Sarcină & BebeCarnetul gravidei - un drept al tuturor mămicilor și un act medical...

Carnetul gravidei – un drept al tuturor mămicilor și un act medical important

Carnetul gravidei este un act medical important pe care orice viitoare mamica trebuie sa il aiba – din pacate, nu sunt rare situatiile in care femeia nici nu stie exact cu ce o ajuta sau de ce este necesar! Ce este uimitor e faptul ca, chiar si in ziua de astazi, unor mamici nu li se respecta drepturile esentiale! In tara noastra, nu este iesit din comun ca o viitoare mamica, in special cand este lipsita de experienta, sa nu stie nici macar ce drepturi are – lipsa informatiilor este inca o mare problema!

Carnetul gravidei este, asadar, un important document medical de care trebuie, in mod legal, sa beneficieze fiecare viitoare mama – indiferent de statutul sau de salariat. Acest act este extrem de util in monitorizarea adecvata a sarcinii, in evaluarea evolutiei sanatatii mamei si a fatului si ii garanteaza femeii insarcinate unele beneficii – de exemplu, prin intermediul carnetului gravidei se prescriu retete compensate.

Ce presupune carnetul gravidei:

Este un act care trebuie inmanat femeii insarcinate de catre medicul sau de familie, care prin lege are responsabilitatea de a-i da femeii carnetul cat mai curand in sarcina, la prima sau la a doua intrevedere cu viitoarea mamica. Daca va interesati asupra acestui aspect, veti afla ca, prin lege, medicul de familie este cel care va trebui sa ridice acest act de la Autoritatea de Sanatate Publica si care i-l va oferi femeii insarcinate.

Carnetul gravidei nu este acelasi lucru cu fisa de gravida! Fisa de gravida va contine informatii medicale si va fi tinuta la cabinetul medical – carnetul gravidei este un act ce trebuie dat femeii insarcinate si pe care aceasta trebuie sa il aiba in posesie pe toata durata sarcinii.

Carnetul gravidei va fi completat de catre medicul de familie cu informatii importante asupra istoricului personal de afectiuni, de tratamente si interventii medicale efectuate de-a lungul timpului, alergii existente, cu informatii generale precum greutate, inaltime, tensiune. Acest act va fi periodic completat cu astfel de informatii atat de catre medicul de familie, cat si de catre medicul obstetrician ce are in grija femeia insarcinata. Astfel, un rol important al carnetului este posibilitatea ca cei doi medici sa completeze actul cu orice informatie utila si sa reuseasca astfel sa detina ambii aceleasi informatii asupra starii femeii si evolutiei sarcinii.

Carnetul gravidei va fi completat de catre medicul obstetrician la primul control medical prenatal, cu date importante precum ziua ultimei menstruatii (astfel se va calcula varsta gestationala), inaltime, greutate, tensiune; actul va fi completat si modificat la fiecare control medical prenatal cu informatii utile in monitorizarea sarcinii; la fiecare control se vor reevalua si completa inaltimea, greutatea, tensiunea viitoarei mamici; se vor completa analizele efectuate si rezultatele obtinute; se vor completa orice riscuri medicale in sarcina si orice probleme existente.

carnetul unei gravide

Carnetul gravidei ar trebui sa ofere si informatii pretioase viitoarei mame – in afara de aspectele medicale, el trebuie sa contina sfaturi si recomandari pentru orice femeie insarcinata: asupra alimentatiei, ingrijirii si igienei, a simptomelor ce indica o posibila urgenta pe parcursul sarcinii. Acesta este un aspect extrem de util – deoarece chiar astazi, unor viitoare mamici le lipsesc informatii importante asupra ingrijirii pe timpul sarcinii.

Informatii esentiale precum ce alimente sunt benefice si ce alimente sunt periculoase, ce medicatii sunt interzise, ce analize sunt utile, care analize sunt obligatorii si care sunt optionale, ce metode de ingrijire exista… In carnetul gravidei, orice viitoare mamica ar trebui sa aiba dreptul sa noteze ce intrebari are si ce doreste sa afle de la medic – iar medicul ii va raspunde.

Carnetul gravidei este, asadar, un act personal pretios, ce ofera de fapt un istoric complet si detaliat al starii de sanatate al femeii si al evolutiei sarcinii (pretios atat timp cat este completat cu responsabilitate periodic, de catre ambii medici – de familie si obstetrician). Carnetul va fi necesar la nastere, dar si dupa nastere – pentru ca personalul sa poata cunoaste toate informatiile esentiale asupra sanatatii femeii si asupra sarcinii.

Carnetul gravidei este un drept al mamicilor – inca din anul 2004, Ministerul Sanatatii a emis un ordin prin care fiecarei femei insarcinate i se ofera acest drept (ordinul numarul 12, in 09.01.2004, publicat in Monitorul Oficial, numarul 53). Asadar, intrebati-va inca de la prima vizita medicul despre acest act important pe care il veti avea pe toata perioada sarcinii!

Ca o concluzie, carnetul gravidei reprezinta de fapt un document in care sunt stranse toate informatiile importante pentru evaluarea starii de sanatate a femeii insarcinate (ar trebui sa contina atat un istoric medical complet, cat si date recente asupra starii de sanatate), pentru monitorizarea evolutiei sarcinii de catre medici, pentru identificarea unor posibile riscuri pentru mama sau fat, pentru asigurarea ca femeia a trecut prin toate analizele necesare. Este o cale de a informa viitoarea mamica si de a-i oferi unele beneficii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.