Animale de companieCum dresezi pisica folosind clicker-ul și ce fel de exerciții pot fi...

Cum dresezi pisica folosind clicker-ul și ce fel de exerciții pot fi învățate ușor de feline?

Inainte de a prezenta cum dresezi pisica folosind clicker-ul ar fi important sa spunem ce este acest clicker. Simplu! Este un semnal marcator ce se foloseste pentru a dresa sau antrena o pisica sau alt animal de companie (poate fi de exemplu si un caine). Un astfel de obiect de instruire functioneaza in majoritatea cazurilor cu orice pisica. Este simplu alcatuit si produce un semnal specific si mereu constant.

Este bine sa se achizitioneze intotdeauna un clicker nu prea tare, care sa nu emita un sunet prea puternic sau prea ascutit, deoarece in caz contrar poate stresa animalul si instruirea sa va fi imposibil de facut. Oferta de astfel de instrumente este destul de mare, ele difera prin marime si forma, dar si prin sunetele pe care le emit. Principiul de dresaj folosind clicker-ul este foarte simplu insa necesita rabdare, o stare buna de dispozitie atat a stapanului cat si a animalului si respectarea unor reguli simple.

Cei care incep astfel de exercitii si au surpriza ca pisica sa nu manifeste interes pentru ele sau chiar gaseste astfel de exercitii neinteresante trebuie sa inteleaga ca unele animale sunt incapatanate, prea plictisite, obosite sau prea destepte sa faca lucruri atat de simple. Deci stapanul poate fi mandru ca nu are acasa un animal cu un creier mic ,,cat un bob de mazare” si sa incerce sa-i starneasca interesul prin exercitii mai complexe.

Cel mai simplu exemplu de antrenament folosind clicker-ul pentru ca pisica sa se obisnuiasca cu sunetul acestuia este urmatorul: stati jos pe podea, intr-o parte va fi pisica iar in cealalata parte se tine un bol cu hrana uscata preferata de aceasta, de tipul boabelor care se cumpara de la farmaciile veterinare. Atentie, pisica nu trebuie sa vada bolul cu mancarea pentru ca in acest caz atentia sa nu va mai fi concentrata pe sunetul de clicker ci pe hrana.

Daca totul este pregatit, nu ramane decat sa apasati pe telecomanda, faceti click-click si asteptati ca pisica sa intoarca capul, asta va arata ca atentia sa a fost captata de sunet, apoi ii dati din palma 1-2 boabe de hrana. Cu siguranta va fi fericita sa le manance imediat. Exercitiul este foarte usor, se repeta de 5-6 ori, apoi se face pauza.

Dupa ce pisica s-a obisnuit cu sunetul clicker-ului se poate trece si la exercitii mai complicate. Foarte important este ca in camera unde se fac antrenamentele sa nu existe radio sau TV deschis pentru ca atentia animalului sa nu fie indreptata spre acestea. Metoda de formare va avea succes daca este liniste in camera, astfel pisica va fi calma si atenta la stapan.

Foarte important este sa nu lipseasca niciodata recompensa, iar ea sa fie primita de pisica intotdeauna dupa fiecare click. Mai mult decat atat recompensa se da imediat dupa ce pisica a executat ce i s-a cerut fara ca ea sa astepte prea mult sau sa cerseasca hrana, doar asa ea va fi satisfacuta si incantata de exercitiu. Nu este neaparat nevoie sa primeasca recompensa din mana, boabele de hrana pot fi puse si pe poadea.

clicker pentru pisici

Exercitiile de dresaj nu este bine sa se faca o perioada prea mare de timp, deoarece animalul va obosi si se va plictisi. De asemenea, pisica nu va mai avea placerea si motivatia de a repeta exercitiile si nici nu se va mai concentra cum ar trebui. Pauzele sunt cheia succesului in aceste metode de dresaj. Cel mai bine este ca pisica sa faca exercitiile atat timp cat este intr-o stare calma si are chef sa se distreze.

Cum dresezi pisica folosind clicker-ul sa mearga sa stea pe o patura sau covoras? Important este sa fie convinsa sa se indrepte spre patura cu pasi mici, treptat. Trucul consta in convingerea pisicii sa se indrepte spre locul dorit fiind tentata de primirea recompensei. Se pune o mica patura pe podea si pisica in apropierea acesteia. Cu siguranta fiind curioasa va arunca macar o privire spre patura rotindu-si corpul spre aceasta. In acel moment se face click si i se da o bobita de hrana uscata sa manance.

O va rontai fericita. Apoi se asteapta si in momentul in care va face un mic pas spre patura iar, trebuie sa faceti click si sa ii dati iar recompensa. Dupa ce va manca bobita asteptati iar. La un moment dat va face doi pasi pe podea spre patura si va mirosi locul, este momentul sa faceti iar click si sa-i dati recompensa.

Apoi vor urma doi pasi si tot asa pana ce pisica va ajunge sa puna labutele pe patura, sa stea pe ea. Recompensa va fi primita intotdeauna dupa sunetul clicker-ului si astfel pisica va intelege ca este un rezultat al comportamentului ei. Pisica va sti ca daca se duce la paturica va primi recompensa tocmai pentru ca a facut acest lucuru. Exercitiul se repeta schimband locul paturii, aceasta se pune mai departe de pisica.

Exista foarte multe exercitii sa dresezi o pisica folosind clicker-ul. De exemplu poate fi invatata sa se rostogoleasca, sa se ridice pe picioarele din spate, sa faca treceri printre picioarele stapanului, sa atinga cu labuta mana stapanului, sa atinga cu nasul un obiect sau nasul altei pisici, sa ia un mic obiect si sa-l mute, sa stea intr-un anumit loc, sa sara peste un obstacol, sa intre in cusca ei atunci cand trebuie transportata cu masina (de exemplu la veterinar), etc.

Dupa mai multe exercitii pisica va face singura actiunea respectiva in dorinta de a auzi click, pentru ca ea stie ca acest sunet ii va aduce recompensa. Click-ul se executa chiar atunci cand pisica a facut un anumit lucru spre a intelege ca de asta a primit recompensa. Foarte important este sa se dea atentie si la starea de spirit a animalului, el trebuie sa vada exercitiul ca pe un joc distractiv. Daca este obosita si nu vrea sa ia parte la lectie mai bine este sa fie lasata in pace si procedeul de dresaj reluat mai tarziu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.