1. De ce pisica isi linge blana? – Primul raspuns care ne vine in minte este ca se linge pentru a-si curata blana, acest obicei fiind foarte natural la astfel de animale de companie. Dar ea are in vedere si netezirea firelor de par, imbunatatirea proprietatilor de izolare a blanii. De asemenea prin lins saliva intra in contact cu firele de par dar si cu pielea si prin evaporarea salivei se reduce temperatura corpului.
Pisica se linge dupa ce a fost mangaiata pentru a obtine mirosul ei si a indeparta mirosul mainii care i-a atins blana. In acest fel prin indepartarea mirosurilor straine pisica este mai linistita, ea se calmeaza. Avand in vedere ca pisica are simtul olfactiv mult mai dezvoltat decat omul, trebuie doar sa ne imaginam ca in universul ei mirosurile sunt percepute mult mai complex.
O pisica are uneori obiceiul sa linga mana stapanului, acesta este un gest simpatic pe care il face pentru acesta, astfel ea isi arata prietenia fata de el.
Daca pisica isi linge blana intr-un anumit loc in mod exagerat este un semn clar ca ar avea o problema, posibil ca pielea sa fie afectata de o infectie, iar aceasta sa-i cauzeze durere sau mancarime. Stapanul ei ar trebui sa verifice daca nu are purici sau paduchi, dar cel mai bine sa consulte un medic veterinar.
Cand pisica isi linge zona anusului ea sufera de constipatie. Daca isi linge excesiv coada este semn ca are purici. In cazul cand sufera de alergii alimentare sau la polen isi linge foarte mult anumite parti ale spatelui sau abdomenului.
2. Care sunt grupele sanguine la pisici? – Pisicile domestice pot prezenta trei grupe de sange A, AB si B. Dintre acestea cea mai mult intalnita este grupa sanguina A, cea mai rara este AB indiferent de rasa, iar a treia – grupa B – este comuna doar la anumite rase.
3. De ce pisica poate suferi de anxietate? – Motivele sunt foarte multe insa acum vom prezenta cateva foarte usor de evitat. Se stie ca pisica are tendinta de a avea un instinct teritorial. Astfel in momentul in care ea vede inchisa o usa de la o camera care pana acum fusese deschisa si ii permitea sa intre in locul respectiv (acesta facand parte din spatiul ei) poate dezvolta anumite stari de anxietate.
Daca ea a fost obisnuita cu un spatiu mai mare si la un moment dat acesta este limitat nu va fi usor sa se obisnuiasca cu acest lucru. De asemenea ea va avea astfel de stari si din alte motive, unele avand o baza psihologica. Pisica este un animal care prefera un mod de viata ordonat fara prea multe surprize, pentru ea aproape totul trebuie sa fie previzibil, de aceea ea va deveni stresata la orice modificare inopinata ce apare in mediul in care traieste. Stapanul ei cu siguranta va dori sa-i impuna anumite reguli, fapt ce o va nemultumi in anumite cazuri, va dori sa se opuna, sa se comporte ca si pana in momentul respectiv, sa nu schimbe nimic, insa daca se insista va fi obligata sa se conformeze.
Totusi aceasta schimbare ii va cauza anxietate si stres, va dura un timp ca sa-si revina. Alte cauze care ii provoaca astfel de stari sunt anumite modificari in locul in care traieste (in casa sau apartament), aducerea unor animale de companie noi, sau disparitia unor animale care traiau in preajma ei, etc. In general pisica este un animal care traieste dupa propriile ei reguli, ii place mereu sa castige, foarte rar accepta o regula ce nu-i place de prima data, mereu trebuie sa fie convinsa pana ce este de acord cu ea.
4. De ce pisica isi ascute ghearele de lucrurile din casa? – Pisica are un instinct natural de a-si ascuti ghearele de anumite lucruri din jurul ei, in special de marginea patului sau a fotoliilor. Pentru a fi dezobisnuita de acest obicei trebuie sa i se puna la dispozitie un obiect special pentru ascutirea ghearelor si sa fie incurajata sa-l folosesca. Daca este observata ca zgaraie obiectele de mobilier ca si pana acum, acestea trebuie date cu un spray cu miros respingator pentru pisica sau sa fie speriata prin zgomote, batai din palme sau sunete ascutite, sa i se spuna categoric NU, astfel incat ea sa simta o stare de stres pe care sa o asocieze cu obiceiul ei. Poate fi udata si cu apa in dorinta de a fi dezvatata de a zgaraia in locuri nedorite.
