Animale de companieVezi ce condiții are nevoie cameleonul cu val (Chamaeleo calyptratus) pentru a...

Vezi ce condiții are nevoie cameleonul cu val (Chamaeleo calyptratus) pentru a trăi într-un terariu

Dintre numeroasele specii de soparle, cameleonul cu val (Chamaeleo calyptratus) este o soparla arboricola activa in timpul zilei care traieste in mediul sau natural in regiunile de campie cu vegetatie bogata, cu arbusti si copaci, dar si pe campuri cultivate sau platouri montane (la altitudini de pana la 2800 m) din Arabia Saudita si Yemen. De la arealul in care apare a primit numele de cameleonul Yemen, iar de la podoaba capilara a fost supranumit cameleonul cu creasta.

Acest cameleon nu este agresiv insa teritorial – comportament manifestat mai ales de masculi. Avand in vedere aceste lucruri, aceste interesante vietuitoare pot fi crescute in conditii de captivitate si de crescatorii incepatori, insa este recomandat sa fie tinute intr-un singur terariu un grup mic alcatuit mereu din mai multe femele si doar un singur mascul. Astfel animalele vor fi pasnice, vor fi evitate conflictele dintre masculi care pot sa apara intotdeauna in perioada de imperechere.

Respectand niste conditii simple pentru cresterea acestor cameleoni se obtin rezultate foarte bune, ei se adapteaza suficient de bine in captivitate si in perioada de reproducere sunt si deosebit de prolifici, femelele depun multe oua si astfel apar noi cameleoni.

Pentru o pereche de cameleoni (mascul si femela) este suficient un terariu cu peretii din sticla, care sa aiba dimensiunile minime urmatoare: lungimea de 1 m, latimea de 0,8 m si inaltimea de 1,2 m. Daca se achizitioneaza 2-3 femele si un singur mascul si dimensiunile terariului trebuie sa fie putin mai mari. In interiorul adapostului se introduc diferite ramuri de copac si plante artificiale pe care cameleonul sa se poata catara avand in vedere faptul ca este o specie arboricola, iar ca substrat se foloseste nisip, turba, scoarta de pin si alte materiale.

Temperatura in terariu trebuie sa fie variabila, mai scazuta pe fundul vasului (de 20-21 grade Celsius) si spre partea superioara mai ridicata (pana la 25-30 grade Celsius). Mentinerea nivelului de temperatura se poate realiza foarte usor cu ajutorul unei lampi de caldura care se aseaza deasupra terariului. De asemenea nivelul de umiditate trebuie sa fie ridicat, cuprins intre 70-80% si mentinut prin pulverizare cu apa in fiecare zi, chiar si de doua ori pe zi.

Hrana acestui cameleon este destul de variata, alcatuita din insecte, viermi, muste, greieri, lacuste, viermi de matase, viermi de faina, gandaci, larve de insecte, pui de soareci, flori, frunze si fructe. O data pe saptamana se administreaza suplimente de minerale si vitamine, in doze recomandate de specialisti, pentru mentinerea starii de sanatate a soparlelor. Aceste suplimente insa nu se dau in exces spre a nu se ajunge la hipervitaminoza. Au nevoie de calciu pentru prevenirea bolilor metabolice de oase, dar si de vitamina D pentru fixarea calciului.

Chamaeleo calyptratus
Chamaeleo calyptratus

Cameleonul cu val are un colorit foarte complex (mai putin intens la femele) si se remarca prin particularitatea de a avea pe cap o proeminenta de forma unui coif, care poate masura cel mult 7 cm la masculi. In functie de starea de dispozitie si de temperatura corpului, coloritul acestor cameleoni variaza foarte mult. Nuantele de culori sunt mai inchise sau mai deschise, maronii, galbene, verzi, albe, portocalii, gri, etc.

La masculi coloritul este mai intens, predomina nuantele verzi si apare un desen de culoare in dungi verticale galbene si maro. Femelele sunt mai sterse, in special cu nuante galbui si maronii-deschise. La aceasta specie exista un dimorfism sexual foarte pronuntat, pus in evidenta de colorit dar si marimea corpului. Intotdeauna femela este mai micuta, are lungimea corpului de 20-45 cm, iar masculul mai robust, corpul sau poate masura 35-60 cm.

Cameleonul cu val are corpul destul de ingust, coada lunga si puternica, folosita la catarare, cu rol de apucare si prindere de crengile copacilor. Picioarele sunt subtiri si lungi, terminate fiecare cu cate cinci degete opozabile, perfect adaptate la un stil de viata arboricol. Are vederea bine dezvoltata, cu ochii isi localizeaza foarte usor prada, apoi o prinde cu limba lunga care tasneste din gura cu o viteaza foarte mare (de 13 m/ sec), o apuca cu varful ei, o aduce in cavitatea bucala si o inghite.

In perioada de reproducere acesti cameleoni (si in mod special masculii) isi intensifica nuantele de culori. Dupa imperechere femela depune in sol, intr-un loc bine ales un numar mare de oua, acesta ajunge si la 40 de oua. In conditii de captivitate pe fundul terariului trebuie sa fie un strat gros de turba si nisip, destul de umed, pentru depunerea oualor. Temperatura pentru incubarea oualor in terariu trebuie sa fie de 20 grade Celsius in timpul noptii si de 30 grade Celsius in timpul zilei.

Dupa o perioada lunga de timp (care poate varia intre 3-7 luni) ouale eclozeaza si apar micii cameleoni care nu depasesc lungimea corpului de 6-7 cm. Acestia se dezvolta destul de rapid, astfel ca dupa 5-6 luni ajung la maturitatea sexuala si se pot reproduce la randul lor, ca si adultii. Speranta de viata la cameleonul cu val este de aproximativ 4-6 ani. Ca specie face parte din ordinul Squamata, familia Chamaeleonidae.

Video – Specii de soparle – Cameleonul cu val (Chamaeleo calyptratus):

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.