Animale de companieCum se crește Carassius Auratus sau Carasul Auriu în acvariu?

Cum se crește Carassius Auratus sau Carasul Auriu în acvariu?

Carasul Auriu este pestele pe care il vedem cel mai adesea in desene animate sau chiar in filme, plimbandu-se intr-un bol si fiind atacat de pisica. Carasul Auriu mai este cunoscut si sub numele de pestisorul de aur, iar povestile cu talc sau nu, sunt pline de prezenta acestui pestisor care este inzestrat cu darul de a implini trei dorinte.

Revenind insa in realitate va recomandam sa nu faceti greseala de a crede ca ceea ce vedeti in filme sau desene animate este exact ceea ce are nevoie Carasul Auriu. Bolurile, sau mai precis forma lor rotunda nu ii este benefica nici unei specii de pesti. Carasul Auriu spre exemplu adora sa inoate, iar plimbarea in cerc nu numai ca il va obosi, dar il va imbolnavi si veti observa ca pestisorul dumneavoastra de aur este letargic, stresat si va ajunge sa traiasca mai putin decat ii permite bioritmul sau natural.

Carasul Auriu este ales de multi acvaristi datorita longevitatii sale, el fiind unul din pestii care traiesc cel mai mult, ajungand pana la 20 de ani. Recordul de viata pentru Carasul Auriu a fost de 43 de ani. De asemenea alt aspect care ii indeamna pe cumparatori sa isi aleaga un Caras Auriu este legat de frumusetea sa. Carasul Auriu este un peste cu inotatoare extrem de frumoase pe care si le poarta cu mandrie si are culori diverse, care de care mai atragatoare.

Luand pas cu pas nevoile unui astfel de peste va atragem atentia in primul rand la marimea acvariului, un Caras Auriu ajunge la dimensiuni de pana la 30 de cm si tocmai de aceea are mare nevoie de spatiu. Cand achizitionati Carasul Auriu intrebati vanzatorul care este dimensiunea maxima la care poate ajunge , apoi inmultiti aceasta dimensiune cu patru si veti obtine cantitatea de apa pe care trebuie sa o contina acvariul dumneavoastra pentru a constitui un mediu propice de dezvoltare a carasului. Spre exemplu sa consideram ca ati achizitionat un Caras Auriu care ajunge la maturitate la dimensiunea de 20 de cm.

Acvariul dumneavoastra va trebui sa contina 80 de litri de apa (20 x 4) pentru ca pestisorul sa se simta in largul sau. Atunci cand va cumparati acvariul luati in calcul ca o parte din volumul sau va fi alocat atat aparaturii, cat mai ales decorului.

Carasul trebuie sa aiba pentru o dezvoltare normala exact 80 de litri de apa in cazul in care la maturitate ajunge la dimensiunea de 20 de cm. Daca nu doriti sa il lasati singur si vreti sa achizitionati alt peste din aceiasi specie, va trebui sa mai adaugati la cantitatea mentionata anterior inca 30 de litri de apa. Mare atentie daca doriti sa populati acvariul cu alte specii de pesti.

Carasul Auriu este foarte sensibil la pestii agresivi, acestia il vor ataca frecvent, incercand sa ii smulga aripioarele. Fiind plini de voaluri ei sunt o victima usoara si ii veti gasi adesea ascunsi sau cu rani grave care le pot determina decesul. Incercati sa puneti in acvariul in care aveti un Caras Auriu, fie un alt exemplar din aceiasi specie, fie un exemplar la fel de plin de voaluri ca si ei, mai putin pestii din categoria Beta ce prezinta agresivitate in randul masculilor.

Carassius Auratus
Carassius Auratus

Carasul Auriu este un peste care face foarte multa mizerie, acvariul sau trebuie curatat cu multa grija, pentru ca desi iubesc sa stea intr-un mediu curat, urasc sa fie deranjati atunci cand se face curatenie. Filtrele de apa pe care le prefera carasii sunt cele exterioare pentru ca nu le ocupa din spatiul de inot, instalatia de aerisire nu este neaparat necesara mai ales in cazul in care aveti un singur pestisor, inotand foarte mult ei isi fac singuri aerarea bazinului.

Atunci cand doriti sa curatati apa va recomandam sa nu schimbati mai mult de 20% din cantitatea ei, de asemenea va trebui sa aspirati cu mare grija substratul, dar si peretii acvariului. Materiile fecale sunt destul de multe si polueaza grav mediul, ele nu se gasesc libere in apa acvariului, ci se depun pe substrat, tocmai de aceea trebuie sa curatati substratul de fiecare data cand schimbati apa.

Plantele de acvariu nu sunt neaparat necesare in cazul carasilor, iar in cazul in care considerati ca este mai aspectuos un acvariu populat cu plante, trebuie sa va asumati riscul ca pestisorii dumneavoastra le vor manca. Carasul Auriu este un peste omnivor, asa ca mananca atat carne, cat si verdeata. Daca nu ii oferiti o sursa de verdeata el va recurge la alimentarea din plante.

Va recomandam ca pe langa capsulele speciale pe care le gasiti in comert pentru carasi sa le oferiti acestora la intervale regulate o frunza de salata maruntita, boabe de mazare fara coaja, dar si frunze de spanac maruntite. Carasul Auriu trebuie hranit cu grija, s-a demonstrat ca aceasta specie de pesti se dezvolta mult mai bine atunci cand li se ofera hrana in cantitati mici la intervale scurte de timp.

Alegerea substratului in cazul in care doriti sa populati acvariul cu un caras este foarte importanta. Carasii au tendinta de a-si cauta hrana cazuta de la suprafata pe fundul acvariului, afundandu-se uneori chiar in totalitate in substrat. Daca substratul este unul pietros, pestisorii dumneavoastra risca sa fie raniti, asadar va recomandam sa alegeti un substrat fin, tocmai ca placerea elegantilor pestisori sa fie lipsita de pericole.

Carasul Auriu este un peste cu durata mare de viata, cu o nevoie acuta de spatiu si de care este posibil ca multi acvaristi incepatori sa se plictiseasca repede. Daca sunteti o persoana care prefera acvariile bine populate cu diverse specii de pesti, va recomandam sa nu va achizitionati un caras, insa daca sunteti o persoana care adora sa aiba un acvariu simplu, cu unu, maxim doi pesti, atunci pestisorul de aur este alegerea ideala pentru dumneavoastra.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.