Relații de familieCare sunt caracteristicile ce te fac un părinte de succes și ce...

Care sunt caracteristicile ce te fac un părinte de succes și ce aspecte ai putea dezvolta pentru a fi mai bun?

Fiecare parinte spera sa fie un parinte bun, sa isi indeplineasca cu succes rolul sau de a creste, disciplina si ghida copilul: sa vedem care sunt, astfel, caracteristicile ce te fac un parinte de succes (trasaturi, insa si abilitati, ce pot fi „lucrate”, exersate zi de zi in cadrul interactiunilor sociale).

Fiecare parinte poate sa devina o persoana mai buna si un parinte mai bun, daca exerseaza anumite abilitati si daca isi dezvolta anumite trasaturi de caracter (acestea pot fi innascute, insa multe dintre ele pot fi si „invatate social” – iar copilul le va invata de la parinti!). Parintele stie ca nu poate fi perfect – dar pe zi ce trece poate invata cum sa isi indeplineasca rolul cu succes (doar prin practica inveti). Si aceasta deoarece fiece persoana poate, dupa ce se cunoaste pe sine, sa lucreze la modurile sale de a gandi, simti, de a reactiona si actiona (dezvoltarea personala nu are practic sfarsit).

A sti ce puncte tari si slabe ai si a sti ce aspecte ai putea dezvolta la tine insati este primul pas spre a fi un parinte de succes (si o persoana mai buna). Un parinte de succes este cel care invata pe zi ce trece cate ceva, cel ce se cunoaste pe sine si ce isi cunoaste copilul.

Inteligenta emotionala

Fiecare persoana poseda aceasta caracteristica (desi este adevarat ca unele in masura mai mare decat altele); cel mai important este ca acest tip de inteligenta sa fie dezvoltat, stimulat prin interactiunile cu ceilalti. Elementul cel mai important ce face un parinte inteligent din punct de vedere emotional este empatia: a cunoaste, accepta si tine sub control propriile emotii, insa si a invata sa recunosti, sa accepti si sa intelegi emotiile celorlalti, care sunt la fel de importante. Persoana empatica stie sa asculte cu adevarat si invata sa se puna pe sine in locul celuilalt, pentru a facilita intelegerea celuilalt.

Echilibrul interior

Un parinte de succes trebuie sa lucreze la a dobandi un echilibru interior, o armonie interioara; pentru acest echilibru, a lucra la autocontrol (rabdarea fara autocontrol nu exista!) este esential – in fiecare zi exista oportunitati de a imbunatati autocontrolul (si cat de eficient este acesta in relatia cu copilul!). Si spiritualitatea poate fi o cale spre dobandirea echilibrului interior (persoanele ce nu se lasa coplesite de probleme isi hranesc spiritul).

Inteligenta apreciativa

Iata o caracteristica a unui parinte de succes ce poate fi exersata constant (sigur, un optimism innascut ajuta persoana, insa oricine poate invata sa gandeasca apreciativ). O persoana inteligenta din punct de vedere apreciativ invata sa se concentreze pe pozitiv, pe puncte tari, pe oportunitati, pe ceea ce este constructiv (comparativ cu felul in care multi dintre noi, fara a vrea, ne concentram pe negativ, puncte slabe, riscuri si ceea ce este rau).

O persoana inteligenta din punct de vedere apreciativ stie sa valorizeze si sa se foloseasca de calitatile sale si oportunitatile ce i se ivesc si mai mult, stie sa aprecieze calitatile celor din jur si sa ii motiveze in mod pozitiv pe cei din jur. Este o caracteristica dificil de dobandit, caci in fata provocarilor si a problemelor, majoritatea avem tendinta sa gandim negativist. Foarte important, ca parinte, este ca a lucra la aceasta perspectiva apreciativa de a gandi ajuta relatia cu copilul, caci o astfel de persoana invata sa nu critice omul, ci sa critice in mod constructiv actiunea omului (acest parinte nu-i va spune copilului niciodata ca „e obraznic”, „prost”, ca „nu stie nimic”, ci ii va corecta comportamentele, scotand in evidenta greselile si motivand corectarea acestora in mod pozitiv).

parinti de succes

O alta latura a acestui tip de inteligenta il reprezinta centrarea pe solutiile posibile intr-o situatie si nu pe probleme (multi se gandesc doar la problema in sine, la cauzele si la consecintele sale – insa eficient este sa te gandesti initial doar si doar la solutii!).

Increderea in sine si forta interioara

Iata inca doua caracteristici ce fac un parinte de succes! Increderea in sine este o trasatura esentiala pentru succesul si fericirea in viata, aceasta venind dupa cunoasterea si acceptarea de sine (odata cu acceptarea, venind si realizarea ca intotdeauna te poti dezvolta!). A crede in tine este important, in special a crede in tine ca parinte.

A cere apreciere, ascultare si respect inseamna a avea apreciere si respect pentru tine insati. A trece cu succes peste greseli si hopuri inseamna a avea incredere in tine. Iar forta interioara se refera la persoanele puternice, increzatoare, care se bazeaza pe sinele lor interior, ce isi formeaza un sistem intern de valori, principii, atitudini fata de viata. Un alt element important al increderii in sine este increderea in intuitie – orice parinte stie ca de multe ori, o decizie este mai usor de luat urmandu-ti simtul interior, instinctul parental.

Initiativa si fermitate

Un parinte de succes va invata in timp ca este important sa iei deciziile cele mai bune cat mai rapid, sa actionezi in loc sa te gandesti prea mult la ce ar fi mai bine sa faci, pierzand astfel de multe ori sansa de a actiona eficient (de exemplu, cand nu stie cum sa reactioneze la o fapta interzisa a copilului si pierde momentul oportun – imediat ce se intampla).

Este foarte greu sa stii ca ai luat decizia cea mai buna – important este sa iei o decizie urmandu-ti atat instinctul, cat si ratiunea, iar daca nu va fi pana la urma decizia cea mai buna, atunci vei invata din aceasta. Nu exista parinte care sa stie mereu ce este mai bine – dar a invata sa actionezi si sa fii ferm in actiuni este important pentru a impune disciplina.

Flexibilitate si creativitate

Aceste doua caracteristici fac un parinte de succes si merg mana in mana: este important ca parintele sa nu aiba o perspectiva rigida si inchisa asupra disciplinei si a relationarii cu copilul; pe masura ce timpul trece, relatia cu copilul se schimba, copilul se schimba, asadar si regulile si modul de a interactiona cu acesta trebuie sa devina flexibile. Flexibilitatea inseamna si o parte de creativitate: deoarece nu exista un ghid al parintilor de succes, acestia trebuie sa isi formeze propriul lor stil si sa adauge noi aspecte pe masura ce invata…

Corectitudine si responsabilitate

Un parinte este reperul prim al copilului, este cel responsabil de viata copilului. Si trebuie sa fie o persoana dreapta, stabila, responsabila si pe picioarele sale, pe care un copil se poate baza, de care un copil poate depinde si de la care are ce invata. Copilul isi va acuza uneori parintele ca nu este corect – insa atata vreme cat acesta stie ca a luat decizia corecta (care are in vedere binele copilului), el se poate consola amintindu-si ca nu exista parinte perfect, nu exista parinte ce nu va fi criticat, nu exista parinte ce stie tot – insa exista parintele ce invata impreuna cu copilul, devenind astfel un parinte de succes!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.