Sonarul este un dispozitiv care a inceput sa fie din ce in ce mai utilizat in randul pescarilor. In acest articol va vom prezenta, pe indelete, cum ne ajuta un sonar la o partida de pescuit si care sunt elementele de care trebuie sa tinem cont atunci cand luam in calcul achizitionarea unui astfel de dispozitiv.
Atunci cand verificati tipul transductorului, aveti nevoie sa va uitati la frecventa maxima pe care o are, dar si la tipul de instalare sau la unghiul conului de scalare. Rolul transductorului este de a trimite semnale cu ajutorul undelor sonore, dupa care va receptiona ecourile de raspuns. In ceea ce priveste modalitatile de montare, acestea se poate atasa pe chila, in carena sau chiar pe oglinda barcii de pescuit.
Depinzand de tehnica de pescuit aleasa de catre dumneavoastra, va trebui sa optati pentru sonare echipate cu diferite unghiuri de semnal. Important de retinut este ca, in cazul celor care au unghiuri mai mari, sonarul nu va fi foarte sensibil in apele mai adanci. Cu toate acestea, tipul de sonar la care ne referim are avantajul ca ofera o vedere mult mai clara.
Se spune ca transductoarele care au conuri mari si frecvente singulare sunt indicate pentru pescuitul pe lacuri cu apa dulce, insa cu adancimi relativ mici. Sonarele cu transductoare cu frecventa dubla sunt recomandate pentru apele sarate, unde pescuitul are loc la adancimi mai mari.
In legatura cu puterea unui sonar, trebuie sa tinem cont de adancimea, dar si de tipul de apa in care se pescuieste pentru a alege cele mai bune dispozitive. In lacurile care nu sunt adanci, puterea nu este la fel de importanta ca frecventa. O frecventa mai inalta este recomandata pentru acestea. Pe de alta parte, acolo unde apa este adanca, puterea sonarului este prioritara. Puterea unui sonar este exprimata in watti.
De regula, sonarele functioneaza la frecventa mai joasa, de 50 kHz sau la frecventa inalta (192kHz). Cu toate acestea, unele modele de dispozitive pot opera la ambele frecvente, depinzand de fiecare situatie in parte.
Sonarele cu frecventa joasa penetreaza pana la cele mai mari adancimi din apa, insa ele prezinta un dezavantaj demn de luat in seama: nu pot reda imagini la o calitate foarte buna. Pe deasupra, orice zgomot le poate afecta. Pe de alta parte, sonarele cu frecventa de 192 kHz sau cele cu 200 kHz au un grad de eficienta mai mare in cazul in care sunt folosite pentru apele de adancimi mai mici. Acestea pot reda imagini de o inalta calitate si sunt mai putin influentabile la zgomote.
Mai sus ne-am referit la apele dulci. In cazul in care vrem sa pescuim in ape sarate si care pe deasupra sunt si adanci, cel mai potrivit este un sonar dotat cu o dubla frecventa.
Display-ul este si el unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand vizam achizitionarea unui sonar. Dispozitivele care pot reda imagini la rezolutii mai mari sunt mai indicate, intrucat astfel va sporiti sansele de a distinge mai bine ceea ce vedeti, mai ales daca lumina soarelui este puternica. Sonarele cu display-uri colore sunt cele mai recomandate. Acestea sunt echipate, de obicei, cu ecrane TFT pe 16 biti sau cu monitoare VGA cu 256 de culori, insa exista si unele modele care au ecrane SVGA, insa costa cel mai mult.
Unele tipuri de sonare vin cu programe de cartografiere. In cazul in care acestea nu sunt disponibile, diverse carduri de memorie create de catre producatorii dispozitivelor ofera aceasta posibilitate, cu ajutorul careia veti afla o multime de lucruri importante in legatura cu locurile unde decideti sa mergeti la pescuit.
Pe langa sonarul propriu-zis, este bine sa cumparati si un GPS, care va va ajuta sa memorati cele mai importante puncte de interes pentru dumneavoastra. Astfel, dupa ce ati gasit pestii pe care-i doriti, GPS-ul vine si va ofera posibilitatea regasirii acestora. In prezent exista GPS-uri cu receptori interni sau externi. Cele externe au dezavantajul ca se monteaza ceva mai greu decat celalalte.
In concluzie, in functie de stilul de pescuit si de tehnicile utilizate, fiecare pescar trebuie sa-si aleaga un sonar care sa se potriveasca gusturilor sale. Cu rabdare si cu atentie, procesul de invatare al functiilor dispozitivului nu este unul indelungat, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.