Dragoste și relațiiCare sunt motivele geloziei și cum poate fi aceasta depășită

Care sunt motivele geloziei și cum poate fi aceasta depășită

Vrei sa stii care pot fi motivele geloziei pentru ca ai un partener/partenera de cuplu excesiv de gelos/geloasa? Foarte bine – pentru a incepe sa lucrezi, sa gasesti solutii pentru gelozia sa, trebuie in primul rand sa stii de unde provine aceasta emotie, ce poate fi uneori atat de intensa, incat strica totul! Atentie, totusi – o persoana extrem de geloasa nu se poate „vindeca” complet, insa poate reusi sa isi controleze emotiile, atat timp cat il/o ajuti sa depisteze cauzele acestora!

Inainte de a vorbi despre motivele geloziei, un aspect important este ca gelozia se manifesta oarecum diferit pentru femei si barbati. In general, barbatii sunt sensibili la posibilitatea de a fi inselati pe plan sexual si la situatia in care partenera admira mult un alt barbat! Ei devin foarte gelosi atunci cand se intampla ceva practic – intarzii, vorbesti cu un alt barbat, nu raspuzi la telefon… In schimb, femeile manifesta gelozia fara ca nimic special sa o declanseze – ele sunt mult mai sensibile la posibilitatea de a fi inselate pe plan emotional – adica partenerul ei sa creeze o legatura (chiar platonica) cu o alta femeie.

Insa, chiar avand in vedere aceasta diferenta – care nu este universala – o persoana foarte geloasa se va comporta la fel si va exagera fara motive concrete, indiferent daca este femeie sau barbat. Asadar, pentru a incerca sa discuti cu partenerul/partenera de cuplu despre aceasta problema, e bine intai sa iti dai seama care sunt motivele geloziei sale.

Inca un lucru – chiar daca la inceputul relatiei, gelozia sa ti se pare „dragalasa” si o interpretezi ca un semn al dragostei, nu accepta sa fii verificat(a) si arata ca nu iti place gelozia excesiva de la primele semne. Altfel, va fi mult mai greu sa ii explici celuilalt de ce te deranjeaza atat de mult comportamentul sau! Nu uita ca gelozia poate distruge relatii care din alte perpective sunt grozave!

Care sunt motivele geloziei:

Explicatia biologica. Desi unii psihologi nu prea accepta explicatia biologica, este util sa o dam aici: se pare ca fiintele umane sunt „programate” biologic sa resimta gelozia. De ce? Pentru femeie, gelozia are un scop practic: o face sa se asigure ca partenerul ei este doar al ei si ca el va avea grija de ea si de copiii sai!

Pentru barbat, este la fel de simplu: gelozia il face sa se asigure ca este singurul partener sexual al femeii sale si deci ca el este in mod sigur tatal viitorilor copii (deci isi asigura urmasi)! Desi in ziua de astazi, lucrurile sunt diferite, aceasta determinare se manifesta in mod natural. Deci, gelozia este intr-o oarecare masura un dat: insa un om rational ar trebui sa fie in stare sa si-o controleze.

Infidelitati in trecut. O persoana, femeie sau barbat, poate sa nu fie excesiv de geloasa la inceput. Insa daca incepe o relatie de cuplu in care este inselat, infidelitatea si tradarea fostului partener ii ramane intiparita in minte si pe suflet: asadar, cand va incepe o noua relatie care inseamna ceva pentru el/ea, va fi excesiv de gelos/geloasa, in incercarea irationala de a evita repetarea faptului din trecut. Chiar daca realizeaza ca gelozia nu poate opri o posibila infidelitate, o persoana inselata nu isi poate controla eficient emotiile.

Pierderi in trecut. Dar nu este vorba doar despre infidelitati trecute. Daca o persoana a iubit intens, s-a daruit altei persoane, dar a pierdut acea persoana (a fost parasit sau persoana a decedat), gelozia se va manifesta ca o incercare subconstienta de a tine noua persoana iubita legata de ea/el. Cand cineva isi pierde o persoana draga – parinti, frati, fosti iubiti, prieteni – legaturile intre oameni i se vor parea mult mai fragile si vulnerabile.

