Dragoste și relațiiCare sunt greșelile care îți pot distruge relația mai repede decât îți...

Care sunt greșelile care îți pot distruge relația mai repede decât îți imaginezi?

„A gresi este omeneste” – insa uneori, o greseala costa scump: care sunt greselile care iti pot distruge relatia mai repede decat iti imaginezi? Oricat de buna este o relatie de cuplu, ea este vulnerabila si trebuie protejata, caci un pas gresit poate fi inceputul sfarsitului. Prea multe relatii se sfarsesc prea repede si prea usor, poate si pentru ca defectul cel mai mare al unei persoane este cel de a nu invata din greseli!

S-au scris si se scriu mii de articole ce dezbat tematica greselilor in relatii: aceasta insa nu ne poate feri sa facem un pas gresit; insa ne poate face sa realizam ca este mai usor decat am crede sa distrugem ceva frumos din neatentie, din egoism, din inconstienta, din lipsa empatiei…

Care sunt greselile care iti pot distruge relatia mai repede decat iti imaginezi?

Comunicare deficitara intre parteneri – poate ca reactia ta citind aceasta este sa ridici din ochi: „iar urmeaza prostii despre importanta comunicarii in cuplu”… Insa se tot insista pe acest subiect deoarece multi dintre noi nu stim sa comunicam eficient si pozitiv! Ar parea cel mai simplu lucru si totusi nu este.

Greseala cea mai frecventa legata de comunicare este cea de a presupune ca celalalt stie deja ce gandesti, ce simti si ce vrei si a crede la randul tau ca tu stii fara sa il intrebi pe celalalt ce gandeste, ce simte si ce vrea – doar sunteti atat de apropiati! Insa nu este asa: intotdeauna, chiar dupa ani, este nevoie de comunicare – nimeni nu citeste gandurile. O alta greseala este cea de a nu comunica despre ceea ce nu merge intre voi, despre micile probleme aparute si despre emotiile negative ce se nasc in cuplu – a tine in tine aceste emotii nu va duce decat la frustrare si in timp la o rabufnire inutila si violenta a lor.

Nepasarea si delasarea. Care sunt greselile care iti pot distruge relatia mai repede decat iti imaginezi? In primul rand, o atitudine nepasatoare, distanta, chiar indiferenta fata de partenerul de cuplu. Oricine are nevoie sa primeasca afectiune, atentie si apreciere – de aceea ne implicam in relatii! De ce ar ramane cineva intr-o relatie cu o persoana care se arata si se comporta nepasator?

In plus, oricine are nevoia sa simta ca este valorizat, apreciat si ca este special – insa dupa un timp, in relatie apare delasarea si partenerii uita sa isi reaminteasca cat de mult se apreciaza, valorizeaza, cat de mult inseamna unul pentru altul. Pana ce apare o alta persoana care ii reaminteste unuia dintre ei cat de frumos este sa fii tratat ca fiind special… A nu uita de partener, a ii oferi atentie, a ii arata interes, a nu ignora nevoile sale – acestea sunt necesare in mentinerea unei relatii de cuplu. Delasarea se manifesta si in privinta aspectului: cum se ingrijesc partenerii la inceput, incercand sa arate cat mai bine unul pentru altul si cum uita de aceasta dupa un timp…

Atitudinea critica si superioara este o greseala ce poate distruge repede o relatie de cuplu. In cadrul unei relatii cautam o persoana care sa ne aprecieze, sprijine si sa ne faca sa ne simtim mai bine, mai puternici. De ce sa ramai alaturi de o persoana care, dimpotriva, te critica, se foloseste de orice ocazie sa iti scoata lipsurile in evidenta si se comporta de parca ar fi mai buna decat tine, de parca ar fi superioara, de parca ar sti totul mai bine? Doar o persoana cu o stima de sine extrem de scazuta si usor de manipulat ar ramane intr-o astfel de relatie

Care sunt greșelile care îți pot distruge relația mai repede decât îți imaginezi

Razboiul dintre parteneri. Cand partenerii abordeaza neintelegerile si certurile ca pe un razboi, luptandu-se intre ei si dorind sa castige mai mult decat sa rezolve situatia, aceasta poate distruge relatia mai repede decat iti imaginezi. In cadrul unui cuplu cauti armonie si liniste, nu o lupta constanta. Iar cand se ajunge la asa-zise „razboaie reci” – nu va certati, insa sunteti defensivi si ofensivi unul cu altul, deja relatia este in criza. Atitudinea defensiva – atunci cand ti se pare important sa te aperi, sa dai vina doar pe celalalt, fara a te gandi la partea ta de responsabilitate – poate fi otravitoare.

