Părinți și copiiCe înseamnă a fi părinte? O întrebare care îi preocupă pe...

Ce înseamnă a fi părinte? O întrebare care îi preocupă pe mulți tineri căsătoriți

Ce inseamna a fi parinte? Inseamna, inainte de toate, a cunoaste in sfarsit acea iubire unica pentru copilul tau, iubirea cea mai profunda si puternica, iubirea unei mame care nu mai are ochi decat pentru micut si iubirea unui tata care ar merge pana la capatul lumii si inapoi pentru acesta. Acea iubire ce se naste spontan din cele mai adanci instincte ale fiintei.

A deveni parinte inseamna o schimbare majora in viata persoanei – si inseamna adaptarea la un nou rol ce devine major.

Fiecare dintre noi adoptam diverse roluri de-a lungul vietii: suntem in primul rand copiii parintilor nostri, suntem frati si surori, suntem elevi si studenti, suntem prieteni, suntem colegi, suntem oameni de cariera, suntem iubiti, suntem soti si sotii… iar apoi, suntem parinti. Rolul de parinte aduce cu sine poate cea mai importanta schimbare din viata – acesta presupune cea mai mare implicare si devine unul prioritar: vei fi in primul rand mama/tatal unui copil si apoi sot, om de cariera, coleg, prieten…

Adaptarea la acest nou rol nu poate fi usoara: uneori, proaspetii parinti se simt nepregatiti si tematori, insa iubirea de parinte face ca lucrurile sa fie mai simple.

A ingriji si ocroti un copil ce depinde in totalitate de tine

A fi parinte inseamna a oferi ingrijire practica, ocrotire si afectiunea necesara micutului ce intra in aceasta lume fara nimic, in afara de parintii sai, de care depinde. Copilul are nevoie de ingrijire practica (adapost, hrana, igiena), dar si de ocrotire si siguranta emotionala: contact cu parintii, atentie, afectiune. A pune accent doar pe aspectele practice, concrete in ingrijirea copilului este gresit: micutul are o foame de apropiere si iubire la fel de mare ca si foamea fiziologica. Parintele trebuie sa ocroteasca trupul, dar si mintea si sufletul copilului.

A educa si a oferi o baza pentru formarea individului

Ce inseamna a fi parinte? Inseamna ca sunteti primii raspunzatori de formarea micutei persoane: voi ii oferiti primele informatii asupra lumii din jur, voi il invatati despre lume, voi ii formati sistemul de valori si ii oferiti o morala.

A privi educatia doar in termeni de reguli impuse copilului este limitat: educatia se refera la oferirea unui sistem complex de atitudini, perspective, valori, moduri de comportament. Oricat de importanta este mostenirea innascuta pentru cine este o persoana, experientele timpurii sunt cel putin la fel de importante pentru cine devine persoana de-a lungul vietii.

A deveni un prim model

Parintele devine primul model semnificativ pentru copil: de la parintii sai invata un copil sa gandeasca, sa simta si sa se poarte. Aceasta este o responsabilitate majora: in functie de ce observa copilul la parinti, el va invata prin imitare si asimilare. Un parinte trebuie sa fie constient ca tot ceea ce va spune si face va fi observat si interiorizat de catre copil, de aceea a incerca sa fii un model pozitiv este atat de important.

ce inseamna a fi parinte

A pune nevoile copilului pe primul loc

Ce mai inseamna a fi parinte? A avea prioritati clare – iar prioritatea trebuie sa fie binele copilului. Psihologii ne vorbesc despre inlocuirea motivationala a parintilor: motivele si nevoile personale sunt lasate pe locul doi, primare devenind motivele si nevoile copilului. Parintele actioneaza cu o prima motivatie – a ceea ce este bine pentru micut. Este necesar sa va ganditi nu la ce doriti voi si la ce asteptari aveti voi de la copil – ci la ceea ce isi doreste el si ce este intr-adevar bine pentru el.

A putea sa renunti

Rolul de parinte presupune si unele sacrificii – nimeni nu este superman/superwoman, asadar nu se poate sa faci tot ceea ce faceai inainte si sa fii si parinte implicat si prezent in viata copilului in acelasi timp. Va fi necesara renuntarea la unele lucruri din viata sau macar punerea lor pe un plan secundar. Insa esentialul este: a renunta fara a regreta constant acest lucru; a constientiza ca pierzi cate ceva – insa castigi ceva mai important. Parintele ce incearca sa isi continue viata exact la fel odata cu aparitia unui copil este un idealist – iar parintele ce regreta mereu ca a fost nevoit sa renunte la anumite lucruri nu a fost pregatit cu adevarat…

A gasi echilibrul

Parintele trebuie sa caute permanent un echilibru: un echilibru emotional, in primul rand. Autocontrolul emotiilor este foarte important pentru a evita sa iti reversi frustrarile pe copil. Odata devenit parinte, trebuie sa fii un model de comportament si sa creezi un mediu calm si sigur pentru micut.

Insa este vorba aici de cautarea unui echilibru in toate: in special in stilul parental, stilul de crestere si educatie: unii parinti tind spre extreme, iar extremele nu sunt niciodata cele mai bune. Este nevoie de un echilibru intre stilul autoritar si strict si stilul democrat si permisiv. Un parinte nu trebuie sa devina nici un mic dictator, insa nici un prieten al copilului!

“A creste mare”!

Ce inseamna a fi parinte? A te pregati pentru acest rol si a deveni mai matur, mai realist, mai cu picioarele pe pamant! Dupa cum s-a spus, parintele nu trebuie sa-i fie copilului prieten de joaca, ci parinte! Multi parinti tineri sunt de fapt inca putin copii, nepregatiti, idealisti si visatori.

In final – ce inseamna a fi parinte? Inseamna ca aveti o responsabilitate majora in formarea unui om, a unei individualitati, a unei persoane unice. Ca parinte, modelezi copilul, ii transmiti sisteme de referinta si ii oferi conditiile unei dezvoltari psiho-sociale armonioase.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.