Teama de nu pierde iarasi o persoana iubita poate declansa gelozia excesiva si chiar posesivitatea: „daca il tin mereu langa mine si stiu mereu unde este, nu am cum sa il/o pierd”. Acesta este unul dintre motivele geloziei cu care e greu de „lucrat”: este greu ca persoana sa constientizeze si sa accepte ca de aceea este gelos si este la fel de greu sa recunoasca ca gelozia sa este excesiva.

motive de gelozie

Incredere in sine scazuta. Unul dintre cele mai intalnite motive ale geloziei este increderea scazuta in sine si nesiguranta. Cand o persoana are o imagine de sine mai degraba negativa, o stima de sine scazuta si gandeste si negativist, atunci gelozia apare ca o incercare de salvare. Cum? O persoana care se crede prea urata/proasta/neinteresanta/ratata, va crede ca nu isi merita partenerul de cuplu.

Mai mult, va ajunge sa creada ca partenerul de cuplu va cunoaste curand o persoana mai frumoasa/desteapta/interesanta/de succes decat el insusi si ca va fi parasit. Unele persoane ajung pana acolo incat sa creada ca celalalt chiar merita pe cineva mai bun – aici gelozia este intrecuta de autosabotare. Oricum, daca partenerul nu se crede indeajuns de bun pentru tine, gelozia va fi incercarea de salvare a relatiei: temandu-se ca vei intalni pe altcineva mai bun, va incerca sa te tina mereu langa el/ea si sa te controleze.

Nesiguranta. Orice tip de nesiguranta declanseaza gelozia! De exemplu, nesiguranta in legatura cu pozitia sa, rolul sau in cuplu. Atunci cand un barbat se simte nesigur – pentru ca partenera are mai mult succes profesional, de pilda – si pozitia si rolul sau de „barbat” sunt puse sub semnul intrebarii, gelozia se combina cu invidia. Dar nesiguranta se poate manifesta doar pe plan teoretic: de exemplu, cand o persoana nu este sigura, nu se increde in ideea de fidelitate (cel mai des, cei care au vazut infidelitatea la parinti).

Un partener prea „popular”. Pana acum, motivele geloziei au tinut strict de persoana geloasa. Insa, pentru a fi corecti, uneori gelozia nu arata vreo nesiguranta sau problema a celui gelos, ci arata o nemultumire provocata de partener(a). Cand ai un partener/o partenera „populara”, comunicativa, cu un anturaj mare, care iese des in oras si se intelege cu toti, care e extrem de sociabil(a), admirat(a) de toti – atunci este greu sa nu simti gelozie. Este normal sa vrei sa ai doar pentru tine persoana iubita (in limite acceptate), iar cand aceasta isi imparte constant timpul si atentia unui grup mare de persoane, partenerul de cuplu va fi gelos!

Aroganta si posesivitate. Exista si o extrema distrugatoare a geloziei, care daca e accepata de catre partener(a), poate sa duca la o relatie nesanatoasa de dependenta. Aceasta extrema este posesivitatea, controlul. Este atunci cand celalalt considera ca partenerul de cuplu este pe drept „al lui”, ca orice alt obiect! Este atunci cand verifica, controleaza, domina si il supune pe plan emotional pe celalalt. Acest tip de persoane sunt arogante, puternice, iau ceea ce cred ca li se cuvine fara discutii, dominatoare (dar de multe ori sub toate aceste straturi se afla un complex de inferioritate).

Cum ajung ele sa domine partenerul de cuplu si cum accepta acesta posesivitatea? Persoanele posesive distrug subtil increderea in sine a partenerului, facandu-l sa creada ca nu este destul de bun si acesta ajunge dependent, crezand ca are nevoie tocmai de persoana care l-a sabotat! Posesivitatea de acest tip nu trebuie niciodata tolerata intr-un cuplu. Cum recunosti persoanele care devin posesive?

Exista cateva semne care te pot pune in garda: cand iti spune cum vrea sa te imbraci, cand face toate planurile, cand te „educa” in legatura de cum sa te porti in public. Prima data, aceste aspecte pot sa treaca neobservate, insa trebuie sa stii ca nu este normal ca unul dintre parteneri sa incerce sa il controleze si sa il domine pe celalalt. Gelozia intre limite este normala, gelozia excesiva poate fi, cu ajutor, controlata, insa posesivitatea e o problema mult mai complexa!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.