A nu iti accepta niciodata partea de responsabilitate nu duce decat la lupte mai aprige; a il ataca pe celalalt cautand sa dovedesti ca el este cel responsabil nu rezolva nimic. Partenerii intra intr-o lupta pentru putere puerila si distructiva, devin adversari si doresc sa castige lupta, nu sa ajunga la o solutie. Incet-incet, agresivitatea pasiva preia controlul – partenerii se critica, se ignora, neaga ca ar fi o problema, insa se comporta in mod negativ unul cu celalalt.

Dorinta de control si posesivitatea. Unele persoane, in general din cauza nesigurantei lor, ajung sa aiba o nevoie mare de control in cuplu, devenind posesive, manipulatoare, dominante, obsedate sa stie si sa controleze tot ceea ce se petrece in viata celuilalt. Aceasta nevoie de control si aceasta posesivitate il face pe celalalt sa se simta tratat ca un obiect si sa se simta sufocat. Controlul si posesivitatea merg mana in mana cu gelozia excesiva – iar a trai in suspiciuni constante si in certuri nascute din banuieli devine insuportabil.

Infidelitatea – este una dintre greselile care iti pot distruge relatia mai repede decat iti imaginezi, oricate scuze si justificari ai putea gasi! Infidelitatea este o tradare care schimba in intregime o relatie: tot ceea ce era relatia si tot ceea ce partenerul tradat credea ca stie dispare, se schimba intr-un mod deseori intolerabil. Cand unul dintre parteneri nu se simte satisfacut in relatie, infidelitatea nu este niciodata o solutie!

Minciunile – da, aproape toti isi mint partenerul de cuplu din cand in cand (acele mici „minciuni albe”). Insa o minciuna ce ascunde ceva important va distruge pana la urma relatia. Orice relatie de durata este bazata pe incredere – fara acea incredere, partenerii se vor indeparta.

Graba. Da, graba in relatie poate fi o greseala ce duce la distrugerea relatiei. De obicei, atunci cand unul dintre parteneri il preseaza pe celalalt sa avanseze in relatie (sa se mute impreuna, sa se casatoreasca etc.), in timp ce celalalt nu se simte deloc pregatit; in aceasta situatie, daca presiunile continua, cel speriat poate alege sa fuga pur si simplu… Insa chiar cand ambii isi doresc ca relatia lor sa avanseze, insa se grabesc – de exemplu, se muta impreuna dupa doar o luna-doua de relatie, aceasta graba poate fi platita scump; deoarece partenerii au nevoie de timp sa se cunoasca si sa aseze bazele relatiei lor. Nu cere prea multe prea repede de la relatie si de la partener – un sfat intelept!

Standarde ridicol de inalte in legatura cu relatiile. Multi isi fauresc adevarate idealuri in ceea ce priveste relatiile. Se asteapta ca relatia sa mearga perfect, ca partenerul sa fie cum au visat ei etc…. Viata nu este niciodata atat de simpla: in orice relatie apar impasuri! A nu fi pregatit sa te confrunti cu aceste impasuri, a te astepta ca totul sa ramana frumos, a fi speriat imediat ce apare un hop – greseli ce distrug relatia. Atunci cand relatia se confrunta cu unele probleme, poate ca cea mai mare greseala este aceea de a renunta si a fugi, fara a incerca sa lupti pentru ea (in orice relatie exista perioade mai proaste, insa cand merita si cand partenerii stiu aceasta, aceste perioade vor lasa loc celor mai bune)…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.