Ne aflam deja la sfarsitul verii din punct de vedere calendaristic, lucru care aduce cu sine numeroase schimbari in ceea ce priveste gradina. Gradinaritul in luna august reprezinta o activitate complexa care trebuie realizata cu mare grija, avand in vedere ca foarte multe dintre legume si fructe se coc in acesta perioada, dar tot acum se realizeaza si culturile pentru toamna.
Desi afara inca este foarte cald deja trebuie sa incepeti sa pregatiti gradina pentru sezonul rece. Dupa cum am mentionat si anterior, cele mai multe legume si fructe ating maturitatea de consum si vor fi culese esalonat. In cazul in care plantele nu s-au dezvoltat corespunzator din cauza lipsei de apa, nu este timpul trecut sa le ajutati si sa insistati in ceea ce priveste irigarea, mai ales ca noptile si diminetile sunt mai racoroase si nu mai exista riscul ca radacinile sa fie arse din cauza apei si a caldurii.
Pana la sfaristul lunii august rosiile vor fi recoltate, la fel si ceapa si usturoiul deoarece acestea incep sa atinga maturitatea de consum inca de la inceputul lunii iulie. Pentru restul culturilor (vinete, ardei, castraveti, morcovi, fasole, varza) se continua procesul de recoltare.
Profitati de zilele mai racoroase si pentru a indeparta buruienile din gradina. Chiar daca plantele sunt dezvoltate pe deplin, buruienile inca pot reprezenta un adevarat pericol.
Terenul din jurul pomilor fructiferi va fi si el pastrat in permanenta uscat. Din cauza caldurii excesive si a secetei, frunzele se vor ingalbeni si usca prematur, asa ca incercati sa curatati foarte bine solul si sa eliminati buruienile, frunzele si crengile picate. Mai mult decat atat, si pomii au nevoie de apa si, daca este cazul, vor fi stropiti cu insecticide la fiecare 10 zile pentru ca fructele sa nu fie puse in pericol.
Plantele aromatice vor fi si ele culese si lasate la uscat.
Dupa cum am mentionat si la inceputul acestui articol, luna august reprezinta perioada in care se realizeaza culturile pentru toamna si inceputul iernii. Printre plantele care pot fi cultivate direct in sol pentru cultura de iarna se numara ceapa, morcovul, sfecla, ridichiile, spanacul, castravetii, fasolea, mazarea si conopida. Tot acum se seamana salata pentru obtinerea rasadului care va fi plantat la inceputul lunii octombrie.
Inainte de a cultiva plante noi, asigurati-va ca solul este foarte bine curatat, ramasitele de la vechile culturi sunt indepartate pe deplin, iar buruineile sunt si ele smulse din pamant. Mai mult decat atat, se va folosi si ingrasamant.
Nu uitati nici de de gazon. Acesta necesita, de asemenea, o ingrijire speciala in luna care marcheaza sfarsitul verii. Este important ca iarba sa fie tunsa frecvent insa nu foarte scurt (5 cm). Daca perioada de seceta a fost indelungata, iarba se poate ingalbeni, insa acest lucru nu inseamna ca iarba a murit. De indata ce va fi stropit, gazonul va redeveni verde, de aceea este foarte important ca acesta sa fie udat frecvent. Mai mult decat atat, este important ca gazonul sa fie curatat de buruieni. Tot in luna august se vor tunde si gardurile vii.
Daca in gradina de flori ati scos si ghivecele din locuinta, la sfarsitul lunii acestea pot fi duse din nou in casa si pregatite pentru sezonul rece. Daca cantitatea de pamant este prea mica, iar radacina nu mai este acoperita in totalitate, se va adauga pamant.