Sarcină & BebeCând e copilul pregătit să renunțe la scutece și care sunt pașii...

Când e copilul pregătit să renunțe la scutece și care sunt pașii pentru învățarea la oliță

Renuntarea la scutece si invatarea copilasului sa faca la olita poate fi un proces lung si chiar iritant pentru parinti – in special daca se grabesc si nu asteapta ca micutul sa fie pregatit. Ba chiar se intampla ca un copilas sa faca de cateva ori la olita, apoi sa fie necesare din nou scutecele.

Ce inseamna ca micutul sa fie pregatit? Fizic, trebuie sa asteptati ca muschii sa fie maturi, asa incat micutul sa poata controla cat de putin intregul proces. Emotional, copilasul trebuie sa fie pregatit de schimbare, sa fie capabil sa inteleaga ceea ce i se spune si sa coopereze. La ce varsta se intampla acestea? Nu exista o anumita varsta cand e sigur ca veti reusi renuntarea la scutece si obisnuirea la olita! Unii copilasi fac aceasta schimbare chiar pe la 20  de luni, altii pe la de 30 luni. Nu trebuie sa va ingrijorati si sa deviniti frustrati daca nu reusiti din prima – de fapt, cam asa se si intampla. Insa pentru a mari sansele succesului, urmariti semnele care va arata ca micutul este pregatit!

Control al muschilor

Cat este micut, copilasul nu detine control asupra muschilor vezicii si intestinali, deci e practic imposibil sa faca voluntar – trebuie ca acestia sa se maturizeze. Semnele ca a inceput sa isi controleze urinarea si scaunele sunt: scaune regulate, pe la aceeasi ora a zilei si de acelasi numar de ori; lipsa scaunelor in timpul somnului; scutece uscate, fara urina, dupa un somn scurt si lipsa urinarii timp de macar trei ore;

Dezvoltare fizica

Indiferent de varsta – copilasii au un ritm propriu de dezvoltare, inainte de renuntarea la scutece si invatarea la olita, el trebuie sa fie capabil de miscari fizice coordonate: sa poata merge, sa se poata catara, sa se poata apleca fara a-si pierde echilibrul, sa stea in fund fara dificultati. In plus, trebuie sa fi invatat cum sa isi dea jos pantalonasii.

Vorbeste

Practic, nu prea ai cum sa il inveti la olita daca micutul nu intelege ce ii spui si nu iti poate comunica anumite lucruri. Un semn important ca este pregatit este atunci cand te anunta ca facut “pipi” sau “caca” – indiferent de cuvintele folosite. In timp, ii vei spune sa te anunte dinainte cand ii vine si vei putea astfel sa il pui pe olita. Cand copilasului nu ii mai place si nu mai accepta sa stea cu un scutec ud si anunta imediat, ar fi timpul.

Curiozitate

Daca devine foarte curios ce faceti in toaleta, este un semn bun. Permiteti-i sa va vada utilizand toaleta. Un pas important in renuntarea la scutece si invatarea la olita il presupune sa ii aratati unde trebuie sa ajunga materiile fecale – ii aratati cum aruncati mizeria de pe scutec in olita si olita plina in toaleta (copilasul poate sa nu inteleaga ce rol are scaunul si de ce trebuie aruncat – de aceea e bine sa il invatati cu asta din timp, caci unii copilasi au tendinta sa se joace cu scaunul). Daca micutul incepe sa prefere chilotei in loc de scutece, este inca un semn bun.

Asadar, nu va grabiti si asteptati sa vedeti aceste semne, fara sa va faceti probleme cu varsta micutului. Pana la 4 ani, veti avea timp sa faceti aceasta schimbare. Daca nu asteptati ca micutul sa fie pregatit, atunci renuntarea la scutece si invatarea la olita va fi un proces lung, frustrant si fara final fericit… Nu va comparati copilul cu altii – fiecare cu ritmul sau, nu e vreo competitie! Cum va dati seama ca inca nu este pregatit? Iata cateva reactii de protest ale micutului:

  • plange, tipa si se agita cand este pus pe olita;
  • va spune “nu”!
  • sta langa olita si face pe jos;
  • nu il deranjeaza sa stea cu scutecul murdar;

Renuntarea la scutece si invatarea la olita – pasi importanti:

copil folosind olita

Explicatii

Explica-i simplu si pe intelesul sau ca “pipi” si “caca” isi au locul in toaleta! Ii poti arata asta aruncand murdaria de pe un scutec in olita, pe care apoi o duci la toaleta. Este important ca micutul sa stie care este locul acestora. Apoi, lauda-l cand te anunta ca a facut “pipi” sau “caca” si cere-i cum stii sa te anunte dinainte. Cand va reusi sa te anunte din timp ca va face, lauda-l si arata-i ca se descurca excelent – chiar daca nu a reusit sa faca la olita.

Olita potrivita

Alege o olita pe care micutul sa stea comod – nu prea inalta, nu prea joasa, nu prea mare. Poti alege una colorata, insa a o face “distractiva”, ca si cum ar fi o jucarie, e o greseala – caci micutul trebuie sa inteleaga strict scopul sau, nu sa o confunde cu o jucarie! Apoi, il familiarizezi pe copilas cu olita punand-o in camera sa si ii arati, cum s-a spus, scopul sau, aruncand murdaria de pe scutece in interior.

A sta pe olita

Alti pasi importanti este sa ii arati cum sa stea pe olita – il rogi sa isi dea jos pantalonasii si sa se aseze. Ii poti arata, cum s-a spus, propriul exemplu la toaleta si ii poti spune “mami/tati aici, tu la olita ta”. Nu il pune sa stea mult timp fara scop pe olita pentru a nu il baga in confuzie. Apoi, trebuie sa astepti anuntul ca ii vine si sa il duci la olita. Insa nu te astepta la un succes rasunator din prima…

In funduletul gol

Daca se poate, permite-i sa stea o vreme in fundul gol – se pare ca ii este mai usor asa sa priceapa ca trebuie sa mearga la olita.

Laude

Nu uita, la prima incercare – chiar daca nu complet reusita, sa il lauzi, sa ii arati ca esti mandra, sa ii spui ca este “baiat mare”, “fetita mare”…

Renunta la scutece

Odata ce copilasul a reusit de mai multe ori ori sa faca la olita, incearca sa renunti la scutece! Asa schimbarea va avea mai multe sanse sa ramana stabila (desi noaptea poti continua o perioada sa ii pui scutec).

Renuntarea la scutece si invatarea la olita – dificultati comune:

Face pe el

Chiar daca ati avut succes si copilasul a invatat sa faca pe olita, nu este nimic neobisnuit sa faca de cateva ori pe el! Cam pana la varsta scolara, se mai intampla asemenea accidente – mai ales in timpul somnului.

Se joaca cu fecalele

Trebuie sa realizati ca micutul nu intelege natura si scopul scaunului – de aceea e important sa ii aratati timpuriu ca trebuie aruncat. Si totusi, propriul scaun exercita o atractie – micutul pare chiar atasat de el… Asa ca il puteti prinde ca se joaca – nu il pedepsiti, ci aratati-i inca o data ce se face cu scaunul si incercati sa ii explicati cum puteti ca nu este jucarie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.