Alegerea datei in care se va tine nunta poate parea unul dintre cele mai usoare lucruri mai ales daca este sa se compare cu ceea ce urmeaza dupa stabilirea acestui detaliu (inchirierea restaurantului, realizarea meniului, invitatii, contractarea unui fotograf, a formatiei, etc.). Acest detaliu insa este unul important si de multe ori da batai de cap celor implicati in tot evenimentul de la miri pana la parintii acestora si de ce nu, pana la simpli nuntasi. In definitiv toti vor depinde de aceasta data, au trebuit poate chiar sa isi faca planuri pentru anul ce urmeaza tinind cont de aceasta.
Alegerea datei in care se va tine nunta este fara indoiala placerea mirilor si nimeni nu ar trebui sa intervina pentru a o modifica sau pentru a influenta stabilirea ei. Este unul dintre lucrurile ce pot avea o simbolistica pentru cei doi ce hotarasc sa isi uneasca destinele, fiind indreptatiti sa aleaga dupa bunul plac.
Ce poate reprezenta si ce poate totusi influenta alegerea unei anumite date? Cei mai multi aleg sa se casatoreasca in ziua in care s-au cunoscut, sarbatorind astfel si anii de cand sunt impreuna, casatoria marcand cel mai bine un astfel de eveniment. Daca se opteaza pentru aceasta varianta, este indicat ca mirii sa faca alegerea cu cel putin unul sau chiar doi ani inainte.
Astfel se vor evita anumite neplaceri. Spre exemplu pot avea surpriza neplacuta de a costata ca toata ziua respectiva este programata la starea civila cu alte nunti sau ca in oras nu mai sunt restaurante neinchiriate pentru acea zi.
Si mai mult toate bisericile sunt deja ocupate si nu mai este nici o posibilitate de a face cununia religioasa. Poate parea absurd dar statisticile din unele orase ale tarii arata ca, mai ales in sezonul cald, toate bisericile, starea civila si restaurantele sunt programate cel putin cu un an inainte, mai ales daca se doreste o anumita zi si mirii nu sunt dispusi sa faca vreo abatere. Asadar alegerea datei in care se va tine nunta se poate dovedi a fi un lucru dificil.
Pe de alta parte unii miri doresc sa isi oficializeze relatia in ziua in care unul dintre ei s-a nascut. Si in acest caz, pentru ca este vorba de o data fixa este bine ca totul sa fie stabilit cat mai devreme posibil.
O alta varianta este casatoria de ziua nationala sau cu ocazia anumitor sarbatori simbolice, care nu au o semnificatie religioasa insa (pentru ca de anumite sarbatori, cele ce sunt praznice imparatesti, preotii ortodoxi si cei catolici nu oficiaza cununii). Si in acest caz este extrem de importanta inscrierea pe lista de asteptare pentru ca mai mult ca sigur nu va fi un singur cuplu care va dori acest lucru.
Pentru ca am mentionat mai sus o restrictie, atunci cand se va face alegerea datei in care se va tine nunta, este important sa se tina cont si de ritualurile religioasa si de interdictiile pentru anumite zile din an cand nu se oficiaza astfel de ceremonii.
In ceea ce priveste calendarul ortodox iata care sunt restrictiile:
25 – 31 decembrie deoarece este perioada dintre Craciun si Boboteaza;
Intre 1 decembrie si 6 ianuarie;
In saptamana in care se lasa sec de carne (perioada variaza de la an la an, pentru 2012 este 20-26 februarie);
In postul Pastelui (pentru 2012 datele sunt 27 februarie – 14 aprilie);
Saptamana luminata (de asemenea data variabila de la an la an, pentru 2012 datele sunt 15-21 aprilie);
In postul Adormirii Maici Domnului (in 2012 acesta se sarbatoreste in perioada 1-14 august);
Desigur nu se fac nunti nici in postul Craciunului (postul Nasterii Domnului din perioada 14 noiembrie – 24 decembrie);
In postul Sfintilor Apostoli Pentru si Pavel (sarbatorit in perioada 11-28 iunie);
In plus nu se fac nunti in zilele de post de peste an sau cu ocazia altor sarbatori numite Praznice Imparatesti.
Daca acest aspect scapa din vedere mirilor atunci cand fac alegerea datei in care se va tine nunta, preotii le vor aminti fara indoiala atunci cand vor merge sa stabileasca detalii legate de cununia religioasa. De retinut ca nu se face nici un fel de abatere de la randuiala bisericeasca.
Ar mai fi de mentionat si sarbatorile legale in care functionarii publici, asa cum sunt cei de la starea civila, nu lucreaza. Aici se poate incadra 1 mai. Daca ziua aleasa trece de aceste filtre am putea spune ca mai ramane doar ca nunta sa fi stabilita cu ceva timp inainte ca si restaurantele, fotograful si formatia sau DJ-ul dorit sa fie libere.
In alegerea datei in care se va tine nunta se mai tine uneori cont si de sezon, mai ales pentru cei ce doresc o nunta cu tematica (frunze ruginii toamna, flori de camp vara, etc.) sau de ce nu, de perioadele de concediu ale rudelor si prietenilor ce pot fi plecati in afara tarii. Asadar nu e atat de usor dupa cum pare sa alegi ziua nuntii si uneori fericirea mirilor depinde de acest lucru.
Chiar ma confrunt cu treaba asta 😀
deci e bine venit articolul…. 🙂