Sarcină & BebeSăptămâna 38 de sarcină, vezi ce trebuie să faci atât de aproape...

Săptămâna 38 de sarcină, vezi ce trebuie să faci atât de aproape de naștere

Despre bebe…

In saptamana 38 de sarcina, bebe a mai crescut cu un centimetru – are in jur de 51 -53 de centimetri si cantareste cam 3,3 – 3, 5 de kilograme. Plamanii sunt gata pentru respirarea aerului, iar corzile vocale de abia asteapta sa produca primul sau tipat! Pielea sa este fina si roz, lanugo si vernix caseosa (puful si stratul cremos de protectie) au disparut.

Culoarea ochilor inca nu este sigur determinata: daca micutul are la nastere ochii albastri, este foarte probabil ca pe parcursul primelor sale luni de viata, aceasta sa se modifice. Micutul are acelasi gesturi si mimici pe care le va avea si dupa nastere.

…si viitoarea mamica:

In saptamana 38 de sarcina, nu s-au schimbat multe, simptomele obisnuite precum durerile de spate, indigestiile, arsurile continua (cu exceptia respiratiei, care ar trebui sa fie mai usoara). Esti foarte greoaie si neindemanatica, iti pierzi usor echilibrul, deci fa miscari incete si precaute.

Ai grija la aparitia simptomelor preeclampsiei: aceasta poate sa diminueze cantitatea de oxigen si nutrienti pe care o primeste bebe. Umflarea excesiva a extremitatilor, insa in special a fetei, durerile de cap si starile de ameteala si lesin sunt semnele vizibile ale acestei afectiuni.

Companie

Sotul tau lucreaza si nu are cum sa fie mereu alaturi de tine. Iar pentru ca te simti obosita, te simti greoaie si neindemanatica si drumul pana la toaleta este o provocare, ti-ar fi util un sprijin. Si pentru ca te poti simti anxioasa, stresata, nerabdatoare, ti-ar fi si mai utila o companie placuta. De aceea, din saptamana 38 de sarcina, care se prea poate sa fie si ultima, poti sa ceri unei persoane dragi sa stea ziua cu tine. Mama ta ar fi incantata sa iti fie un sprijin si ajutor la nevoie.

Daca nu, o prietena apropiata care nu are obligatii la serviciu zi de zi. Oricum ar fi, o companie te relaxeaza, te opreste sa iti faci prea multe griji si te ajuta cu micile sarcini domestice care pot fi prea dificile in conditia ta. Gandeste-te si cat de bine si reconfortant este sa ai pe cineva langa tine in momentul in care se declanseaza travaliul! Prietenii si rudele apropiate sunt facuti pentru a te sprijini!

Fara iesiri

Evita orice iesire prelungita in oras! Cheama-ti prietenele in vizita acasa in loc sa mergi tu la cafenele sau la ele. Daca simti nevoia de aer curat, iesi la o mica plimbare, dar nu prea departe de casa si mereu in mijlocul lumii (ia-ti intotdeauna telefonul mobil cu tine). Cumparaturile de zi cu zi ar fi trebuit de ceva vreme sa fie responsabilitatea altcuiva. Singura ta grija este sa te odihnesti si sa te relaxezi in asteptarea momentului unic in care iti vei tine in brate bebelusul.

Exerseaza tehnicile de relaxare si ameliorare a durerii

Trebuie sa fii pregatita (pe cat se poate) pentru momentul de debut al travaliului. Exereseaza tehnicile de respiratie invatate, fa-ti un CD/playlist cu melodiile care au efect calmant asupra ta, exerseaza masajul usor pe maini, picioare, la tample.

Travaliu cu sau fara epidurala?

La viitorul control medical, vorbeste cu medicul tau si stabiliti in ce fel va decurge travaliul. Multe viitoare mamici aleg anestezia epidurala, ce presupune un minim de durere in timpul nasterii in timp ce esti, totusi, complet lucida. Partea rea: nu te poti ridica din pat, iar scaderea tensiunii poate incetini travaliul si iti poate face impingerile dificile. In plus, anumite efecte secundare sunt neplacute: febra, dureri de cap, dureri de spate.

De aceea, poti alege anestezia epidurala “mobila”: este mai usoara, iti poti misca picioarele si soldurile si impinge mai usor. Insa tot esti imobilizata in pat si durerea este mai intensa decat in primul caz. Si in sfarsit, poti alege un travaliu complet natural, doar cu tehnici non-medicale de diminuare a durerii. Tine, insa, minte ca durerea este foarte mare si ia aceasta decizie in mod responsabil.

Daca alegi o nastere total naturala, te poti baza in diminuarea durerii doar pe masaj, un dus caldut, tehnicile de respiratie, de meditatie si sprijinul emotional al sotului; insa toate acestea pot avea doar efect de calmare, nu pot influenta practic durerea resimtita decat in mica masura. Dar toate mamicile spun ca merita 100% sa suferi putin, caci “recompensa” este mai frumoasa decat ti-ai imaginat!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.