Sarcină & BebeȘtiați că apa la sugari poate fi periculoasă? Află aici când și...

Știați că apa la sugari poate fi periculoasă? Află aici când și câtă apă dăm bebelușului

Cand dam bebelusului apa? O intrebare buna, in special cand afara temperaturile cresc absurd de mult… Apa este vitala pentru orice fiinta, chiar bebe este 75% apa, insa consumul de apa, desi toata lumea ii cunoaste beneficiile, poate fi chiar periculos pentru un sugar!

Parerile despre cand dam bebelusului apa sunt impartite: unii te sfatuiesc sa ii oferi si apa intre mese, altii sa ii oferi si ceai inca din prima luna de viata, altii sa ii introduci apa dupa 6 luni, altii sa astepti pana ce bebe implineste un an…

Medicii pediatri ne spun ca un bebelus alaptat cu lapte matern nu are nevoie, pana la varsta de 6 luni, de nici un fel de surplus de apa – laptele mamei contine 88% apa. In schimb, bebelusii hraniti cu lapte formula pot avea nevoie dupa 3-4 luni de un mic surplus de apa, oferit intre mese, caci formulele de lapte sunt mai concentrate.

La fel, daca afara temperaturile depasesc o limita de 30 grade Celsius, daca bebe e deshidratat sau bolnavior (diaree, varsaturi, febra), medicul pediatru te poate sfatui sa ii oferi apa. Insa nu lua singura aceasta decizie – la una dintre consultatiile medicale, discuta cu pediatrul despre nevoile micutului tau, in functie de varsta si alimentatia lui. Numai medicul iti poate spune cata apa sa ii oferi si cand, pentru a evita orice risc!

La 5-6 luni

Pana la 5-6 luni, bebe isi ia in mod normal necesarul de apa din laptele matern. In primele luni de viata, daca afara e cald, daca bebe are febra, are diaree sau varsa si deci pierde apa, se recomanda de obicei sa ii oferi mai des lapte matern si nu apa. De la 5-6 luni insa, poti incepe sa ii oferi putina apa intre mese – dar niciodata inainte, pentru a nu ii piere pofta de mancare. Intreaba medicul pediatru exact ce cantitati sunt adecvate pentru bebe; in mod normal, dupa 6 luni, el are nevoie de 125-150 ml pe kilogram (dar aceasta este doar o estimare). Trebuie sa stii ca bebelusii pierd mai multa apa, deci au in general nevoie de cantitati mai mari.

Laptele praf

Daca bebe este hranit cu lapte formula, poti in general sa ii oferi apa mai din timp, pe la 3-4 luni, intre mese. Aceste detalii tot cu pediatrul trebuie stabilite, depinzand de tipul de formula. Nu e recomandat sa introduci mai multa apa decat se prescrie in prepararea concentratiei de lapte praf, caci bebe are nevoie de nutrienti; asa ca solutia este sa ii dai apa intre mese, cativa mililitri, cu biberonul.

Daca refuza apa?

copil care bea apa

Se poate intampla cand ii dai bebelusului apa, ca acesta sa o refuze, nefiind atras de lipsa gustului. Poti adauga putin suc de mere in apa, pentru a-i oferi un gust placut.

Diversificarea alimentatiei

Cand dam bebelusului apa daca am introdus deja alimente semi-solide in alimentatie? Dupa fiecare masa, eventual si intre mese, cate putin. Daca ai redus mesele constituite de lapte si ai integrat mese semi-solide, este necesar sa ii dai apa. In plus, odata cu diversificarea alimentatiei, ii poti oferi si alte surse de apa; ceaiuri, supe si fructe si legume pisate. Surse excelente de apa sunt: castraveti, pepene, morcovi, piersici, pere. Poti sa ii dai si sucuri de portocale si de mere, de pere.

Cand creste nevoia de apa a bebelusului?

Dupa 6 luni de zile, va trebui sa ii oferi mai multa apa daca temperatura de afara depaseste 30 de grade Celsius, daca bebe are febra, daca are diaree sau varsaturi. Toate acestea cresc riscul deshidratarii, care poate fi extrem de periculoasa. Asadar, ii oferi apa in plus, dar si ceaiuri, compot, suc de mere/portocale si supe. Pentru bebelusii sub 6 luni, daca au aceste probleme, se recomanda de obicei oferirea de lapte mai des, nu de apa. Dar si in acest caz, cand bebe este bolnavior, este mai bine sa iti intrebi medicul.

Semnele deshidratarii

Pentru a sti cand sa ii dai bebelusului apa mai des, e bine sa urmaresti semnele deshidrtatarii – el nu iti poate explica ca ii este sete. Cand copilasul pare letargic, obosit, extrem de iritat, plange fara lacrimi, are buzele si limba uscate, se reduce urinarea – toate sunt semne sa intri in alerta. Fie este bolnav si febra sau diareea produc deshidratare, fie are nevoie pur si simplu de mai multa apa.

Ce fel de apa ii dam bebelusului?

Unii medici pediatri spun ca este bine sa folosesti chiar apa rece de la robinet, pe care o fierbi in prealabil si o lasi la racit apoi. Insa in special daca distingi ca apa de la robinet are un gust ciudat (plumb sau clor), evita sa ii oferi asa ceva bebelusului. Apeleaza la apa plata imbuteliata pe care o fierbi inainte si o poti pastra 3 zile in frigider (atentie, lui bebe i-o oferi la temperatura camerei).

Ce riscuri prezinta apa pentru bebelus?

De ce medicii nu recomanda sa ii dam bebelusului apa? Desi este vitala, se pare ca sugarii pot face intoxicatie la apa, in special cei sub 9 luni. Apa in surplus dilueaza sodiul din organism si poate cauza convulsii, pierderea constiintei, atacuri si leziuni ale creierului. Asadar, daca sugarul este sub 6 luni si e cald sau are risc sa se deshidrateze, alapteaza mai des!

Daca are peste 6 luni, ii poti oferi apa, insa cu mare atentie la cantitati (cere un tabel cu cantitati de apa recomandate in functie de greutatea corporala de la pediatru). Daca i-ai oferit apa mai multa si bebe este deodata ametit, letargic, molesit sau are dureri de stomac, varsaturi si probleme de respiratie, suna imediat medicul.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

3 COMENTARII

  1. Pot sa-i schimb apa la bebe? si anume de la nesle cu alta firma?Astept raspuns.Va multumesc

  2. Da, puteti trece la orice alta apa speciala pentru bebe, atat timp cat nu modificati cantitatile oferite, insa puteti alege varianta cea mai simpla si anume apa plata imbuteliata din surse naturale pe care o fierbeti timp de 10 minute si o pastrati apoi in frigider 2-3 zile.

  3. Apa imbuteliata nu se fierbe, nici macar pentru laptele praf, ci doar se incalzeste putin. Prin fierbere creste concentratia in saruri minerale si nu e bine pentru bebe. Prin fierbere se distrug doar microorganismele care intr-o apa imbuteliata dintr-o sursa controlata nu au ce cauta. Eu am luat apa Calipso pentru ca nu are nitriti si este extrasa de la 250 de metri adancime unde mi-e greu sa cred ca ar putea fi contaminata cu ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.