Timp liberSemințe des folosite pentru pescuitul la crap, momeli eficiente

Semințe des folosite pentru pescuitul la crap, momeli eficiente

Semintele reprezinta niste momeli foarte eficiente atunci cand se doreste pescuirea crapului, mai ales datorita faptului ca in amestecuri se pot adauga si boilies-uri, dar si pelete. In randurile care urmeaza vom face o scurta trecere in revista a celor mai importante seminte care se utilizeaza la pescuitul crapului si va vom prezenta cateva idei de retete cu acestea.

Pentru inceput, ne vom referi putin la modul de preparare al semintelor ca nade pentru crap. Este important de stiut ca se pot adauga si diferite arome sau atractanti la mixuri, insa acest lucru nu este obligatoriu.

In ceea ce priveste modul de preparare, semintele se pot face individual, dupa care se vor amesteca. Cel mai bine este sa faceti asta in procesul de fierbere, pentru ca nu toate tipurile de seminte se pot ingloba si se pot fierbe concomitent. In amestecuri, este bine doar sa folositi mai multe tipuri de seminte pentru durate de fierbere scazute, de regula pana-n 30 de minute.

Imediat dupa prepararea lor, semintele se pot adauga in pastura cu scopul de a fi transformate in bulgari, ori pentru a fi lansate cu ajutorul unor rachete de nadire. In continuare vom face o scurta trecere in revista pentru cateva dintre cele mai uzuale seminte folosite ca momeli pentru pescuitul crapului.

Nautul

Nautul poate fi utilizat ca momeala, intrucat acesta poate absorbi aromele suplimentare si, mai mult decat atat, se comporta ideal pe rig. Pentru a-l pastra asa cum trebuie, este indicat sa se inmoaie cu un prosop udat, ori, alternativ, poate fi pastrat intr-o solutie aromata. Dupa cateva ore, nautul se va pune in apa clocotita si se va lasa cateva minute, inainte de a se scurge si a se aseza intr-o cutie inchisa cum trebuie. Dupa uscare, acesta va putea fi utilizat ca si momeala plutitoare, alaturi de boabe de porumb, pe un rig. Daca doriti, in combinatie cu naut se pot utiliza si indulcitori.

Fasolea

Cu toate ca in tara noastra fasolea nu este preferata de catre pescari, acestia optand pentru alte momeli la crap, in alte parti ea se numara printre momelile preferate. Alaturi de porumb si canepa, fasolea poate da rezultate excelente. Ca si mod de preparare, se aseamana cu felul in care se pregateste porumbul, adica se lasa sa se inmoaie, dupa care se fierbe. Interesant este ca se poate fierbe chiar si cu porumbul.

Printre cele mai folosite tipuri de fasole se numara cea maronie si cea pestrita, dar si cea rosie. In plus, fasolea se poate utiliza si pe rug, de regula cu cateva boabe  de porumb.

Alunele Tiger Nuts

Alunele Tiger Nuts dau rezultate exceptionale daca sunt preparate asa cum trebuie. In acest sens, este important sa stiti ca durata de preparare a lor este foarte lunga. Pentru inceput, este bine sa le tineti la inmuiat vreme de cel putin 72 de ore. Alaturi de alune, se pot adauag cateva kilograme de zahar (ideal ar fi sa folositi 250 de grame la fiecare kilogram de alune), dar si arome si apa fierbinte, pana cand aceeasta va acoperi in intregime compozitia. Fierberea se va face la foc mai mare, aproximativ un sfert de ora, dupa care se lasa la macerat iarasi cateva zile. Cand vor fi gata, alunele vor avea o coaja gelatinoasa foarte atractiva.

Pe rig, ideal este sa folositi maxim doua alune, in combinatie cu doua-trei boabe de naut ori de porumb,. In cazul in care se momeste prea mult cu alune, atunci exista riscul modificarii pH-ului apei, iar rezultatele nu vor fi cele dorite. Mai mult decat atat, se spune ca alunele Tiger Nuts nu sun foarte digerabile de catre pesti, acestia saturandu-se relativ repede de aceasta momeala. Pe langa crap, alunele la care facem referire sunt bune si pentru pescuitul altor specii, precum amurul.

Canepa

Canepa este ideala ca momeala pentru crap. Retetele de preparare a acesteia sunt foarte variate si foarte diverse. De aceea, va vom prezenta doua modalitati prin care puteti prepara canepa. Potrivit primei retete, trebuie sa lasati canepa la inmuiat in sare (aproximativ doua linguri de sare pentru fiecare kilogram de seminte). Dupa aceea, la trecerea a 48 de ore se vor arunca boabele in apa clocotita si se vor fierbe pentru circa 15 minute.

A doua reteta este ceva mai complexa. Pentru a prepara canepa, trebuie sa puneti intr-un vas semintele si circa sapte-opt linguri de zahar pentru fiecare kilogram de canepa. Peste compozitie se va turna apa fierbinte si se va acoperi vasul  cu o patura. Dupa circa 24 de ore, semintele vor avea o aroma foarte atractiva. Zeama rezultata se poate folosi ca dip pentru boilies-uri.

Hrisca

Hrisca face parte din categoria semintelor care nu prea sunt folosite pentru pescuitul crapului, insa acest lucru constituie o greseala, intrucat ea are multe calitati, in special daca se combina cu canepa, in si porumb. Mai mult decat atat, semintele de hrisca sunt hranitoare si au un gust foarte bun. In plus, ele contin multe glucide si proteine, alaturi de vitamina B si vitamina P. Ca modalitate de preparare, semintele de hrisca se pot lasa sa fiarba, dupa care se pot pune la fermentat.

Rapita

Rapita se utilizeaza cu precadere pentru nadirea crapului si mai putin ca momeala. Aceasta samanta merge perfect alaturi de nade cu un continut foarte mare de uleiuri. De asemenea, ea se poate folosi in orice cantitati se doreste. De retinut faptul ca daca sunt prajite vor avea un miros mai pregnant. Unii pescari au obiceiul sa nadeasca cu peste 10-20 de kilograme de rapita la o partida, lucru totusi exagerat.

Mazarea

Mazarea uscata este plina de hidrati de carbon, fier, vitamine, zaharuri si lipide. De aceea, ea da un gust aparte amestecurilor de seminte. Pe langa elementele mentionate mai sus, mazarea uscata contine si proteina si caroten. Inmuiata in sare si zahar, aceste seminte sunt excelente, mai ales daca se combina cu porumb si hrisca. Acum ramane la alegerea fiecarui pescar in parte, intrucat multi dintre acestia nu tolereaza semintele de mazare uscate.

Lintea

Lintea are un continut ridicat de saruri minerale, de celuloza, de proteine, dar si de caroten. In combinatie cu putina zeama de lamaie si sare, este o momeala ideala pentru crap, cel putin in timpul anotimpurilor calde.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.