Despre scutece si intretinerea lor – mamicile ce aleg sa utilizeze scutece textile refolosibile vor trebui sa invete cum se curata si pastreaza acestea – o munca ce pare des mult prea grea, in special cand ne gandim ca bebelusul va folosi scutece mult timp…
Insa exista unele avantaje incontestabile ale scutecelor textile: in primul rand, un calcul total arata ca astfel se vor economisi bani; in al doilea rand, mamica are sufletul impacat ca nu foloseste produse care ar putea afecta bebelusul (se tot discuta despre substantele continute in scutecele de unica folosinta); in al treilea rand, se contribuie la protectia mediului inconjurator; si in final, astazi scutecele refolosibile sunt create asa incat sa fie simplu de folosit (sa nu mai vorbim ca nu veti ramane prea des in pana de scutece, daca acestea sunt curatate regulat). Iar intretinute adecvat, scutecele vor putea fi refolosite chiar si la urmatorul bebelus!
Astfel, a folosi scutece textile devine chiar o moda in ultimul timp, unele mamici preferand sa le aleaga deoarece nu mai au incredere in producatorii de scutece de unica folosinta. Insa pentru a face o alegere, trebuie sa aflati despre scutecele refolosibile si intretinerea lor – mai exact, ce va trebui sa faceti cand folositi aceste scutece?
Despre scutece si intretinerea lor
In primul rand, trebuie sa stiti ca veti avea nevoie de o rezerva de scutece – pentru ca bebelusul murdareste intre 8 si 12 scutece zilnic, trebuie sa faceti o rezerva de vreo 20-30, in functie de cat de des le veti spala – zilnic, din 2 in 2 zile, de 2 ori saptamanal (insa nu achizitionati prea multe, deoarece se poate ca marimea sa nu se mai potriveasca – la cele pe marimi).
Rezerva este necesara pentru ca un scutec textil trebuie schimbat imediat ce este udat sau murdarit. Orientativ, in primele luni, cam 20 de scutece inseamna ca va trebui sa le spalati din 2 in 2 zile! In timpul noptii, in special in primele luni de viata ale bebelusului, poate fi mai simplu sa folositi scutece de unica folosinta, pentru a-l schimba mai rar si a nu aduna rapid multe scutece ce trebuie spalate.
Multe scutece textile vor trebui prespalate
De cateva ori inainte de a le folosi – cititi recomandarile de pe ambalaj (la masina de spalat, in apa fierbinte sau le puteti fierbe cam un sfert de ora intr-o oala – la prespalare nu veti utiliza detergent).
Curatarea scutecului de fecale
Cand schimbati scutecul, daca bebelusul are deja scaune consistente, mai putin lichide, este necesar sa aruncati murdaria in vasul de toaleta, apoi sa depozitati scutecul. Cand scaunele sunt moi, bebelusul fiind alaptat, nu este nevoie – le clatiti in apa calduta, le stoarceti si le puneti direct in cos. Cand scaunul are o consistenta medie – nici moale, nici solid, puteti folosi un spray pentru a curata mizeria de pe scutec direct in toaleta. Sau puteti apela la hartia de protectie asezata intre scutec si fundulet, ce poate fi aruncata in toaleta impreuna cu mizeria.
Scutecele si intretinerea lor – cum se depoziteaza scutecele
Puteti sa pastrati scutecele folosite intr-un cos special, cu capac si in interior un sac menajer impermeabil (capacul sa fie inchis mereu). Scutecele ude sunt puse direct in cos, cele murdare trebuie curatate de fecale si eventual clatite cu apa calduta, apoi depozitate. Tineti cosul in camera de baie, iar pentru ca mirosul sa nu fie intens, puteti utiliza un odorizant de camera si puteti adauga in cos cateva picaturi de ulei de lavanda.
Scutecele si intretinerea lor – scutecele textile trebuie spalate cat mai frecvent
Zilnic sau din 2 in 2 zile (daca aveti o rezerva mai mare, de 2 ori saptamanal)! Aceasta pare ca o munca dificila – insa avand in vedere ca ele se spala foarte usor la masina de spalat, nu este chiar atat de greu (nu va fi nevoie sa spalati masina de spalat)!
Spalarea scutecelor textile nu este dificila – in cazul in care ati achizitionat scutece colorate sau din materiale diferite, le veti imparti pe culori si materiale, ca la orice alte haine; veti spala doar scutecele, fara alte haine (sau impreuna cu prosoapele pe care le folositi la stergerea funduletului la schimbat si chiloteii de protectie); veti spala scutecele prima data cu ciclu de apa rece si o lingurita de detergent; apoi urmeaza al doilea ciclu de apa fierbinte si o cantitate mai mare de detergent (insa cel mult jumatate din cat folositi in general la spalarea hainelor). Verificati pe ambalaj ce temperatura este recomandata la spalare.
Clatirea scutecelor
Apoi, clatirea cu apa calda (nici fierbinte, nici rece) – de doua ori este de preferat, pentru a va asigura ca nu raman depuneri de detergent (puteti adauga la clatire o lingurita de bicarbonat de sodiu sau o picatura de otet pentru indepartarea detergentului). In cazul in care scutecul miroase neplacut dupa spalare, inseamna ca inca nu este total curat – deci este bine sa il spalati inca o data.
Uscarea scutecelor
Daca masina de spalat are ciclu de uscare, verificati daca scutecele pot fi uscate la masina – de multe ori se recomanda sa fie puse la uscat afara (asadar cititi instructiunile, caci unele tipuri de scutece nu se usuca la masina).
Petele ce nu ies la spalare pot fi tratate punand scutecele in apa fierbinte cu putina solutie de scos pete, apoi spalate. Nu folositi inalbitori cu clor! A le usca agatandu-le la soare contribuie la eliminarea petelor – puteti incerca si putin suc de lamaie aplicat pe pata.
Alegerea detergentului este importanta – nu este nevoie sa cumparati un detergent special pentru scutece, insa este esential ca detergentul utilizat sa nu contina clor, fosfati, parfum, colorant, balsam si sa fie hipoalergenic. Nu folositi balsam de rufe!
Pastrati rezerva de scutece curate intr-un sertar special, curat si inchis.
Chiloteii de protectie
Pe care ii puneti peste scutec pentru a impiedica scurgerile se spala diferit in functie de material – cei din PUL pot fi spalati la masina de spalat, odata cu scutecele, insa mai rar; cei din lana se spala rar, cam o data pe luna (cititi recomandarile pentru fiecare tip de chilotei).