5. Apa este importanta pentru pisici? – Apa reprezinta una din principalele componente in dieta piscii. Cercetatorii spun ca 70% din corpul pisicii il reprezinta apa si ca un astfel de animal are nevoie de 60 g de apa la 1 kg greutate corporala. O pisica care consuma alimente umede bea mai putina apa, insa una care are o dieta bogata in produse uscate are nevoie de mai multa apa. Astfel o pisica care a mancat 50 g hrana uscata trebuie sa bea 125 g apa. De aceea un lucru important este ca apa sa nu-i lipsesca deloc animalului, sa aiba la dispozitie vasul cu apa curata pe tot parcursul zilei.
Cei care au adoptat o pisica de pe strada ca animal de companie vor observa ca ea nu vrea sa bea apa limpede din vasul sau special ci o prefera mai mult pe cea din balti, paraie, etc. Acest lucru este perfect normal deoarece ea nu este obisnuita cu gustul sau mirosul apei din vasul special ci prefera mai mult apa cu mirosuri naturale care cu siguranta ei i se par normale – mirosuri de noroi, de resturi de substante naturale si altele.
Pisica are simturile mult mai fine decat la om, gustul si mirosul sunt foarte dezvoltate si astfel ea nu va fi incantata de apa de la robinet care poate mirosi a clor, ea putand sa detecteze chiar si mirosurile mai putin simtite de oameni. Cel mai bine este ca pisica sa primeasca apa potabila ce a stat cateva ore in sticle de plastic neacoperite, astfel incat eventualele substante sau impuritati chimice active sa se descompuna, sa se evapore treptat si sa se elimine din lichid.
La pisica apa este foarte importanta pentru sanatatea ei. Consumul de apa o ajuta in reglarea temperaturii corpului, in digestia alimentelor, in asimilarea vitaminelor, in hidratarea organismului si scaderea riscului de a face infectii urinare sau pietre la rinichi. Este gresit sa se creada ca e suficient ca pisica sa aiba hrana si lapte, ea trebuie sa aiba si apa simpla, deoarece in fiecare zi simte nevoia sa bea apa chiar mai mult decat sa manance.
6. Care este greutatea ideala la pisica? – Pentru a stabili greutatea ideala a pisicii specialistii au in vedere rasa si sexul animalului. Rasa are un rol important in stabilirea greutatii la o pisica adulta. Rasa Maine Coon si rasa British Shorthair nu sunt predispuse la obezitate, ele pot avea in jur de 8 kg deoarece sunt rase mari. La pisicile Singapore care sunt rase mici o greutate de 3 kg este prea mult, arata ca au un exces de greutate. La o pisica medie greutatea trebuie sa fie cuprinsa intre 3,5-5,5 kg.
De regula masculii cantaresc mai mult decat femelele, cam cu 1 kg. O pisica sterilizata trebuie sa aiba si ea aceeasi greutate normala, nu conteaza acest aspect din viata ei. Pentru a nu fi afectata de obezitate o pisica sterilizata trebuie sa consume cu o treime mai putine calorii ca una normala si astfel ea isi va mentine greutatea ideala. Cei care cred ca e normal ca o pisica sterilizata sa creasca in greutate gresesc, desi ea este predispusa la asta cu siguranta nu trebuie sa mai manance ca inainte si sa previna riscul de a deveni obeza, deoarece cresterea in greutate este nesanatoasa.
7. De ce pisicile mananca diferite lucruri din casa? – Pisicile au obiceiul sa manance anumite lucruri necomestibile din calea lor – pietre, articole din lana, iarba, diferite materiale, pungi de plastic, etc. De regula in primele zile de viata puii de pisica mananca des, astfel treptat dupa prima saptamana pisica-mama incepe sa le restrictioneze accesul la mamelon spre a-i invata sa fie independenti. Ei au la inceput o viata confortabila, stiu ca trebuie sa caute sfarcul pisicii-mame, sa ia cateva inghituri rapide de lapte si apoi sa doarma. Acest comportament absolut normal de la inceput trebuie treptat schimbat, de acest lucru este responsabila pisica adulta.
