Dragoste și relațiiDe ce apare plictiseala în cuplu și cum se poate depăși

De ce apare plictiseala în cuplu și cum se poate depăși

De ce apare plictiseala in cuplu, de ce uneori, partenerii unei relatii se trezesc ca au ramas blocati, ca nu mai au nimic nou, nimic pasionant, nimic entuziasmant de facut impreuna? Pe scurt, pentru ca in orice cuplu dupa o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, se instaleaza o anumita rutina, ce ofera stabilitate. Insa problema care poate exista este ca acea rutina poate fi insatisfacatoare pentru partenerii cuplului – care poate isi doresc sau cauta altceva…

Sa vedem de ce apare plictiseala in cuplu:

Lipsa perspectivei de viitor. In unele relatii, partenerii nu impartasesc aceeasi perspetiva de viitor, aceleasi planuri pe termen lung. Ei raman blocati cumva intr-un anumit stadiu al relatiei si aceasta nu evolueaza. Cand aveti planuri pe termen lung, ideea ca aveti atatea de facut in viitor va ofera un scop, o motivatie de a continua si entuziasmul a ceea ce va fi. De exemplu, desi traiesc in rutina, partenerii unui cuplu care privesc in aceeasi directie pot fi incantati, entuziasmati de ideea viitoarelor schimbari: „cum va fi cand ne mutam impreuna”, „cum va fi cand vom avea un bebe” etc.

Pe de alta parte, exista si relatii in care partenerii traiesc prea mult in viitor si raman blocati intr-un prezent banal: atunci cand se trezesc ca traiesc intr-o letargie, o apatie si isi propun mereu o schimbare, insa o amana: „nu se mai poate asa, de maine vom…”. Insa la sfarsitul fiecarei zile, se trezesc iarasi impreuna in fata TV-ului…

Programul. Rutina este periculoasa atunci cand s-a instaurat un program monoton de activitati zilnice, atunci cand prea rar intervine o schimbare. Partenerii cuplurilor care s-au obisnuit sa stea in casa facand aceleasi activitati banale vor ajunge la plictiseala. Aveti nevoie sa iesiti macar in weekend, sa stati cu alte persoane, sa socializati – astfel va veti vedea unul pe altul nu doar in mediul sigur, insa banal al casei. Sa nu va fie frica de spontaneitate si daca va vine o idee buna, dar sunteti tentati sa spuneti „poate maine, poate saptamana viitoare”, nu mai amanati!

Gesturi. De ce apare plictiseala in cuplu – rutina, este clar! Insa aceasta rutina se poate referi la aspecte emotionale, la neindeplinirea nevoilor afective. Este normal ca in cuplurile de lunga durata, partenerii sa fie atat de obisnuiti si siguri unul pe altul, incat sa se diminueze pasiunea, romantismul. Insa nu este normal atunci cand ajungeti sa va tratati aproape indiferent. De cand nu v-ati tinut pur si simplu in brate, de cand nu v-ati plimbat tinandu-va de mana, cat a trecut de cand nu va mai spuneti „buna” printr-un sarut lung? Gesturile afective asigura indeplinirea nevoilor afective si mentin intimitatea, comuniunea dintre parteneri.

Comunicare. Da, dupa o perioada de timp petrecuta impreuna, vi se pare ca stiti totul despre celalalt si ca nu mai aveti despre ce vorbi. Insa o persoana este in continua formare si se intampla lucruri noi pe parcursul dezvoltarii sale de o viata. Doar pentru ca stiti totul despre trecutul vostru, asta nu inseamna ca trebuie sa ajungeti intr-un blocaj al comunicarii! Vorbiti, prin vorbe aratati ca va pasa si va feriti ca celalalt sa devina indiferent – indiferenta si plictiseala se impletesc perfect pentru a duce la o relatie insatisfacatoare.

