Despre activitati fizice pentru copil – a creste un copil nu inseamna doar incurajarea invatarii, formarea caracterului si oferirea unui mediu stabil: inseamna si incurajarea ingrijirii adecvate a trupului si a miscarii fizice. Inseamna ingrijirea mintii, a sufletului si a trupului! Mens sana in corpore sano nu este doar o expresie: a iti ingriji trupul adecvat este un pas important pentru un sine mai fericit, integrat, echilibrat.
Se recomanda ca fiecare copil de peste 2 ani sa fie implicat in activitati fizice adecvate timp de o ora zilnic (in etape sau o ora de miscare constanta). Pediatrii si multi alti specialisti insista din ce in ce mai mult pe importanta miscarii fizice la copil: cu atat mai mult cu cat supraponderalitatea si sedentarismul fac astazi ravagii (atat trupului, cat si mintii si sufletului). S-a propus chiar integrarea a 4 ore de educatie fizica saptamanale in programa scolara – o masura buna, insa nu si suficienta: parintii trebuie sa invete copilul despre importanta unei vieti sanatoase si a ingrijirii trupului.
Daca il implicati de micut in diverse activitati fizice de mic, atunci ii asigurati copilului mai mult decat un trup sanatos: ii asigurati o gandire echilibrata, pozitiva si o formare armonioasa. Un copil activ ce urmeaza principiul vietii sanatoase si active va fi un om mai fericit (nu este o exagerare deloc)!
Beneficiile importante ale activitatii fizice la copil
O sanatate mai buna: risc mult scazut de diabet; tensiune sangvina normala; evitarea colesterolului crescut; o inima si plamani mai puternici si risc mult scazut de probleme cardiace.
Un sistem imunitar puternic. Un copil activ isi intareste sistemul imunitar, devenind extrem de rezistent factorilor exteriori si luptand eficient contra afectiunilor.
Un sistem osos si muscular puternic. Dezvoltarea copilului este armonioasa atunci cand acesta este activ, copilul devenind rezistent si puternic.
O greutate corporala normala. Putin grasut? Nu este cazul daca cel mic este activ, iar o greutate normala il ajuta atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere al imaginii de sine.
Energie crescuta. Activitatea fizica are ca efect cresterea fluxului sangvin si primirea unei cantitati crescute de oxigen – ceea ce ofera o stare grozava de energie, vitalitate. Fluxul sangvin stimuleaza si toate functiile organismului, asigurand in special o digestie adecvata si eliminarea toxinelor din organism.
Somn bun. Nu va speriati insa, gandindu-va ca daca cel mic este activ o ora zilnic, el nu va mai sta locului debordand de energie si refuzand ora de culcare! Dimpotriva – corpul se regleaza eficient asa incat la ora de culcare, copilul va dormi ca un ingeras si se va odihni mult mai bine.
Respiratie mai buna. Un copil activ fizic va respira mai bine, mai adanc si isi va intari plamanii, iar respiratia ajuta functiile organismului.
O piele sanatoasa. Prin transpiratie, organismul scapa de toxine si tonifica pielea.
Echilibru emotional. Beneficiile activitatii fizice la copil trec peste cele fizice – sunt si beneficii psihice. De exemplu, un copil activ fizic sufera mult mai rar de stari de depresie, anxietate, frica, stres. Un copil ce face miscare regulat se manifesta mult mai rar agresiv (prin miscare elibereaza tensiunile si dobandeste echilibru interior). De fapt, miscarea fizica contribuie cu mult la echilibrul psihic si emotional al oricui.
O minte mai eficienta. Iata ca miscarea fizica ajuta si mintea copilului: toti specialistii ne spun ca miscarea regulata ajuta memoria si abilitatea de a se concentra a copilului (ceea ce experienta dovedeste).
Abilitati sociale. Sporturile de echipa dezvolta si aptitudinile sociale ale copilului, de interactiune: el invata sa colaboreze, sa lucreze in echipa, sa intre si in competitie, sa invete regulile. Si mai mult – la sporturile de echipa, cunoaste alti covarstnici si poate forma prietenii.
Un copil mai fericit. Toate aceste beneficii sunt mai mult decat ne trebuie pentru a ne da seama de beneficiile unei vieti active. Insa miscarea regulata ofera si incredere in sine si un sentiment pozitiv asupra persoanei tale. Te simti bine, arati bine!
2 reguli legate de activitatea fizica la copil
Nr. 1: activitatea fizica trebuie aleasa impreuna cu copilul! Trebuie sa ii faca si placere, sa il atraga. Nu fiti acel tip de parinti ce obliga un copil sa mearga la balet sau la inot daca cel mic nu doreste! Dintre atatea variante, nu se poate sa nu gasiti macar una care sa il atraga pe copil.
Nr. 2: a invata copilul despre importanta miscarii regulate inseamna a ii arata prin propriul exemplu! Nu sunteti prea convingatori daca il trimiteti la sport in timp ce voi stati la TV! Aratati-i ca si voi respectati principiul vietii active.
Exemple de activitati fizice la copil
De la miscarea in casa sau afara, la joaca si pana la cursurile organizate de sport aveti multe variante. Doar cateva exemple:
Lucrul in gradina. Daca aveti norocul de a avea o gradinita, atunci nimic mai placut decat sa implicati copilul in munca afara, in gradina.
Dansul. Puteti lua in considerare cursurile organizate de dans, daca cel mic doreste. Insa puteti la fel de bine, pentru a il incuraja sa faca miscare regulat, in fiecare zi, sa puneti niste muzica si sa dansati impreuna.
Jogging. Puteti merge impreuna cu copilul de dimineata la 30-45 de minute de alergat. Un inceput perfect pentru o zi mai buna!
Sarit. Saritul si cataratul sunt de fapt foarte importante in dezvoltarea oaselor si a musculaturii, oricat va ingrijoreaza sau irita. Asadar, puteti investi intr-o saltea (trambulina) in care copilul sa sara cat vrea. Exista modele care pot fi tinute si in casa si care il protejeaza pe copil, avand pereti (astfel, daca va cadea, cade pe moale).
Tricicleta si bicicleta. Iata o cale ca cel mic sa faca miscare si sa se distreze – cumparati-i timpuriu o tricicleta si incercati sa iesiti la plimbare cat mai des. Cand creste, o alta varianta sunt si rolele.
Jocuri. In casa, afara – exista o multime de jocuri active care sunt iubite de copii (de-a v-ati ascunselea, prinselea). Incurajati-l sa isi cheme pentru o ora un prieten si lasati-i sa se joace. Sau jucati-va chiar voi cu el, caci a fi adult nu inseamna sa fiti mereu mofluzi!
Inot. Inotul este una dintre cele mai eficiente activitati fizice, ce formeaza intreg trupul. Poate fi costisitor sa il inscrieti la inot – insa daca va permiteti, fiti siguri ca merita!
Jocuri de echipa. Fotbal, baschet, tenis, volei – orice sport de echipa este minunat pentru copil, atat timp cat vrea si el.