Relatia cu un partener indisponibil emotional poate fi extrem de frustranta si dificila: oricat incerci sa te apropii de partenerul tau, el ramane retras, inchis in sine, parca incapabil sa comunice intim, sa iti arate ce este inauntrul sau. Un partener care este indisponibil emotional se ascunde in spatele unei masti – si-a creat, voit sau nu, un perete de aparare, de protectie impotriva apropierii si intimitatii umane.
Cand ai o relatie cu un partener indisponibil emotional, poti crede ca este vina ta – ca el/ea ramane distant, inchis in sine deoarece este ceva la tine ce l-ar impiedica sa se implice mai mult. Nu acesta este insa cazul in cele mai multe situatii: partenerul tau evita orice apropiere prea mare, orice implicare majora din dorinta sa (constienta sau, deseori, subconstienta) de a nu risca sa fie ranit.
Cand ai o relatie cu un partener indisponibil emotional
Cand, desi sunteti intr-o relatie de cuplu de ceva timp, realizezi ca tu nu stii lucruri de baza despre el/ea: despre familia sa, despre viata sa, despre visele, dorintele si fricile sale;
Cand realizezi ca nici partenerul nu te cunoaste bine – deoarece cel indisponibil fuge de intimitate, nu se simte confortabil nici sa vorbeasca si nici sa asculte lucruri intime;
Cand partenerul, desi iti spune ca te vrea alaturi si ca te iubeste, nu ti-o arata, pare mereu detasat;
Cand simti ca doar tu incerci sa te implici, sa faci ca relatia sa evolueze;
Cand partenerul nu iti ofera nici timp, fiind deseori ocupat cu altele;
Cand nu ai nici un sentiment de securitate in relatie, cand simti ca aceasta s-ar putea termina oricand;
Cand, pur si simplu, desi esti langa partener, desi il/o atingi, il/o simti departe si te simti singur(a)…
De ce este partenerul tau de cuplu indisponibil emotional
O rana nevindecata. Adesea, persoanele care se inchid in sine, care isi construiesc un zid solid de aparare, care se ascund sub o masca de confidenta si de duritate au suferit prea mult in trecut. Au pierdut pe cineva important in viata lor sau au fost tradati intr-un mod urat de catre cineva iubit. S-au simtit respinsi si singuri – iar calea (des subconstienta) de a se apara de o alta posibila suferinta a fost indepartarea de oameni, refuzul intimitatii.
Respingerea unei relatii care sa devina atat de apropiata, incat o persoana sa mai aiba puterea de a ii rani din nou. Aceste persoane ranite in trecut nu si-au revenit cu adevarat, nu au trecut peste durerea lor – insa reusesc cu succes sa si-o ascunda sub o fatada ce pare des indiferenta.
Ele au probleme majore in a se increde in alti oameni – din punctul lor de vedere, a te increde in cineva, a lasa pe cineva sa se apropie prea mult, a te deschide si a trai sincer sentimente este egal cu a te descoperi, a te lasa prada riscului de a fi distrus, ranit. Astfel ca, desi isi doresc un partener alaturi, desi isi doresc o relatie de cuplu, nu doresc si nu pot sa ii permita acelui partener sa devina prea apropiat, sa devina o persoana prea importanta in viata lor, care i-ar putea face sa sufere.
Egocentrismul exacerbat – alteori, un partener indisponibil emotional este doar o persoana cu un egocentrism exacerbat, mai mult sau mai putin narcisista. O persoana incapabila de empatie, care nu are dezvoltate abilitati de comunicare. O persoana care se centreaza doar pe sine: percepand si valorizand doar propriile opinii, nevoi, dorinte. Intr-o relatie cu un asemenea partener, vezi constant ca ti se cere si ti se cere, in timp ce celalalt nu iti ofera nimic. El este centrul si doar ceea ce gandeste si simte el are importanta. Isi doreste relatia atat timp cat ii convine, insa are in mod clar alte prioritati legate de viata sa.
Teama de a ramane „prins”. Mai frecvent la partenerii barbati, indisponibilitatea lor emotionala poate proveni din frica ca, odata ce se implica serios intr-o relatie, odata ce devin intimi cu partenera, vor ramane in „capcana”, isi vor pierde toata libertatea si vor fi controlati. Poate ca partenerul a vazut ca in cadrul altor relatii (cum ar fi cea a parintilor sai), cei doi parteneri erau nefericiti impreuna, insa legati unul de altul, incapabili sa evadeze; si se teme sa nu ajunga in aceasta situatie: legat de un partener care nu-l mai face fericit si care ii controleaza viata. Astfel ca o solutie poate sa para a evita implicarea adevarata, a evita o intimitate reala cu partenerul de cuplu.
Un secret. Un partener indisponibil emotional poate fi astfel si din cauza ca are un secret – des, are o alta relatie sau o aventura. Impartit intre doua relatii sau aventuri, o persoana nu se va implica emotional foarte mult, preferand sa ramana la un nivel mai superficial de apropiere si cunoastere. Cand nu il/o cunosti de mult timp si observi ca nu doreste o apropiere reala, ar trebui sa te intrebi daca nu cumva mai are pe cineva. Iar cand partenerul tau de mult timp devine indisponibil emotional, devine distant, este valabil acelasi lucru.
A avea o relatie de cuplu cu un partener indisponibil emotional poate fi mult prea greu: insa atunci cand iubesti si doresti sa faci orice pentru a salva relatia voastra, cel mai important lucru este sa afli de ce a ajuns acesta inchis in sine, distant, incapabil de contact intim si sa vorbesti cu el/ea. Uneori, partenerul nici nu realizeaza si nici nu recunoaste ca este indisponibil – ceea ce face situatia si mai grea pentru tine. Insa nu trebuie niciodata sa te resemnezi sa stai alaturi de o persoana care se ascunde de tine, care iti refuza intimitatea, care nu te lasa sa o cunosti.