Sarcină & BebeCalmarea durerii în timpul nașterii, vezi ce opțiuni ai și care sunt...

Calmarea durerii în timpul nașterii, vezi ce opțiuni ai și care sunt riscurile pentru fiecare

In cazurile in care nu ti se impune sau nu alegi o nastere prin cezariana, ci doresti sa nasti natural, este important sa discuti cu medicul si sa alegi ce metode ti se potrivesc pentru calmarea durerii in timpul nasterii. Aceasta decizie este una importanta, de aceea e bine sa nu te grabesti, sa te informezi pe larg si din surse credibile despre metodele de calmare, de ameliorare a durerii care exista. Pana pe la mijlocul trimestrului trei de sarcina, ar trebui sa alegi metoda pe care o crezi cea mai buna.

In principal, ai de ales intre metode medicale de calmare a durerii in timpul nasterii si metode non-medicale. Retine ca fiecare are propriile avantaje, dar si dezavantaje si ca doar tu esti cea care trebuie sa faca alegerea – daca anumite conditii sau riscuri nu impun interventia medicala. Trebuie sa iei in calcul atat temerile si dorintele tale, cat si ceea ce este cel mai bine pentru bebe!

Metode medicale – anestezia epidurala

Aceasta a devenit in ultimii ani o metoda foarte ceruta de catre viitoarele mamici, pentru ca este cea mai eficienta in indepartarea durerii intense date de travaliu si nastere. Este o procedura medicala cu risc scazut, ce presupune introducerea unui caterer langa coloana vertebrala, prin care se elibereaza un anestezic. Viitoarea mamica este perfect constienta si lucida, fiind deci absolut treaza in momentul nasterii lui bebe. Se pare ca e o metoda de calmare a durerii in timpul nasterii foarte eficienta, unele femei spunand chiar ca nu au simtit aproape deloc durere, ci doar disconfort.

Efectuata corect, la timp si in dozele recomandate, nu prezinta risc pentru bebe. Insa exista cateva dezavantaje clare ale acestei metode medicale: in primul rand, esti complet imobilizata la pat, nu ai cum sa iti misti soldurile si picioarele. In al doilea rand, vei impinge greu, caci vei fi amortita si nu vei simti contractiile, iar asta poate prelungi prea mult travaliul. In al treilea rand, iti scade tensiunea, deci nu e recomandata daca aveai anumite probleme medicale.

Dificultatea de a impinge si scaderea tensiunii pot cauza prelungirea riscanta a travaliului si determina necesitatea interventiei medicale pentru declansarea nasterii. Cel mai frecvent ti se administreaza, daca travaliul se prelungeste, injectii cu Pitocin, o forma sintetica a oxitocinei, ce accelereaza travaliul. In orice caz, daca alegi anestezia epidurala completa, este bine sa ceri monitorizarea permanenta a lui bebe. O ultima idee: efectele secundare destul de neplacute te pot face sa te gandesti de doua ori inainte de a alege o anestezie epidurala completa: vei experimenta o perioada dureri de cap, dureri de spate, ameteli, frisoane si febra.

Metode medicale – anestezia epidurala „mobila”

calmarea durerilor

Este vorba de aceeasi procedura medicala, insa in doze mult mai mici. Avantajele acestei metode de calmare a durerii in timpul nasterii sunt evidente: impingi mai usor si deci travaliul continua in ritm normal de obicei, caci simti cand trebuie si poti sa o faci. In plus, nu esti complet amortita, iti poti misca usor soldurile si picioarele. Desi se numeste „mobila”, asta nu inseamna ca te poti misca bine, totusi: esti in continuare imobilizata la pat.

Partea mai putin buna: vei avea dureri, caci anestezicul este in doze mici, dar nu vor fi nici pe departe la fel de intense ca in cazul alegerii metodelor non-medicale. Poate fi varianta de mijloc si de obicei medicul iti va recomanda aceasta alegere, pentru ca nu este atat de puternica ca prima. Vei trai nasterea, vei simti slab contractiile si vei fi cu adevarat acolo cand apare bebe! Nici aici nu poti scapa de efectele secundare neplacute, ca ameteli si dureri de cap, insa sunt mai usoare.

Metode non-medicale – respiratie

Aceasta este principala metoda de calmare a durerii in timpul nasterii ce nu presupune interventii medicale. Pui in aplicare tehnicile de respiratie regulata invatate in cadrul cursurilor Lamaze. Inspirarea si expirarea adanca a aerului ajuta la calmare, in special daca le combini cu tehnici de meditatie sau de proiectare mentala, concentrare. Te concentrezi mental pe o anumita imagine sau o amintire placuta si calmanta si incerci sa dai atentie acelei imagini sau amintiri. Nu iti va ameliora practic durerea, insa te va calma. Nu uita, daca iti este permis in sala de nastere, un MP3 cu muzica care te calmeaza si linisteste.

Metode non-medicale – miscare

La inceputul travaliului, este recomandat sa te plimbi incet, sa iti rotesti bazinul, sa ingenunchezi, sa stai in vine. Este bine daca spitalul are in dotare si o minge speciala pentru gravide, caci in primul stadiu al travaliului, ajuta mult sa iti reduci durerea si sa iti iei pozitii cat mai comode.

Metode non-medicale – masaj si baie

Inca unele dintre metodele naturale de calmare a durerii in timpul nasterii se refera la un masaj usor aplicat pe maini, picioare, spate si la tample. Te ajuta in special presiunea aplicata in zona inferioara a spatelui. Masajul nu este magic – nu indeparteaza durerea, insa te poate calma si ii da si partenerului o ocupatie, senzatia ca te poate ajuta in acest moment greu. Daca nu esti inca dilatata mult, te poate ajuta si sa faci o baie sau un dus caldut (asta ajuta in special la inceputul travaliului).

Inca ceva: incurajarea din partea partenerului (daca acesta te asista in sala de nastere) sau a altei persoane dragi (o prietena, mama ta) te poate calma si relaxa. Simpla apropiere a unei persoane dragi te face sa te simti mai sigura si curajoasa, chiar daca in timpul unei contractii dureroase, nici nu o vezi! Travaliul poate fi lung si in perioadele dintre contractii este bine sa ai pe cineva alaturi care sa te calmeze si sa te sustina.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.