Astfel pisoii sunt intarcati si trec la hrana uscata. Cand intarcarea este precoce pisoii au tendinta sa se orienteze spre lucruri sau materiale care ii aduc aminte de mama sa. Cel mai adesea sunt atrasi de produse din lana care sunt pufoase ca blana pisicii, ei incep sa tina in gura astfel de articole din lana – comportament ce pare normal in prima etapa a vietii lor. In timp unele animale isi pastreaza acest obicei, ba mai rau au tendinta de a se orienta si spre alte materiale nealimentare care in momentul in care sunt inghitite pot sa le creeze anumite afectiuni gastro-intestinale.
8. Ce este polidactilia la pisici? – Este o anomalie sau un fenomen ce poate sa apara la unele pisici. Aceasta mutatie poate sa apara in mod aleator la pisica dar si la om. Cunoscatorii spun multe fapte interesante despre pisicile cu mai multe degete la picioare. Astfel in Norvegia se povesteste ca pisicile cu mai multe degete la picioare erau numite ,,pisici de nave” si ca degetele suplimentare le oferea posibilitatea de a-si mentine echilibrul pe vapor in timpul furtunii.
De asemenea exista credinta la marinari ca o astfel de pisica ii proteja de rau si de asemenea le facilita prinderea soarecilor. Se pare ca 40% din pisicile ce apartin rasei Main Coot prezinta aceasta anomalie. Multi cred ca degetul suplimentar de la labutele din fata le ajuta sa mearga prin stratul gros de zapada.
Pisicile normale au 18 degete, cate 5 degete la membrele anterioare si cate 4 la cele posterioare. La pisicile cu malformatii congenitale numarul de degete si structura lor poate varia destul de mult. Uneori pisicile pot prezenta anumite defecte – degete suplimentare anormal dezvoltate sau cu forma oaselor deformata. Genele mostenite de la parinti nu garanteaza ca puii vor avea si ei un numar de degete suplimentare.
Pe de alta parte acest lucru nu are o importanta deosebita, deoarece degetele suplimentare nu cauzeaza un disconfort pisicii, nu-i ofera nici avantaje, poate fi considerata de unii oameni o caracteristica interesanta iar de altii o anomalie ce nu aduce un prejudiciu pisicii insa este inestetica. In anul 1974 a fost inregistrata o pisica care avea 32 de degete (cate 8 la fiecare labuta), iar mai recent s-a descoperit cazul unei pisici din Alberta care avea 27 de degete.
9. Cum se afla sexul la un pisoi nou-nascut? – In primele luni de viata este mai greu de aflat sexul la pisoi deoarece organele sexuale in afara ale pisicilor arata cam la fel in aceasta perioada. La motani scrotul este mai jos de anus si in partea de spate a membrelor posterioare. Testiculele coboara in scrot la nastere, iar penisul este sub scrot si nu este aproape deloc vizibil. La pisici vulva este mai jos de anus si arata ca un orificiu alungit, comparativ cu orificiul circular al scrotului de la motani.
10. Cum isi marcheaza pisicile teritoriul? – Multi oameni stiu ca pisicile isi eticheteaza teritoriul lor prin urina insa ele au si un alt mod de a-si marca locurile in care traiesc. Pisica se foloseste si de feromoni pentru a face marcaje, caz in care urina sa nu mai este necesara in acele locuri. Astfel ea isi freaca barbia si obrajii de colturile de mobilier, de marginile usilor, a patului, de pereti sau chiar de picioarele stapanului si nu doar pentru a se alinta ci pentru a lasa in urma feromonii produsi de glandele situate sub buze si barbie. Acest comportament al pisicii este instinctiv.
Feromonii sunt utilizati de pisica pentru a stabili limita teritoriului ei dar si pentru atragerea unui partener in perioada de imperechere. In ultimii ani cercetatorii au reusit sa faca niste copii sub forma de spray-uri ale acestor feromoni naturali prin care se poate corecta comportamentul pisicilor privind dorinta lor de a-si marca teritoriul, acestea se gasesc pe piata si se pare ca sunt foarte eficiente.