Canarul Malinois este cunoscut si sub denumirea de canarul Waterslager. Este o specie foarte mult apreciata de crescatorii de pasari pentru cantecul sau deosebit, dar si pentru penajul extraordinar de frumos, in nuante de galben si alb. La masculi penajul este mai intens, iar la femele este mai estompat. Un exemplar adult ajunge la lungimea corpului de 16 cm, iar in anumite cazuri poate prezenta pe cap o pata de culoare inchisa. Are ciocul mare, de culoare rozie, ochii mari cu irisul de culoare neagra, penele moi si frumoase.
Aceasta rasa este originara din Belgia, cu multi ani in urma era folosita de mineri in tuneluri pentru a detecta scurgerile de gaze. Se banuieste ca prima data aceasta rasa a fost selectata de cativa crescatori de pasari din Flandra. Ea s-a obtinut prin incrucisarea unor canari de origine germana si canari olandezi. Specia a fost recunoscuta prima data in anul 1972, in orasul Anvers.
Sunetele scoase de acest canar sunt impresionante, cuprind o gama variata de tonuri, care se aseamana oarecum cu un susur de apa, de aceea olandezii l-au numit Waterslag si apoi Waterslager (care inseamna ,,sunete de apa”). De asemenea, trilurile pot fi asemanate cu clipocitul apei, cu un fluierat usor, cu sunetele de flaut, cantecul privighetorii sau cu o apa care bolboroseste. Desi sunetele nu sunt foarte puternice, ele au o rezonanta medie, impresioneaza prin gama larga de tonuri.
Crescatorii de pasari urmeaza anumite reguli pentru a instrui acesti canari, iar primul lucru pe care il au in vedere este de a forma perechile cele mai bune de canari. Apoi trebuie respectate cele trei reguli: acomodarea, dezvoltarea si ascultarea. Acesti canari sunt crescuti mai ales pentru cantec decat pentru penaj, aspect fizic si culoare.
Au nevoie de o colivie spatiosa, cu bare verticale, stinghii inguste, de marimi diferite pentru picioare. Colivia trebuie plasata suficient de sus, astfel incat canarul sa poate privi la persoana din camera respectiva in jos. Hrana trebuie sa fie alcatuita din seminte speciale pentru canari si seminte de rapita. Nu trebuie sa lipseasca apa, vitaminele pentru pasari si un vas cu apa la temperatura camerei in care cu siguranta ii va placea sa faca baie.
Canarul Malinois este vioi, vesel, sociabil, nu prea agreeaza sa fie manipulat prea des si nu-i place compania altor canari in aceeasi incapere. Este o pasare timida, de aceea canarul nu trebuie tinut in colivie cu alte pasari mai agresive, cu porumbei, papagali, etc.
Canarul Malinois Waterslager poate sa cante 13 melodii diferite: Belroll, Bellen, Bollende, Chorr si Korr, Fluitrol, Fluitenroll, Klokkende, Onvorzieene Toen, Rollende, Staaltonen, Schokkel si Waterschokkel, Tjokken si Tjokkenrol si Woeten.
Video – Canar Malinois Waterslager:
Am nevoie de 1 pereche