Multi dintre copiii care sufera de autism au grave probleme de comunicare si, tocmai de aceea, comunicarea cu un copil autist ii poate aduce unui parinte adevarate dificultati, care sunt extrem de greu de depasit, mai ales daca vorbim de un parinte care nu are o educatie in acest sens, adica nu stie mai nimic despre felul in care poate comunica, in mare parte, cu un copil autist.
Desi exista cateva metode, comunicarea cu un copil autist poate cauza neplaceri, atat din punctul de vedere al familiei, cat si din punctul de vedere ale celorlalte persoane, participante la o banala discutie. Din nefericire, parintii, la un moment dat, ajung sa se simta descumpaniti si aproape fara nicio speranta vizavi de situatia copilului lor, care au astfel de tulburari.
Problema este destul de serioasa si, asa cum si specialistii dau de inteles, este nevoie de foarte multa rabdare, daca se doreste ca, in mare parte, comunicarea cu un copil autist sa fie, in acelasi timp, productiva pentru el, cu atat mai mult cu cat unii copii nu reusesc sa-si dezvolte abilitatea de a vorbi, darmite de a intelege un mesaj. Chiar si asa, unii reusesc sa articuleze cateva vorbe, insa problemele reale apar exact in momentul in care acestia trebuie sa inteleaga, respectiv sa perceapa un mesaj.
Dificultatea pe care parintii o intampina in transmiterea unui mesaj este iarasi serioasa, caci implica mai multi pasi. Inainte de toate, trebuie, fara doar si poate, ca acestia sa ceara ajutorul unui specialist care ii va prezenta, cel mai probabil, generalitati de care parintele trebuie sa tina cont ulterior. De pilda, specialistul ii va spune parintelui cum au decurs celelalte cazuri, in special actul comunicarii cu un copil autist.
Este imperios necesar ca parintele sa cunoasca indeaproape, in primul rand, situatia copilului lui. Apoi, in functie de gravitatea situatiei, specialistul ii va da parintelui cateva sfaturi, daca nu cumva nu este prima vizita la un astfel de specialist in comunicarea cu un copil autist. Exista cateva metode prin intermediul carora parintii le pot transmite un mesaj copiilor autisti.
De pilda, metoda imaginilor sau a obiectelor – prin aceasta metoda, un parinte ii poate spune copilului ca e timpul sa manance, aratandu-i simultan o farfurie cu mancare. Din fericire, aceasta tehnica functioneaza in mare parte din cazuri. Ba mai mult decat atat, metoda il ajuta pe copil sa asocieze cuvintele mamei cu imaginea respectiva, iar, la randul ei, imaginea va fi asociata in mintea lui cu ceea ce urmeaza sa faca.
Chiar si asa, specialistii recomanda maxima precautie. Imaginea trebuie sa fie cat mai simpla, sa nu aiba detalii obositoare. Cu alte cuvinte, cu cat imaginea este mai sugestiva si mai simpla, cu atat mai bine mesajul va fi inteles. In acest caz, se poate diminua frustrarea parintelui si copilului autist deopotriva, dat fiind faptul ca pana atunci nu puteau comunica in niciun fel. E drept ca la inceput, atat pentru copil, cat si pentru parinte, situatia este putin mai dificila de pus in practica.
Este nevoie de ceva timp pentru ca parintele sa inteleaga faptul ca, in orice circumstanta chiar, comunicarea cu un copil autist nu este supusa neaparat esecului, ci, mai degraba, este supusa exercitiului intens. Oricum, daca lasam deoparte aceasta tehnica a imaginilor, trebuie sa mentionam faptul ca, in cazul unei comunicari normale, parintele trebuie sa utilizeze cuvinte cat mai simple, propozitii asemenea, exprimate succint si clar.
Spre exemplu, daca trebuie sa ia parte la o actiune cu parintele, cum ar fi un joc educativ, acesta ii va spune numele si imediat, obiectul pe care trebuie sa-l ridice de langa el. Cu alte cuvinte, nu ii va explica de ce e nevoie sa ridice, de pilda, un cub, sau nu ii va cere acest lucru intr-o fraza.
Totodata, unii copii cu astfel de tulburari vor pune aceeasi intrebare de nenumarate ori. Ceea ce parintele trebuie sa faca este sa-i raspunda de fiecare data cu calm si sa nu-si piarda cumpatul. De mentionat este si faptul ca aproape toti copiii autisti simt ori de cate ori parintii sunt suparati, nervosi sau fericiti. Oricum, copiii care vor depasi, intr-o oarecare masura, dificultatile de exprimare, tot vor avea probleme cu sensurile anumitor cuvinte ori expresii, dupa caz, pe care le-au auzit in trecut.
Chiar si asa, daca depasesc dificultatile de vorbire, inseamna ca sunt pe un drum bun si este loc si pentru alte imbunatatiri. Pe de alta parte, unii copii nu reusesc sa inteleaga limbajul non-verbal, nici macar o aprobare din cap, darmite sa le reproduca. Prin exercitiu, si odata cu inaintarea in varsta, ei vor incepe sa dezvolte aceste abilitati de a comunica non-verbal. Acestea tin, in mare parte, de cat de mult se implica parintii in solutionarea acestor probleme, dar si de gravitatea situatiei propriu-zise.
Oricum, exprimarea parintelui trebuie sa fie bine gandita, caci copilul poate intelege cu totul altceva. Denaturarea sensului unei propozitii simple, iarasi, se poate solutiona prin exercitiu. De retinut, insa, este faptul ca, din toate punctele de vedere, comunicarea cu un copil autist implica rabdare si intelegere deopotriva din partea parintilor si a celorlalti membri ai familiei.