Copii & adolescențiCopiii agresivi - cum depistăm cauzele și ce soluții aplicăm

Copiii agresivi – cum depistăm cauzele și ce soluții aplicăm

De ce sunt copiii agresivi? In primul rand, trebuie sa stii ca orice copil, in special la varste mici, se poate manifesta agresiv – pasiv sau activ. Agresivitatea copiilor este un mod de reactie la nevoi neindeplinite, emotii intense, frustrarea de a nu putea comunica eficient, frustrarea de a nu detine putere si control, nevoia de atentie – pentru a enumera cateva cauze.

Copiii agresivi reactioneaza in moduri diferite: ei isi pot indrepta agresivitatea asupra obiectelor (arunca cu diverse lucruri), asupra parintilor si a fratilor (lovesc, musca), asupra propriei persoane. Putem, vorbi si de o agresivitate pasiva: atunci cand copilul refuza sa asculte, sa vorbeasca, se inchide in sine si nu coopereaza cu parintii.

Incapacitatea comunicarii adecvate

Copiii mici, de o varsta cuprinsa intre 1 an si 5 ani, pot reactiona agresiv din cauza incapacitatii de a comunica eficient, de a se face intelesi, de a cere ceea ce doresc. Frustrarea de a nu putea transmite dorintele si nevoile face ca acestia sa incerce sa comunice prin comportamente care in mod sigur atrag atentia: tipete, lovituri, zgarieturi, aruncare cu obiecte. Se pare ca majoritatea copiilor abandoneaza aceste comportamente dupa varsta de 4-5 ani, cand au dezvoltat capacitatea de a comunica adecvat prin limbaj. La copiii sub 4 ani, anumite comportamente nu se doresc a fi agresive totusi, ci sunt adoptate doar din curiozitatea efectelor (cand arunca, strica diverse obiecte).

Gelozie si egocentrism

Toti copiii mici sunt extrem de egocentrici, obisnuiti sa fie in centrul atentiei si al afectiunii. Datorita acestui egocentrism, copiii mici dezvolta si sentimente de gelozie fata de alti copii: atunci cand vad ca un alt copil are ceva ce el nu are! Aceste emotii negative declanseaza un comportament agresiv, pentru ca cel mic nu stie cum alfel sa se exprime si pentru ca el crede ca astfel poate obtine ceea ce isi doreste. In special cand apare in familie un nou-nascut, sentimentele de gelozie pot delansa reactii agresive.

Autocontrol scazut

Legat de ultima idee, copiii pana la varsta adolescentei au un autocontrol scazut si labilitate psihica – ei isi dezvolta autocontrolul si echilibrul pe masura ce cresc. Le este greu sa isi inteleaga, dar mai ales sa isi controleze emotiile – in special cele negative. Astfel ca o schimbare in viata sa care il streseaza, un eveniment neplacut, o cearta – toate ii declanseaza emotii negative pe care cel mic nu stie sa le gestioneze, sa le canalizeze adecvat, sa le controleze.

Mediul familial

La varste mici, copiii invata preponderent prin imitatie: el vede un comportament, i se pare atractiv sau nou si il repeta. De aceea este atat de important mediul in care creste copilul. Daca vede in propria familie certuri, tipete, agresivitate, le va prelua ca pe un model in viata. Dar nu numai un mediu tensionat poate cauza agresivitatea copiilor, ci si un mediu indiferent, in care copilul este neglijat si se simte ignorat. El va incerca sa atraga atentia si sa isi pedepseasca in acelasi timp parintii prin agresiuni.

Mass-media

Traim intr-o lume in care imagini, sunete violente ne inconjoara. Aceasta este cu atat mai evident pentru un copil, care va observa in jurul sau aceste comportamente si le va imita. Desene animate pentru copii care se doresc amuzante prezinta diverse scene de agresiune: cand cel mic il vede pe Tom strivit de o caramida aruncata de Jerry, i se pare amuzant si se poate gandi sa incerce si el cu o biata pisica sau…cu alte persoane! Copiii mici nu au discernamant, iar atunci cand vad ceva atractiv, ar dori sa incerce (de aceea e atat de important sa vedeti la ce se uita si sa ii explicati ca in viata reala asemenea comportamente ranesc si omoara fiintele!). Sa nu uitam si de diversele jocuri PC ce abunda in scene realistice de violenta!

Diverse frustrari

Dupa cum s-a spus, daca un copil se simte nefericit, neimplinit, ignorat, se va manifesta in primul rand agresiv (si retragerea in sine sau refuzul e o forma pasiva de agresiune). Aveti grija sa comunicati cu copilul, sa vedeti daca are nemultumiri: probleme la gradinita/scoala, sentimentul ca este ignorat, probleme cu alti copii. Copiii care sunt batjocoriti de catre covarstnici dezvolta agresivitate – o reactie provenita din teama.

copil agresiv

Copiii agresivi – sfaturi:

Opreste de la inceput comportamentul

De cum observi un comportament agresiv, chiar daca cel mic nu este constient ca reactioneaza agresiv, fa-l sa inteleaga clar ca nu are voie. Spune-i ca face rau cand se comporta asa si ca raneste alte persoane (daca e cazul). Cand il prinzi lovind sau aruncand cu obiecte in animale, in alti copii, explica-i ca ii doare si intreaba-l daca ar vrea sa pateasca la fel! Sfatul conform caruia ar trebui sa ii arati ca doare – de exemplu, sa arunci si tu cu ceva in el sau sa il musti NU este bun – sporeste agresivitatea!

Reguli

De cand este mic, trebuie sa ii arati clar ce este permis si ce nu. Cand creste si poate comunica, pe la 3-4 ani, ii spui clar ce nu are voie si care este consecinta daca nu respecta regula. Insa incearca sa nu impui prea multe reguli care nu au sens – va simti nevoia sa se revolte. Explica, pe cat posibil, de ce exista o anumita regula, daca lui nu i se pare dreapta.

Fara pedepse fizice si fara etichetari!

Daca iti pedepsesti copilul prin alte gesturi agresive – chiar o palma – nu faci decat sa ii arati ca si tu te porti asa. El nu va intelege de ce tu ai avea voie si el nu! In plus, il faci sa se simta fara importanta, pentru ca il tratezi ca pe un obiect (el arunca sau loveste in jucarii si apoi tu il lovesti pe el!). Fereste-te si de etichetari de genul „obraznic”, „rau”, pentru ca se va defini astfel si va crede ca chiar este rau – deci de ce sa nu se comporte rau atunci?

Pedepse simbolice

Pedepsele sunt, totusi, uneori eficiente – dar doar dupa ce copilul si-a dezvoltat cat de cat discernamantul si stie ce e bine si ce e rau – deci in nici un caz inainte de varsta de 3 ani. Cand il prinzi ca face ceva rau, poti sa ii iei o zi jucaria preferata, sa ii interzici sa se joace la PC sau sa se uite la TV, sa ii iei desertul. Insa nu uita sa ii explici de ce e nevoie sa il pedepsesti!

Recompense

Cand vezi ca se comporta foarte bine si politicos, arata-i ca apreciezi acest tip de comportament laudandu-l, aratandu-i afectiune si chiar dandu-i cate o mica recompensa: o ciocolata, o jucarioara… El va avea tot interesul apoi sa te faca iarasi mandra de el!

Ascultare activa

Incearca, cand il prinzi facand rau, nu numai sa il opresti, ci si sa il asculti cu adevarat! Inainte de a impune o pedeapsa care poate nu va avea rezultat, este foarte bine sa incerci sa il intrebi de ce a facut ceea ce a facut. Incearca sa reflecti spre el propriile lui sentimente si ajuta-l sa se exprime. Asadar, incepe conversatia cu replica „esti furios/suparat”, la care el va raspunde. Apoi, incearca sa scoti de la el motivul pentru care e suparat si arata-i ca data viitoare mai bine spune prin vorbe! Incurajeaza-l sa se exprime verbal si sa vina mereu la tine cand ceva nu ii convine. Dar nu poti sa il incurajezi daca nu il asculti si daca il critici sau pedepsesti mereu! Cauta in carti sau chiar pe Internet mai multe informatii despre ce inseamna ascultarea activa in comunicarea cu cei mici – vor fi foarte utile!

Motivul

Este foarte important, in special la copiii mai marisori, sa afli motivul pentru care este nervos si reactioneaza agresiv. Atat timp cat motivul, cauza reactiei sale inca exista, e greu sa modifici pe termen lung comportamentul. De aceea e atat de important sa inveti sa asculti si sa vorbesti, sa raspunzi nevoilor copilului. Caci oricat ii vei spune ca nu e bine ce face, oricat ii dai mici pedepse, daca el este frustrat din diverse motive, aceasta frustrare tot va fi la un moment dat eliberata printr-o reactie impulsiva si agresiva (poate va invata doar sa se ascunda de tine).

Stai cu el

Copiii agresivi simt de multe ori nevoia de atentie. Asa ca petrece ceva timp cu el, jucati-va impreuna (asa vezi daca in jocuri abordeaza comportamente violente) si invata-l sa vorbeasca cu adevarat despre ce simte si crede. Dar asta de abia dupa ce tu inveti sa il asculti cu adevarat!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.