Dragoste și relațiiDefiniția dragostei, vezi ce explicați au oferit câțiva poeți acestui sentiment sublim?

Definiția dragostei, vezi ce explicați au oferit câțiva poeți acestui sentiment sublim?

Oameni de stiinta – medici, psihologi, dar si artisti – scriitori, pictori, cantareti, au incercat de-a lungul timpului sa caute definitia dragostei, sa exprime verbal, vizual sau sonor ce inseamna aceasta emotie care trezeste pasiuni nebanuite intr-un om simplu. Poate ca cel mai mare succes l-au avut cantaretii si pictorii, caci este greu sa exprimi prin banalele cuvinte ce este cu adevarat iubirea. Nu avem cuvinte si ele spun prea putin…

Definitia dragostei, explicarea acestui sentiment sublim a preocupat si obsedat minti stralucitoare si minti simple totodata. Iubirea este emotia cu cea mai mare putere asupra omului si obsesia explicarii sale vine tocmai de aici: omul nu a putut vreodata sa invinga dragostea, sa o supuna, sa o controleze! Exista atatea definitii ale dragostei cati oameni exista – caci iubirea este intotdeauna altfel. Ea te poate face fericit intr-o clipa si mai mizerabil decat ai crezut ca poti fi vreodata in clipa urmatoare…

Adevarul este ca fiecare definitie a dragostei contine o parte a sa, dar nici una nu o explica si nu o poate explica, cuprinde in totalitate. Sunt unele rationale, care par ca explica acest fenomen psihologic si fiziologic (din punctul de vedere al proceselor hormonale), sunt definitii frumoase care par ca acopera misterul iubirii – dar nici una nu ne spune clar ce este si de ce este dragostea!

De exemplu, in D.E.X., afli ca dragostea este un „sentiment de afectiune pentru cineva sau ceva; sentiment de afectiune fata de o persoana de sex opus”. Cu ce te ajuta asta, cand tu simti mult mai mult decat o „afectiune”? Ce iti explica aceasta definitie a dragostei – mai nimic!

Definitiile dragostei si explicarea acestui sentiment par rationale si uneori complete cand privim din perspectiva psihologiei. Psihologii au studiat acest proces considerat a fi socio-cognitiv. Dar complexitatea acestuia si nenumaratele emotii si manifestari pe care le starneste (veselie, tristete, agresivitate, egoism, altruism) fac dificila definirea sa.

Psihologii au reusit sa distinga componentele iubirii ca manifestare psihica: dragostea nu ar exista fara intimitate, angajament si pasiune. Intimitatea se refera la apropierea emotionala si sexuala dintre doi oameni, la comunicare si cunoastere. Angajamentul se refera la construirea unei relatii si promisiunea reciprocitatii. Iar pasiunea se refera la atractia sexuala care trebuie sa existe cand vorbim despre dragoste.

Insa tot psihologii s-au si contrazis: au recunoscut existenta iubirii romantice, insa platonice – adica fara componenta sexuala. Au recunoscut si existenta iubirii pasionale, insa fara angajament – relatii mai mult carnale sau pasiuni nebune fara viitor. Si orice om, psiholog sau nu, recunoaste existenta iubirii neintoarse, a iubitii fara speranta, a indragostitului disperat – deci iubire fara componenta intimitatii, a cunoasterii profunde intre persoane (caci a doua persoana refuza)!  Asadar, explicam, insa nu putem cuprinde in totalitate si intelege rational fenomenul iubirii: nici psihologic, nici fiziologic (nimeni nu este atat de limitat incat sa considere ca procesele hormonale explica TOTUL)!

definitia dragostei

Sa vedem definitia dragostei formulata de artisti de-a lungul timpului – daca exista o minte care sa poata sa inteleaga spiritual si filosofic acest sentiment, atunci aceea este cea a unui adevarat artist:

  • „Dragostea este cea mai puternica forta din univers”. (Moliere)
  • „Dragostea este pur si simplu o nebunie”. (W. Shakespeare)
  • „Dragostea este poezia simturilor”. (H. de Balzac)
  • „Dragostea adevarata este o limba pe care surzii o pot auzi si orbii o pot vedea”. (G. G. Marquez).
  • „Dragostea este darul pe care zeii l-au dat oamenilor singuri de sub cer”. (W. Scott)
  • „Dragostea nu este asemanarea dintre doi oameni, ci misterul dintre ei.” (J. Fowles)
  • „Dragostea este sfintenie plus sexualitate.” (E. Cioran).
  • „Dragostea este energia care se extinde, se deschide, trimite departe, sta pe loc, scoate la iveala, imparte cu altii, vindeca.” (N. D. Walsch)
  • „Dragostea este o catastrofa magnifica – sa stii ca te indrepti cu toata viteza spre un zid si totusi sa accelerezi; sa alergi spre pierzanie, cu zambetul pe buze; sa astepti, plin de curiozitate, clipa cand se alege praful din toate. Dragostea este (…) singura nenorocire previzibila, pe care o vrei mereu si mereu.” (F. Beigbeder)
  • „Sa-ti spun ce este dragostea adevarata. E credinta oarba, umilinta fara preget, supunere desavarsita, incredere si daruire impotriva ta insuti, impotriva lumii intregi. Dragostea inseamna sa iti dai inima si sufletul intreg celui care ti le va zdrobi.” (Ch. Dickens)
  • „Dragostea este o fiinta salbatica. Cand incercam sa o tinem in frau, ne distruge. (…) Cand incercam sa o intelegem, ne tulbura”. (P. Coelho)
  • „Ce e amorul? E un lung
    Prilej pentru durere,
    Caci mii de lacrimi nu-i ajung
    Si tot mai multe cere.” (M. Eminescu)

Definitia dragostei – ca si dragostea insasi: mereu altfel, uneori frumoasa, alteori tragica, uneori de neinteles… Iar aceasta lista acopera, in cel mai bun caz, doar 3% din incercarile cunoscute de a cunoaste, explica, exprima acest sentiment! Probabil ca nimeni nu a „scapat” de iubire, de emotiile atat de coplesitoare ale acestui sentiment, probabil ca nimeni nu a scapat si de durerea acestuia… Ce este, poate, cel mai important: nu sa cunoastem definitia dragostei, ci sa invatam sa ne bucuram cat o avem – caci ne poate parasi in orice clipa…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.