vDe aceea, in randurile care urmeaza va vom oferi cateva sfaturi pentru alegerea ghivecelor de apartament.
Alegerea ghivecelor potrivite pentru plantele dumneavoastra de apartament reprezinta un pas nu tocmai simplu deoarece trebuie sa tineti cont de anumiti factori deoarece, pentru o planta, alegerea ghiveciului perfect este la fel de importanta precum apa si lumina, elemente care ii asigura viata si o buna dezvoltare. De cele mai multe ori, atunci cand cumparati o noua planta pentru apartament, aceasta este deja amplasata intr-un ghiveci. Insa, mare atentie, deoarece nu intotdeauna ghiveciul este cel mai potrivit si acesta va necesita inlocuirea.
Factori care influenteaza alegerea ghivecelor pentru plantele de apartament
Cel mai important factor care influenteaza alegerea ghivecelor de apartament il reprezinta nevoile fiecarei plante in parte. Fiecare iubitor de plante trebuie sa cunoasca faptul ca fiecare planta are nevoi speciale, chiar daca se dezvolta in mediul natural, chiar daca este crescuta in interior.
De asemenea, cei care cresc plantele in apartament, trebuie sa stie ca plantele despartite de mediul lor natural sunt supuse unui stres mai mare avand in vedere ca ele nu se vor mai bucura de lumina, apa si aerul pe care mediul natural il ofera acestora in cantitatile cele mai potrivite. Desi plantele de interior au marea capacitatea de a se acomoda unui mediu diferit, acestea au nevoi speciale in privinta temperaturii optime, in privinta solului, a umiditatii si a luminii, dar si in privinta ghivecelor.
In acest fel, atunci cand alegeti un ghiveci pentru o planta de apartament, tineti cont de dimensiunile plantei, de modul in care radacinile acesteia se dezvolta, acestea influentand volumul ghiveciului, de cantitatea de apa pe care ghiveciul o poate inmagazina, dar si de modul in care se realizeaza drenarea si aerisirea solului.
Chiar daca volumul ghiveciului va fi ales in functie de dimensiunile plantelor, marimea acestuia nu va fi intotdeauna aleasa in functie de marimea plantelor deoarece exista situatii in care iubitorii de plante doresc ca o anumita planta sa se dezvolte mai usor, un bun exemplu fiind bonsaiul, moment in care este important ca recipientul sa fie mic. Desi ghiveciul este mic, solul poate fi foarte bogat, lucru care va duce catre o dezvoltare ghidata a plantei in sine.
Alegerea ghivecelor se face, dupa cum am mentionat si anterior, si in functie de capacitata de a inmagazina apa. Foarte multe persoane nu stiu sa ude plantele la momentul potrivit, de aceea este important ca ghiveciul ales sa retina o cantitate mai mare de apa pentru a oferi plantelor necesarul lor de apa. Capacitatea ghivecelor de a retine apa este influentata de raportul dintre diametru si inaltime, fiind invers proportionala cu acesta.
De asemenea, ghivecele trebuie sa prezinte in partea inferioara mici gaurele care asigura o buna aerisire a solului, dar si pentru a permite eliminarea apei in cazul in care cantitatea este prea mare, o situatie de altfel destul de frecvent intalnita.
Un alt criteriu care influenteaza intr-o mare masura alegerea ghivecelor pentru plantele de apartament este criteriul estetic. Plantele de apartament joaca un important rol decorativ, iar ghivecele vor fi alese si ele in functie de acest aspect foarte important.
Ghivece din plastic sau ghivece din lut?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si-o pun iubitorii de plante. Chiar daca ghivecele din plastic par a fi cele mai eficiente si cele mai la indemana, plasticul nu are chiar atat de multe proprietati precum lutul.
Ghivecele din plastic
Ghivecele din plastic sunt foarte practice, sunt usoare si sunt ideale pentru balcon mai ales daca doriti sa cultivati si plante care, in mod normal, isi au locul in gradina, creand in acest fel o mica si interesanta gradina de balcon. Ghivecele din plastic sunt perfecte pentru plantele atarnatoare de balcon, fapt pentru care sunt ideale pentru a fi montate in suporturile suspendate.
Din punct de vedere estetic, ghivecele din plastic se gasesc si ele intr-o mare varietate de culori si forme, insa nu intotdeauna acestea se potrivesc cu designul interior al unei locuinte. Ghivecele din plastic au avantajul de a fi ieftine, insa nu sunt intotdeauna si de cea mai buna calitate.
Care sunt dezavantajele? Ghivecele din plastic retin o cantitate foarte mare de apa, fapt pentru care gaurile pentru drenaj trebuie sa fie destul de dese, iar cantitatea de apa pe care o veti oferi plantelor aflate in aceste ghivece va fi mult mai mica. In cazul in care se va exagera cu udatul plantelor, solul va aborbi atat de multa apa, incat radacinile plantelor vor putrezi.
Ghivecele din lut
Ghivecele din lut sunt mult mai eficiente decat cele din plastic, insa si costurile sunt pe masura. Spre deosebire de cele din plastic care nu asigura o foarte buna aerisire a solului, ghivecele din lut sunt mult mai eficiente, acestea permitand aerului sa circule.
De asemenea, ghivecele din lut au proprietatea de a absorbi apa insa ajuta la evaporarea acesteia, in timp ce ghivecele din plastic, datorita absorbitiei unei cantitati mari de apa pot produce putrezirea radacinii, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare. De aceea, ghivecele din lut sunt ideale pentru plantele dificile din punctul de vedere al umiditatii.
Ghivecele din lut sunt mult mai elegante si se potrivesc de minune oricarui tip de design pentru interior. Insa, sunt mult mai putin rezistente fata de ghivecele din plastic si au nevoie de o intretinere speciala avand in vedere ca, din cauza umiditatii, pot dezvolta muschi si mucegai.