi. De asemenea pe coapse, gat si piept, blana este mai lunga.
Temperamentul acestui caine de rasa este vioi si activ. Este inteligent, agil, bland si afectuos cu copiii, un companion foarte bun pentru stapanul sau. Poate fi utilizat ca animal de companie, drept caine de vanatoare si la paza turmelor de animale. Are un nivel de activitate moderat sau uneori chiar ridicat, ii place sa se joace, sa alerge in spatii libere, sa stea in preajma copiilor si sa se bucure de diferite jocuri cu acestia, este loial, afectuos si bland cu membrii familiei din care face parte.
Fata de straini pare retinut, nu are incredere, intotdeauna este in alerta si isi avertizeaza stapanul de prezenta acestora. Nu este o rasa agresiva, natura sa este prietenoasa, insa ca animal de paza isi face intotdeauna treaba, stie sa fie curajos, neinfricat si sa isi protejeze stapanul si familia acestuia. Uneori este foarte galagios, are multa energie, devine exuberant, de aceea este nevoie sa fie dresat la timp pentru a asculta si a fi temperat. Stapanul sau trebuie sa-i dea comenzi ferme deoarece acest caine poate deveni de multe ori incapatanat.
Fiind un caine vesel, plin de energie, este recomandat familiilor active care traiesc mai ales in mediul rural sau suburban. Desi prefera mai ales regiunile cu climat rece el se adapteaza usor si la zonele cu temperaturi mai mari. Este un caine destul de sanatos, poate suferi in cursul vietii de cataracta, displazie de sold si epilepsie, deoarece are o predispozitie la astfel de boli. Speranta de viata la Buhund norvegian este de 12-15 ani.
Video – Rase de caini nordice – Buhund norvegian: