Un hobby extrem: vezi cum se practică pescuitul cu mâinile goale (noodling)

0
816

Pescuitul este un hobby relaxant şi un sport popular; nu într-atât de relaxant este însă pescuitul cu mâinile goale, noodling, cum este denumit în sudul S.U.A.. În timp ce pescarul amator se relaxează pe marginea lacului sau râului şi savurează ieşirea în natură, pescarul care practică noodling trăieşte o experienţă plină de adrenalină.

Ce presupune pescuitul cu mâinile goale?

Pescuitul cu mâinile goale este practicat de profesionişti care învaţă în familie această metodă, însă şi de amatori care găsesc acest sport tentant, o oportunitate de a trăi senzaţii tari. Cel care practică noodling intră practic în apă şi prinde somni cu mâna goală, fără undiţe, momeală sau orice alt echipament.

Pescarul depistează iniţial locul în care un somn şi-a făcut culcuş, apoi intră în apă, se scufundă şi provoacă somnul să îl muşte. Peştele, dorind să îşi apere casa, îl va muşca de mână (sau uneori de picior), înfigându-şi bine numeroşii dinţi în carne. Gata, prada este prinsă! Pescarul trebuie să imobilizeze somnul cu cealaltă mână sau prinzându-l între picioare. Momeala este chiar mâna pescarului, care va trage peştele la suprafaţă cu o frânghie ajutat de un alt pescar, eliberându-şi apoi membrul.

Un hobby extrem, lupta fiind dură: un somn poate avea chiar 30 de kilograme, o pradă deloc simplu de prins… Pescuitul fără mâini oferă din plin adrenalină, pescarul alegându-se de obicei cu frumoase răni (dinţii acestui peşte sunt ascuțiți), dar cu satisfacţia misiunii îndeplinite, fără ajutorul vreunui echipament modern. Se pare că acest tip de pescuit exista pe vremea când omul nu dispunea de alte tehnici şi că a fost transmis la colonişti de către băştinaşii indieni. Muşcăturile sunt motiv de mândrie, dovedind pasiunea pescarului – se zice că cine nu are cicatrici nu este un adevărat pescar noodling.

În afară de faptul că somnul muşcă mâna pescarului, acesta trebuie să fie în alertă şi să se ferească şi de şerpi, ţestoase şi şobolani, toate acestea adăugând adrenalină experienţei. Nu este un sport pentru cei cu inima slabă şi nici nu este recomandat să încerci fără un profesionist alături! De fapt, pentru majoritatea, este de preferat să vizioneze spectacolul decât să încerce acest hobby…

Pescuitul cu mâinile goale este o practică veche în sudul Americii care se învaţă în familie (nu este însă legal în toate statele!); până acum ceva vreme, era doar o profesie, pescarul prinzând somni pentru comerţ şi consum personal. Recent însă a devenit un hobby care ispiteşte căutătorii de senzaţii tari. S-a realizat chiar un documentar pe Discovery, în care protagoniştii, experţi în noodling, învaţă amatorii de noi experienţe această metodă de prins somni. Există şi turnee pentru pescarii experimentaţi şi un site pentru toţi pasionaţii de acest hobby extrem. Cine doreşte să aibă o poveste de pescar unică poate încerca acest sport.

loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