Dragoste și relațiiCum este definită dragostea – în D.E.X. și în alte dicționare?

Cum este definită dragostea – în D.E.X. și în alte dicționare?

Cum este definita dragostea in D.E.X: ca un „sentiment de afectiune pentru cineva sau ceva; sentiment de afectiune fata de o persoana” – de observat faptul ca varianta cea mai noua, din 2012, a eliminat cuvintele „de sex opus”, variante mai vechi ale definitiei dragostei mentionand „afectiune fata de o persoana de sex opus.

In D.E.X., definitia dragostei este aceeasi cu a iubirii – iubirea fiind definita ca un „sentiment de dragoste fata de o persoana; relatie de dragoste; amor; sentiment de afectiune (si admiratie) pentru cineva sau ceva” (iarasi, s-au eliminat cuvintele „de sex opus).

Ambii termeni provin din limbi slave si semnifica, asadar, o afectiune fata de persoane, obiecte sau idei. Sunt mentionate si semnificatiile unor comune expresii, precum cu multa dragoste (cu placere, cu bucurie), a prinde dragoste de cineva sau de ceva (a se indragosti), a se topi de dragoste (a iubi cu pasiune). Dragostea este corelata si cu relatiile amoroase si cu relatiile sexuale.

Alte definitii ale dragostei

  • Un sentiment cald de atasament personal profund;
  • Pasiune si dorinta;
  • O afectiune profunda si tandra;
  • O inclinatie si placere intensa (pentru persoane sau pentru altele: de exemplu, pentru o activitate sau pentru arta);
  • O nevoie si dorinta pentru cineva sau ceva;

Asadar, definitiile dragostei din D.E.X. sau din orice alte dictionare explica acest sentiment prin cuvinte precum afectiune, pasiune, admiratie. Sinonime pentru dragoste exista intr-un numar coplesitor, atat datorita complexitatii acestui sentiment, cat si datorita diferitelor tipuri de dragoste. Cateva sinonime: iubire; amor; tandrete; adoratie; pasiune; caldura; inclinatie; devotiune.

Definitia dragostei trebuie sa tina cont si de diversele tipuri de dragoste: dragostea romantica, dragostea pasionala, dragostea platonica, dragostea amicala, dragostea in familie, dragostea de sine, dragostea fata de Dumnezeu si dragostea ca inclinatii si placeri (de arta, de activitati, de idei si principii abstracte).

Ne face insa definitia dragostei sa intelegem mai bine acest sentiment?

cum e definita dragostea

Nu – doar trairea dragostei ne arata ceea ce inseamna acest sentiment profund si complex; insa trairea sa face explicarea sa si mai dificila. Poate de aceea, definitiile sunt intotdeauna variate si poate de aceea nici chiar stiinta de astazi nu ne poate oferi o definitie si o explicatie completa a sentimentului iubirii.

Psihologii, de exemplu, prefera termenul de atasament si nu cel de afectiune, pasiune, inclinatie. Multa vreme, au existat teorii explicative care priveau dragostea ca o reactie a organismului la stimuli externi (deci mai degraba ca un proces bio-chimic) sau ca o alegere a individului, inclinat sa iubeasca unele persoane, iar pe altele nu.

Psihologii si sociologii au urmarit cum se naste si se mentine dragostea ca atasament, observand relatiile intre mame si bebelusi, apoi comparand acest tip de atasament cu relatiile de dragoste romantice. Concluzia – atasamentul este un proces similar, nascut atat prin procese bio-chimice (eliberarea de hormoni sub influenta stimulilor), cat si prin relatia apropiata, care intareste sentimentul de intimitate si atractie interpersonala.

Unii psihologi discuta despre inclinatia de a fi atras si de a te atasa fata de anumite persoane, in timp ce altii declara ca nu alegem de cine ne indragostim romantic, mai mult decat alegem sa simtim iubirea fata de parinti.

O teorie interesanta care, daca nu ofera o definitie clara a dragostei, ofera o perspectiva mai clara este cea a lui Robert Sternberg, ce a creat modelul triangular al dragostei; astfel, sentimentul de dragoste este format din trei componente: intimitatea (apropierea, cunoasterea, comunicarea, intelegerea); pasiunea (atractia fizica si sexuala, dorintele si nevoile); si implicarea sau angajamentul (acceptarea si impartasirea sentimentelor si formarea si mentinerea relatiei).

In functie de existenta sau de lipsa acestor elemente, teoria ne arata ca exista diverse tipuri de dragoste: dragostea consumata (completa), dragostea romantica (din care lipseste implicarea), dragostea pasionala sau infatuata (doar pasiune), dragostea amicala (doar intimitate), dragostea goala (doar implicarea in relatie), sau dragostea companionala (din care lipseste pasiunea).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.