Animale de companieEfectele castrării la câini - află care sunt avantajele și dezavantajele aceste...

Efectele castrării la câini – află care sunt avantajele și dezavantajele aceste intervenții

Este foarte important sa se cunoasca de catre fiecare proprietar al unui astfel de animal de companie care sunt efectele castrarii la caini, deoarece in mod firesc la un moment dat apar si problemele legate de maturizarea sexuala a acestui patruped si aspecte dificile care tin de manifestarea activitatii sale sexuale.

In multe tari proprietarii au o atitudine pozitiva vizavi de o asemenea procedura moderna, insa exista si grupul celor care resping din start aplicarea oricarei interventii chirurgicale animalului lor de companie. Cum este si de asteptat exista argumente pro si contra in legatura cu aceasta procedura de castrare, de aceea este bine de stiut toate efectele castrarii la caini, respectiv toate avantajele dar si dezavantajele ei.

Efectele castrarii la caini – Avantaje:

  • Un caine necastrat traieste mai putin decat unul care a fost castrat. Conform specialistilor viata sa se scurteaza cu un sfert din durata medie a perioadei de viata. Pentru cei care isi iubesc tare patrupedul cu siguranta orice termen are o importanta mare, ei dorind sa-l aiba cat mai mult timp in viata.
  • Animalul castrat este mai putin agresiv fata de alte animale, operatia are efect benefic asupra psihicului sau. Cainele va fi mai afectuos fata de proprietar, va fi mai relaxat, ascultator, usor de dresat si in general mai echilibrat.
  • Dupa ce a fost operat cainele nu va mai manifesta instinctul de reproducere, nu va mai avea probleme ce tin de sfera sexuala, deci nu va mai cauta sa plece in cautare de femele pentru a se imperechea si astfel sa se piarda.
  • Prin castrare se reduce mult riscul ca animalul sa sufere de anumite boli grave. Dintre acestea fac parte prostatita, afectiuni inflamatorii la nivelul sistemului genital-urinar.

Efectele castrarii la caini – Dezavantaje:

  • Dupa operatia de castrare cainele se poate ingrasa destul de repede si astfel deveni supraponderal.
  • Avand in vedere cresterea sa in greutatea dupa castrare, trebuie avut grija cu alimentatia care i se administreaza spre a tine sub control greutatea acestuia. In caz contrar va putea suferi de anumite probleme de sanatate, chiar si activitatea inimii poate fi afectata de obezitate.
  • Dupa castrare cainele devine mai putin mobil, chiar sedentar, doarme mai mult si de aceea trebuie scos la plimbare mai des, iar alimentatia este necesar sa fie echilibrata.
  • Animalele castrate la varsta pubertatii vor ajunge sa creasca mult mai mari decat cele care nu au suferit aceasta interventie.
  • Cainii care sunt castrati la o varsta mai inaintata vor suferi de un stres psihologic mai accentuat decat animalele tinere.
  • Medicii veterinari spun si despre contraindicatiile operatiei de castrare si in acest sens au in vedere cainii care sufera de boli renale. Animalul trebuie sa fie complet sanatos, spre a nu suferi din cauza anesteziei.

Operatia de castrare presupune eliminarea testiculelor la caini si se poate realiza dupa varsta de 7-8 luni. Medicii veterinari recomanda ca aceasta procedura sa se faca in momentul in care patrupedul ajunge la pubertate. Operatia se face intotdeauna de catre un medic veterinar specialist si intr-o clinica veterinara.

Pentru realizarea ei se asigura conditiile necesare astfel incat cainele sa se trezeasca din anestezie generala, sa aiba doar o senzatie de durere slaba si o stare de confuzie usoara. Din punct de vedere al pretului, acesta variaza in functie de starea generala de sanatate a animalului, de marimea sau greutatea sa.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

13 COMENTARII

  1. Deci nici castrarea nu e chiar asa buna cum pare?! Poate vine defapt din ideea de a face animalul mai docil decat este normal! Adica sa ai un bleg de caine, si in cazul in care esti atacat sa …. il tii pe post de bibelou! E o schema bine gandita controlam si reproducerea controlam si cainii ca sa nu isi mai apere stapanul. Ni-se pregateste ceva, si porcaria aia de microcip hmm 666!

  2. Mi-am dus la veterinar cainele ptr. o operatie de castrare… sunt speriata acum ca dupa operatie catelusul meu are mult sange in zona testiculelor… are o culoare violeta si nu stiu daca este normal… trebuie sa merg la un alt veterinar… sa verific daca cainele meu e ok?
    Am extraordinar de mari emotii pana maine… va rog ajutati-ma. Sa consult un alt medic veterinar sau e normal asta la cateva ore de la interventie…

  3. @Sasuke ce ai tata? De unde pana unde 666? Ce treabă are castrarea? E mai bine sa fie omorati cainii de pe strada sau castrați?

  4. buna. am si eu un caine castrat acum 6 ore. e mascul , rasa Bichon Bolognese varsta de 1 an si 8 luni. plange aproape incontinuu,nu vrea sa manance desi stiu ca nu e bine sa fie hranit sau hidratat. dar plange mereu si ma ingrijoreaza chestia asta ce pot sa ii fac?

  5. Am primit un „cane corso” de la Padova, l-am castrat imediat şi l-am denumit Farinelli.

  6. Buna am păstrat cățelul i sa umflat am dat la veterinar ia dat injecții tratament …si ia pus guler sa nu se mai linga
    .este bine ? ..se va vindeca sau poate păți mai rau …

  7. Am avut ciinele la veterinar ,spune ca l-a castrat,dar am observat ca de fapt i-a taiat penisul ?E o alta forma de castrare ? Sint ingrijorata.

  8. Catelul meu castrat cu vreo 3 luni in urma s-a imperecheat cu cealalta adoptata pe care am vrut s-o las mai intai sa aibe primul ciclu. S-ar fi putut intampla sa o si fecundeze si sa ma trezesc cu pui? In cazul asta o sterilizez de-ndata, dar vroiam sa nu fie in perioada de iarna. Am telefonat la o clinica veterinara explicand cazul, iar medicul mi-a spus ca nu mai are spermatozoizi daca a fost castrat. M-ati putea ajuta cu un raspuns profesionist? Multumesc anticipat.

  9. Doamna Gabriela,raspunsul profesionist vi l a dat veterinarul…din punct de vedere hormonal,catelul dvs nu mai poate reproduce pentru ca spermatozoidul e cel care fecundeaza ovulul.Cu scuzele de rigoare,ce raspuns mai clar doriti?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.