Timp separat. Ei bine, motive de ce apare plictiseala in cuplu sunt destule: insa acesta este unul important. La inceputul relatiei, prea putine cupluri realizeaza ca desi emotional sunt „unul”, practic, trebuie sa ramana „doi”! Caci dupa o perioada scurta, apropierea prea mare, timpul prea lung petrecut impreuna duce la plictiseala, banalitate si chiar sufocarea unuia sau a ambilor parteneri. In orice cuplu, este sanatos sa aveti perioade de petrecere a timpului separat: daca locuiti impreuna, macar o zi saptamanal.

cuplu plictisit

Sentimente subconstiente? De ce apare plictiseala in cuplu? Uneori, unul dintre parteneri are anumite sentimente (constiente sau nu) de neimplinire si nu mai lucreaza activ pentru relatie, ci o lasa sa „lancezeasca”. Poate ca nu ai gasit ceea ce doreai de la relatie, poate ca ai nevoi neindeplinite, poate ca partenerul de cuplu nu este sau nu mai este ce ai vrut tu la inceputul relatiei. Oricum ar fi, o insatisfactie acuta, constienta sau nu, determina partenerii sa nu mai lucreze la relatia lor.

Interes. Plictiseala in cuplu apare si atunci cand partenerii nu mai au interes (inclusiv sexual) unul pentru altul. Cand se plictisesc auzindu-l pe celalalt vorbind. Cand nu mai sunt atrasi fizic si sexual unul de altul. De aceea, in afara de lucrul la comunicare, important este, oricat timp aveti impreuna, sa aveti amandoi grija la aspectul fizic si sa nu renuntati sa va aranjati pentru celalalt!

Rutina sexuala. La fel, grija la rutina sexuala: daca nu aveti curaj sau chef sa faceti din cand in cand ceva nou, ceva pasional, ceva diferit, oricat de mic, insatisfactia sexuala duce la probleme in intreaga relatie.

Lipsa intereselor comune. Nu este extrem de important ca partenerii unui cuplu sa fie asemanatori, insa este necesar ca la inceput sau pe parcursul relatiei, ei sa isi caute si gaseasca anumite interese, activitati comune, care sa le faca placere. Poate fi vorba despre orice, atat timp cat il puteti face impreuna si va place! Un joc, un sport…

Plictiseala ta. Plictiseala in cuplu apare uneori datorita nu problemelor din relatie, ci a partenerilor! Daca unul sau ambii nu sunt satisfacuti de propria viata, de unde sunt, daca sunt prinsi intr-un moment de apatie, relatia va avea de suferit. Poate ca tu te simti insatisfacut si plictisit de propria neimplinire si aduci asta in relatie!

Dependenta/independenta. In orice cuplu, dupa perioada initiala de romantism si apropiere, intervine o perioada in care partenerii ar trebui sa se departeze putin, sa evite dependenta si sa isi urmeze propriul drum in viata! Aceasta se refera la propria evolutie spirituala, sociala, profesionala. Insa in unele cupluri, un partener dependent, care vrea si impune o apropiere mare, il opreste pe celalalt de la propria evolutie. Si asa va aparea plictiseala: oricine are vise si nevoi pe care trebuie sa si le indeplineasca in afara cuplului, iar daca este impiedicat, apar plictiseala si insatisfactia.

Asteptari prea mari. De ce apare plictiseala in cuplu? Pentru ca multi dintre noi avem asteptari mult prea mari de la ideea de cuplu, asteptari nerealiste! La inceput, totul este atat de entuziasmant, incat te gandesti ca va fi mereu asa… Insa timpul trece si se instaleaza rutina… Iar acea rutina linistita iti poate trada visele romantice si copilaresti, te poate dezamagi. Te-ai trezit in lumea reala, intr-o relatie matura si stabila, in timp ce tu visai povesti! Si esti plictisit(a) de asta, vrei sa traiesti un vis – ceea ce e imposibil… Filmele si cartile care imbuiba mintile cu vise romantice, cu povesti stupide de dragoste nu ajuta mai mult situatia! Realitatea este altfel, uneori banala, uneori cruda – insa poate fi si frumoasa, atat timp cat nu visezi constant!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.