Sarcină & BebePrimele gustări ale bebelușului, cum vă dați seama că e pregătit și...

Primele gustări ale bebelușului, cum vă dați seama că e pregătit și ce să îi oferiți

Primele gustari ale bebelusului – la ce varsta sa ii oferiti micutului alimente si ce alimente sunt cele mai recomandate? Exista diverse alimente pe care i le puteti da bebelusului, insa medicii pediatri recomanda sa nu incepeti diversificarea alimentatiei pana la o varsta cuprinsa intre 4 si 6 luni (opiniile variaza, cel mai important fiind sa observati daca bebe ar fi pregatit pentru schimbare si daca pare atras de noi alimente).

Asadar, primele gustari ale bebelusului vor fi oferite cel mai devreme la 4 luni de viata; intre 4 si 6 luni, laptele matern nu ii mai ofera toti nutrientii necesari micutului, mai ales fier. Insa a astepta pana la 4-6 luni este important pentru ca astfel diminuati riscul de aparitie a unor reactii adverse si alergii la noile alimente – stomacul micutului nu tolereaza initial decat laptele matern, acesta avand compozitia perfect armonizata cu nevoile sale alimentare (uneori, bebe dezvolta reactii adverse chiar si la laptele formula).

De ce sa mai asteptati pana la 4-6 luni: pentru ca inainte, refluxul gastric il va impiedica pe micut sa inghita; pentru ca anumite studii arata ca daca ii oferiti alte alimente in afara de laptele matern inainte de 4 luni, creste riscul de diabet si supraponderalitate; dar mai ales, pentru ca bebe nu are nevoie decat de nutrientii aflati in laptele matern (sau formula), ce ii satisfac nevoile.

Primele gustari ale bebelusului – cum va dati seama ca e pregatit:

  • Poate sta cu capul in sus si poate sta in sezut, pe scaun;
  • I s-a dublat greutatea de la nastere;
  • Pare interesat de mancaruri si de mirosurile acestora;
  • Poate inghiti fara reflux gastric, poate sa duca mancarea in spatele gurii si inghiti;
  • Isi poate misca maxilarele ca si cand mesteca;
  • Cere mai mult lapte decat in mod normal, ii este inca foame chiar dupa 8 mese cu lapte pe zi;

Ce alegeti prima data

In general, puteti incepe fie cu cereale speciale, imbogatite cu fier, fie cu piureuri de fructe sau de legume. Oricum ar fi, incepeti prin oferirea de alimente semi-solide, asa incat bebe sa se obisnuiasca cu inghititul mancarurilor cu o consistenta diferita. Urmariti reactia micutului – daca refuza alimentul din prima, nu doreste sa inghita, poate ca trebuie sa mai asteptati pana la diversificarea alimentatiei.

Totusi, nu renuntati din prima – cere mai multe incercari pentru ca micutul sa se obisnuiasca; daca isi inchide gura sau scuipa mancarea, mai incercati de 2-3 ori si daca reactia sa este tot negativa, asteptati 4-5 zile si incercati sa ii oferiti altceva. Daca tot nu merge, mai asteptati o perioada – cam o luna si incercati din nou.

Alimente semi-solide bogate in fier (intre 4-9 luni)

gustari

Incepeti oferindu-i cereale (cu orez, apoi cu orz, cu ovaz) imbogatite cu fier si amestecate cu lapte (matern sau formula); dupa aceea, ii veti oferi piureuri din fructe: pere, mere coapte, mango, piersici, prune, avocado, banane, nectarine sau legume: morcovi, mazare, pastai verzi, bostan, cartof dulce copt. Initial, ii veti oferi doua mese pe zi, restul constand tot in lapte matern sau formula pana la 7 luni (iar primele mese vor insemna cateva lingurite).

Pana la 7 luni, cerealele si piureurile trebuie sa aiba o consistenta mai mult lichida (puneti mai mult lapte/apa), de abia apoi puteti oferi cereale mai consistente si piureuri ceva mai solide sau fructe/legume pasate. De la 7 luni introduceti si carnuri bogate in fier precum carnea de pui – piureuri cu carnita de pui pisata. Intre 7 si 9 luni, oferiti-i trei mese pe zi, scazand mesele cu lapte.

Alimente solide (9-12 luni)

In cateva luni veti incerca introducerea alimentelor solide, mai consistente in alimentatie. Semnele ca puteti face asta sunt: cand bebe poate apuca cu mana obiecte, cand le poate duce la gura, cand poate mesteca. Asadar, ii oferiti alimente solide taiate in bucatele, asa incat micutul sa le ia in mana: paine in bucatele, carnuri in cubulete mici, legume gatite sau fructe taiate tot in cubulete.

Nu uitati de pastai, orez, porumb si cartofi. Ii puteti oferi si iaurt ca o gustare sau branza in cubulete, pentru ca lactatele contin nutrienti necesari, dar nu ii oferiti lapte de vaca pana la un an. Incercati si combinatii: paste cu sos de rosii, paste cu sos de branza, pui cubulete cu orez. Ii oferiti 3 mese pe zi, dar si 2 gustari, cum ar fi iaurt, fructe taiate sau branza in cuburi.

Apa

Odata cu diversificarea alimentatiei, chiar daca bebe inca consuma si lapte, ii veti oferi si cate putina apa, dupa masa. Nu ii oferiti sucuri deocamdata.

Primele gustari ale bebelusului – idei utile:

  • Evitati sa ii oferiti miere si lapte de vaca pana la 1 an;
  • In prima luna in care incepeti diversificarea alimentatiei, cumparati piureuri de fructe sau de legume deja preparate; de abia apoi puteti incerca sa le preparati acasa, pisand fructele sau legumele gatite si combinandu-le cu apa plata imbuteliata (apa cu un continut cat mai scazut de nitrati);
  • Pana la 4 ani, evitati alimentele cu care micutul se poate sufoca: alune, nuci, guma de mestecat, bombonele, popcorn, cirese, boabe de struguri mari;
  • Pana la 3 ani, nu ii dati nuci sau fructe de mare, nici peste care nu este bine gatit;
  • Cand ii oferiti prima oara un nou aliment, dati-i doar cateva linguri sa guste si atat, pentru a se familiariza cu gustul;
  • Oferiti-i treptat cate un nou aliment, la o distanta de 4-5 zile si urmariti daca dezvolta vreo reactie adversa (precum eruptii ale pielii, vomitat, gaze, diaree);
  • Nu insistati la o masa, lasati-l sa manance cat vrea – daca intoarce capul, inchide gura, scuipa mancarea, lasati-l.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.