Sarcină & BebeDe ce este atât de importantă alimentația sugarului

De ce este atât de importantă alimentația sugarului

Alimentatia sugarului este foarte importanta, de ea depinzand sanatatea celui mic. Exista reguli ce trebuiesc respectate, exista o diversificare a alimentatiei care se face gradat, exista anumite vitamine ce trebuie administrate celui mic si care isi au repercursiuni in sanatatea sa atat ca sugar, dar si ca adult. O diversificare a alimentatiei prost facuta va avea urmari asupra tuturor organelor, care se vor simti obosite si care isi vor arata oboseala mai tarziu in viata de adult.

Alimentatia sugarului de o luna este bazata numai pe lapte, fie ca este alaptat la san, fie ca este alaptat artificial, cel mic trebuie sa aiba 7 mese pe zi numai de lapte, ceea ce inseamna ca cel mic trebuie sa fie hranit la fiecare 3 ore, chiar si noaptea. Adaptarea la viata terestra este destul de grea si va recomandam sa nu il hraniti pe cel mic de fiecare data cand plange, pentru ca stomacelul lui este imatur si foarte mic. In cazul in care il supraalimentati el va fi nevoit sa verse surplusul de hrana.

Dupa fiecare biberon, va trebui sa il tineti in pozitie verticala, sprijinit de umarul dumneavoastra pentru a regurgita aerul inghitit odata cu suptul laptelui. Acest lucru este foarte important pentru ca altfel colicile cu care incepe sa se confrunte vor fi mai dureroase decat normal, iar in momentul in care aerul din stomacel va iesi, iar cel mic se va afla in pozitie orizontala va impinge odata cu el si o parte din continutul stomacal.

Alimentatia sugarului de doua luni este din nou bazata doar pe lapte, insa acum numarul de mese se reduce la 6 pe zi, ceea ce inseamna ca sugarul va primi lapte la 4 ore. Bineinteles, cantitatea de lapte de care a avut nevoie in prima luna de viata, va fi mai mare in cea de-a doua luna de viata.

Alimentatia sugarului de trei luni consta in 5 mese de lapte pe zi, adica sugarul va fi hranit la un interval de 5 ore.

La patru luni sugarii alimentati artificial au nevoie de diversificare, necesitatile lor nutritionale nu mai sunt acoperite de consumul de lapte, insa mare atentie, laptele inca reprezinta baza, asa ca in nici un caz nu se renunta la lapte. Asadar, se introduce cate o lingurita de cereale pentru 4 luni in masa de lapte de dimineata si in masa de lapte de seara (pe langa linguritele de lapte praf pe care le adaugati in apa din biberon pentru a realiza laptele, adaugati si o lingurita de cereale).

Sucul natural (preparat in casa) se poate introduce tot in aceasta perioada, va recomandam sucul de morcovi, dar si sucul de mere. Mare atentie acesta nu se introduce, oferindu-i celui mic un biberon plin de suc, ci treptat. In prima zi 10 ml de suc de morcovi si 10 ml apa plata, a doua zi 20 ml de suc de morcovi cu 20 ml de apa plata, a treia zi 30 cu 30, a patra zi 40 cu 40, a cincea zi 50 cu 50, a sasea zi 60 cu 60, urmand ca in a saptea zi sa introduceti si sucul de mere in combinatie cu cel de morcovi si anume 30 ml de suc de morcovi cu 30 ml de suc de mere si 60 ml de apa plata.

alimentația sugarului

Alimentatia sugarului de cinci luni consta in cinci mese. Prima masa va consta in lapte la care se adauga o lingurita de cereale, masa de la ora 10 va consta in fructe (mar copt sau banana) la care se adauga cereale, masa de la ora 14 (la cinci luni si 2 saptamani) va consta in supa de legume, masa de la ora 18 va consta doar in lapte, iar masa dinaintea somnului va contine lapte cu o lingurita de cereale.

Alimentatia sugarului de sase luni contine cinci mese. La aceasta varsta incepe si diversificarea alimentatiei sugarilor ce au fost alaptati la san. Prima masa consta in cereale care se combina cu lapte, masa de la ora 10 – piure de fructe cu cereale si treptat branzica de vaci, masa de la ora 14 – supa crema de legume la care se introduce treptat galbenusul de ou, masa de la ora 18 – iaurt proaspat sau iaurt cu fructe, ultima masa lapte praf cu o lingurita de cereale sau doar lapte in cazul sugarilor alimentati la san.

 

Alimentatia sugarului de sapte luni consta tot in cinci mese. Masa de dimineata este reprezentata de lapte (210 – 250 ml), masa de la ora 10 contine fructe diverse, cereale si branzica de vaci, masa de la ora 14 consta in supa de legume, putandu-se introduce in cantitati mici si carne de gaina, manzat sau ficat de pui. La ora 18 sugarul va manca iaurt cu fructe la care se adauga cereale. Inainte de somn va avea o masa de lapte cu o lingurita de cereale sau doar lapte pentru sugarii alimentati la san.

In alimentatia sugarului de opt luni se vor introduce in plus fata de cele mentionate anterior doua feluri de mancare la ora 14 care constau intr-o supa de carne sau de legume si o mancare cum ar fi: ciulama, pilaf, spanac etc.

Alimentatia in urmatoarele luni urmeaza acelasi tipar, putandu-se introduce treptat diferite fructe, dar si legume. Pentru o lista completa a fructelor si legumelor permise in functie de varsta, va trebui sa va adresati medicului pediatru.

De retinut insa, ca nici o mancare sau aliment nou nu se introduce in totalitate, ci totul se face cu rabdare si treptat. Daca cel mic nu agreeaza un tip de mancare, este bine sa il evitati pe viitor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.