Creşterea primilor dinţi la bebe îi va cauza micuţului dureri, părinţii confruntându-se cu o nouă provocare. Cum pot părinţii ameliora această durere, cum îl pot ajuta pe bebe să treacă mai uşor şi peste acest hop?
Creşterea dinţilor la bebe se întâmplă uneori devreme – încă de la 4 luni, alteori mai târziu, cam pe la 9 luni. Oricum ar fi, bebe va simţi disconfort şi durere şi va cere alinare de la părinţii săi, cei care îl protejează. Înainte de apariţia primului dinţişor, bebe va resimţi disconfort, apoi la creşterea fiecărui nou dinte (dinţii cresc pe rând, în general cu scurte perioade de pauză). Doar la creşterea primilor dinţi bebe va suferi mai mult, durerea diminuându-se la următorii.
Bebe se agită, doarme prost, pare nervos, plânge, salivează, duce mâna şi diverse obiecte la gură încercând să muşte? Observi şi o anumită roşeaţă a gingiilor sau chiar o umflătură micuţă? Nu te alarma, toate acestea îţi arată că micuţului îi creşte primul dinte!
Nici un părinte nu suportă să-şi vadă scumpul bebeluş cu dureri; din păcate, este o etapă de dezvoltare prin care trebuie să treacă, cu tot cu disconfortul implicat. Există câteva căi să îi diminuaţi durerea, deşi nu puteţi să o eliminaţi complet:
Suzeta
Nu aveţi motive să nu-i oferiţi lui bebe o suzetă (vă veţi îngrijora mult mai târziu de eliminarea acestui obicei). O suzetă tare din cauciuc sau un inel gingival din silicon îi va alina durerea, micuţul resimţind în perioada de creştere a dinţilor nevoia să muşte şi să mestece. Alegeţi suzete sau inele dintr-o bucată, păstraţi-le curate şi schimbaţi-le în mod regulat (uitaţi-vă zilnic dacă nu apar fisuri în suzetă sau inel).
Suzeta are un alt avantaj: înlocuieşte obiceiul suptului degetului, care este mult mai dificil de dezvăţat! Unii părinţi folosesc un mic truc, răcind puţin suzeta sau inelul sub jetul de apă rece sau în frigider (puţin!), aceasta alinând durerea.
Dacă bebe a început să mănânce şi alte alimente în afară de lapte, îi puteţi diminua durerea de dinţi oferindu-i piureuri de fructe şi legume puţin răcite și apă sau ceai rece (înghiţind apă ţine sub control şi salivarea în exces). Fără alimente îndulcite, fac mai mult rău! Unii părinţi aveau obiceiul de a înmuia suzeta în sirop, pentru a-i da un gust bun, însă aceasta este o cale sigură spre apariţia cariilor.
Masajul uşor al gingiilor
Ameliorează durerea provocată de creşterea dinţilor. Cu degetele (spălaţi-vă bine mâinile) sau cu o bucată de material curată şi umezită în apă rece, masaţi uşor, făcând mişcări circulare. Puteţi să îi lăsaţi o bucată de material umezită în apă rece să o mestece. Bineînţeles, nu ascultaţi niciodată de sfaturile vechi care spun că durerea trece dacă îi masaţi micuţului gingiile cu degetul înmuiat în alcool!
Oferiţi-i ocrotire şi atenţie
Creşterea primilor dinţi nu este momentul să îl obişnuiţi să stea singur sau să îi ignoraţi plânsul! Bebe are nevoie de afecţiune și sprijin, fiind speriat de noua senzaţie de disconfort. Încercaţi să îi vorbiţi şi să îl ţineţi cât mai preocupat, oferindu-i jucării, scoţându-l la plimbare.
Dacă vedeţi că nimic din acestea nu ameliorează durerea lui bebe, mergeţi la medicul pediatru şi cereţi un sfat; acesta poate prescrie o medicaţie dacă este cazul (atenţie întotdeauna la dozele administrate micuţului). Aveţi nevoie de acordul medicului pentru orice tip de remediu, inclusiv unguente naturiste sau alte reţete despre care auziţi.