Sarcină & BebeIritația produsă de scutece, de ce apare la bebeluși și cum se...

Iritația produsă de scutece, de ce apare la bebeluși și cum se tratează

Iritatia produsa de scutece este o dificultate cu care probabil fiecare mamica se confrunta la un moment dat. Si desi invinovatite sunt scutecele de unica folosinta (din cauza substantelor continute), adevarul este ca si bebelusii care folosesc scutece textile pot dezvolta iritatii.

Iritatia produsa de scutece fie de unica folosinta, fie textile, poate fi mai usoara – zona genitala si a funduletului este putin rosie si pielea e calda si „pufoasa” sau mai grava – o zona mai mare acoperita cu bube rosii, de la burtica in jos. Insa nu este un motiv de ingrijorare si de cele mai multe ori poti trata singura aceasta iritatie.

Dupa cum s-a spus, nu scutecele de unica folosinta sunt cauza principala, iritatiile funduletului putand fi provocate de mai multi factori.

Umiditatea

Daca sunt folosite scutece textile, umiditatea este mai mare, asadar daca scutecul nu este schimbat foarte des, cresc sansele aparitiei iritatiei. Insa si scutecele de unica folosinta trebuie schimbate destul de des: desi urina e absorbita, la suprafata tot ramane ceva umiditate ce afecteaza pielea sensibila a micutului. Daca urina se combina cu fecalele, amoniacul dezvoltat va cauza iritatii serioase.

Frecarea si lipsa aerului

Deoarece pielea bebelusului este foarte sensibila, pot aparea iritatii chiar daca sunt des schimbate scutecele. Frecarea pielii de scutec si lipsa aerului sunt factori principali ale acestora. De aceea este recomandat sa nu strangi prea mult scutecul si sa ii lasi la schimbat cateva minute pielea sa respire bebelusului. Zona calda si umezita a funduletului in scutec predispune si la dezvoltarea bacteriilor ce cauzeaza infectii.

Sensibilitate la substantele continute de scutece

Ajungem si la scutecele de unica folosinta: acestea contin substante absorbante si chiar parfumuri care pot dauna pielii bebelusului. Daca bebe dezvolta des iritatii, puteti incerca o perioada scutece textile pentru a vedea daca le tolereaza mai bine. Insa exista si aici dezavantaje: scutecul textil trebuie bine curatat cu detergenti hipoalergenici, altfel si acestea pot cauza iritatii. La fel, aveti grija cu ce curatati funduletul – nu folositi servetele umede cu parfumuri, ci mai bine un prosop curat inmuiat in apa fiarta si apoi racita.

Crema sau pudra

Se recomanda sa utilizezi cand schimbi scutecul o crema sau pudra pentru funduletul bebelusului. Insa uneori chiar acestea pot sa nu fie tolerate de micut. Mai bine alegi creme sau lotiuni in loc de pudra (aceasta din urma poate fi inhalata).

Mancaruri

De multe ori, cand incepi diversificarea alimentatiei la bebelus, noile mancaruri pot cauza o iritatie la pielea sensibila a funduletului. Si cand bebe are diaree, sansele aparitiei unei iritatii cresc. Anumite eczeme solzoase pe funduletul lui bebe pot fi cauzate atat de alimentatia lui, cat si de a mamei in cazul alaptarii – deci daca face des eczeme, gandeste-te la ceea ce consumi tu si scoate din regim orice aliment alergen.

scutecee

Ce sa retii pentru a diminua sansele aparitiei iritatiei produse de scutece:

  • Chiar daca folosesti scutece de unica folosinta, care absorb mai bine, schimba cat de des scutecul.
  • Foloseste unguente protective cu zinc, insa evita mai bine pudra.
  • Ai grija sa cureti cu atentie toata zona la schimbarea scutecului, sa nu freci pielea agresiv si sa o lasi uscata (niciodata nu incepe curatarea dinspre fund spre genitale, ci invers).
  • Nu strange foarte mult scutecul si cand se poate lasa-i pielea sa respire. Imbraca-l in salopete sau pantalonasi de bumbac larguti, care sunt blanzi cu pielea.
  • Daca folosesti scutece textile, intotdeauna ai grija sa le speli cu atentie si folosind un detergent special, hipoalergenic (fara alte balsamuri).
  • Alapteaza cat de mult poti si cand incepi diversificarea alimentatiei lui bebe, ai grija sa introduci cate un aliment la o perioada mai mare, macar la o saptamana.

Ce facem cand apar iritatiile produse de scutece:

De regula, poti sa tratezi aceste iritatii fara a merge la medicul pediatru. Totusi, daca arata ca si cum sunt infectate, supureaza, au basici, pete galbene, umflaturi care au puroi, daca bebe are febra, este bine sa iti suni medicul care poate prescrie un unguent cu antibiotic sau chiar antibiotice. Daca insa iritatia nu este grava, in cateva zile o poti trata singura fara ajutorul medicului. Daca acorzi mai multa grija igienei intime a micutului, de regula in 4 zile iritatia dispare.

  • In primul rand, va trebui sa ii schimbi si mai des scutecul (daca ai folosit scutece de unica folosinta, poti incerca un alt tip sau chiar scutece textile, poate ca bebe le tolereaza mai bine).
  • Trebuie sa te asiguri ca il cureti bine si bland, fara a freca pielea, la fiecare schimbare si ca ii lasi pielea uscata.
  • Este bine sa folosesti un unguent protector special la fiecare schimbare a scutecului (iti poti suna medicul sa ii ceri sfatul cu privire la ce tip de crema protectoare este utila).
  • Nu strange prea mult scutecul, lasa aerul sa circule.
  • Daca este posibil, lasa-i cat poti pielea sa respire fara scutec – il poti lasa sa doarma fara scutec punand o acoperitoare de plastic sub cearceaf.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.