Casă și grădinăCurățenia de toamnă în grădină, 7 sfaturi pentru întreținerea plantelor

Curățenia de toamnă în grădină, 7 sfaturi pentru întreținerea plantelor

Chiar daca vremea de afara inca este calduroasa si nu am zice ca din punct de vedere calendaristic toamana a sosit, este timpul sa va pregatiti pentru curatenia de toamna in gradina. Sfarsitul verii si sosirea toamnei nu inseamna sfarsitul activitatii pentru gradinari. Nicidecum.

Acum este momentul propice pentru recoltarea legumelor, a fructelor si a plantelor aromatice, a plantarii culturilor de toamna, dar este si momentul pentru curatenie. Este important ca, inainte ca iarna sa isi intre in drepturi, gradina sa fie curatata pentru ca in momentul in care natura va reveni la viata primavara, dumneavoastra sa va puteti bucura de o gradina frumoasa si sanatoasa deoarece, la fel ca si oamenii, gradina este un organism viu care are nevoie de conditii deosebite de igiena pentru a se dezvolta armonios.

Curatenia de toamna in gradina o puteti incepe dupa ce ati cules toate roadele gradinii, ceea ce se intampla de obicei la sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie.

Dupa recoltare, resturile plantelor vor fi indepartate iar dupa culegerea fructelor, pomii fructiferi vor fi curatati foarte bine de toate crengile uscate sau imbatranite, precum si de frunzele uscate.

Frunzele uscate si cazute vor fi stranse in fiecare seara sau la fiecare doua zile. Pentru a va usura munca puteti folosi fie o matura, fie o grebla. Cei mai multi gradinari prefera sa stranga frunzele uscate in gramezi si sa le arda, sau sa le arunce. Exista si situatii in care frunzele uscate pot fi lasate pe pamant pentru a-l proteja de inghet pe parcursul iernii, acestea fiind stranse abia in timpul curateniei de primavara. Insa trebuie sa luati in considerare faptul ca frunzele uscate pot fi si purtatoare de bacterii care pot pune in pericol sanatatea culturilor ulterioare.

curatenie de toamna in gradin

Mai mult decat atat, frunzele uscate pot fi utilizate si pentru realizarea ingrasamantului, insa mare atentie pentru a nu pune in recipientul destinat realizarii ingrasamantului si radacinile plantelor daunatoare.

Smulgerea buruienilor reprezinta un pas important pentru curatenia de toamna. Incercati sa smulgeti plantele daunatoare din radacina, in primele ore ale diminetii cand pamantul este umed.

Chiar daca de cele mai multe ori acest lucru este intalnit in special primavara, varuirea copacilor reprezinta un pas important si pentru curatenia de toamna. Chiar si la sfarsitul toamnei copacii mai pot fi afectati de viermi, omizi si alti daunatoari, de aceea scoarta copacului va fi foarte bine curatata, dupa care se va aplica varul. Actiunea se va repeta si primavara.

Nu uitati de protejarea florilor si pregatirea lor pentru gerul ce va urma. Fie alegeti sa acoperiti tulpinile cu pungi sau sticle din plastic, fie adaugati in jurul tulpinii pamant maruntit (acest proces poarta numele de musuroire). Bulbii care nu vor rezista gerului napraznic vor fi mutati in ghivece in interiorul locuintei.

Curatenia de toamna in gradina nu se poate incheia fara ca solul sa fie foarte bine sapat la aproximativ 20 de cm adancime. Tot acum, se poate folosi si ingrasamant pentru sol.

Elementele decorative din gradina precum si uneltele folosite vor fi acoperite sau mutate in interior pentru a le feri de intemperii.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.