Hamsterul este un rozator care s-a adaptat in mediul sau natural cat si in captivitate (crescatorii). Este un animal bland, vioi si prietenos, folosit si ca animal de agrement. Sunt cunoscute o serie de specii din familia Cricetidae: hamsterul auriu sirian, hamsterul comun, chinezesc si cel romanesc.
Hamsterul comun (Cricetus cricetus) este numit si ,,porcul de secara”, ,,hamster european”, ,,sobolan de Alsacia”, ,,hamster salbatic”. Intalnit in Franta (Alsacia), Germania, in unele regiuni ale Asiei, in zona Balcanilor, din zona Marii Caspice pana in nordul Indiei. Adultul are corpul lung de 20-26 cm, gatul scurt, degete cu gheare, coada groasa si destul de scurta. Blana este cu fire de par lungi si moi, de culoare gri. Pe gat si pe bot blana are culoare brun-roscata. Sunt si exemplare complet albe sau complet negre.
Este un animal vioi, uneori devine agresiv (musca cand este deranjat).
Isi sapa galerii subterane late de 20 cm si inalte de 30 cm, pana la 1-2 m adancime, in care isi asigura provizii de legume, fructe, cereale, iar din toamna pana in primavara intra in hibernare. Este un animal activ noaptea, ziua doarme, vaneaza soparle, pasari mici, insecte etc.
Hamsterul chinezesc (Cricetulus barbensis griseus) este numit ,,hamster argintiu” si ,,hamster gri”. Folosit foarte mult ca animal pentru experiente in laboratoare (in cercatari asupra leprei, in oncologie – transplant de tumori, in genetica, diferite investigatii – diabet zaharat etc).
Raspandit in Asia, din estul Chinei pana pe tarmul de est al Marii Caspice. Are blana de culoare gri iar pe spate are o dunga neagra. Este mai mic decat hamsterul auriu sirian, ajungand la 14-16 cm. Este un animal bland, cresterea lui este usoara, se reproduce tot anul, nu produce nici un fel de miros.
Hamsterul romanesc (Mesocricetus newtoni) este intalnit la noi in tara (originar din Asia) ii zonele uscate, cu terenuri bogate in ierburi perene. Este numit si ,,grivanul de Dobrogea”, ,,catelul gulerat”, ,,catelul mic”, ,,grivanul cu coada scurta” etc. Este un rozator mai mic decat celelalte prezentate mai sus, blana are o culoare cenusie-galbuie, pe gat si pe piept este neagra.
Isi sapa galerii la adancimi de 1,5 m, cu ramificatii in care isi depoziteaza hrana (pana la 500 g) doar pentru cateva zile. Se imperecheza de doua ori pe an (in mai-iunie si iulie-august), femela face de fiecare data cate 6-12 pui. Puii din prima generatie parasesc cuibul, devin independenti, cei din a doua generatie raman in cuib sa hiberneze impreuna cu parintii. Este un animal activ noaptea, vaneaza seara si in zori.
Hamsterul auriu sirian (Mesocricetus auratus) este raspandit in zona geografica dintre Marea Caspica si Marea Neagra, pana in Siria si tarile limitrofe. Este rezultatul incrucisarii dintre hamsterul comun si cel chinezesc. Traieste liber in galerii ramificate, care cuprind spatii largi si lungi de cativa metri in care acesta depoziteaza cereale, vegetale, fructe, legume. Este un animal lacom, grijuliu in a-si asigura proviziile de hrana pentru timp nefavorabil, sau pentru perioada de hibernare.
Are capul conic, ochi negri, urechi mici, rotunde, inchise la culoare, fibrize cu fire albe si negre, corpul ajunge la 15 cm. Gatul este scurt cu pielea cutata deasupra, membrele scurte care se termina cu 5 degete cu ghiare. Membrele posterioare au musculatura dezvoltata (permite animalului sa faca salturi la nevoie).
Se imperecheaza de 5-6 ori, ajungand in total la cca. 20-45 de pui pe an, acestia la nastere nu au par pe corp, au ochii lipiti, si nu se pot deplasa. Sunt alaptati de mama si intarcati la 25 de zile.
Varsta animalelor se exprima prin culoarea parului, la fel si sanatatea animalului este data de aspectul blanitei. Blana este neteda si matasoasa, in caz de boala devine decolorata, fara luciu, perii se raresc.
Asupra hamsterului auriu s-au facut studii genetice, care au dus la obtinerea unor tipuri cu blanite de culori foarte diverse: rosiatic, gri, liliachiu, argintiu-albastrui, roz, auriu-glacial, imperial, etc. Sunt cunoscute specii numite ,,mutante” care au fost studiate in comparatie cu tipul salbatic numit ,,aguti”.
Auriu (golden) – blanita este pe spate si partile laterale de culoare galben-bruna, cu doua dungi deschise in jurul gatului, iar membrele, coada si nasul sunt albe.
Crem (crem englezesc) – blana este galben-crem, mai inchisa pe burta si mai deschisa pe spate, urechile pigmentate.
Banda alba (White band) – corpul are (in jurul sau) o banda alba pe blanita, chiar langa membrele anterioare. La pui, urechile au culoare roz, iar la adulti urechile sunt negre.
Alb sub blana (light undercoat) – blana are la inceput culoare alba, la baza firului de par, pe parcurs devine gri (cand devine adult). Exista si variante de culori: albastru, maro-roscat, roz, argintiu, mov, galben etc.
Chihlimbariu (cinnamon) – ochii (prin reflexia luminii) prezinta o pupila de culoare rosu aprins, blana este cafenie-oranj, urechile de culoare oranj-gri, pe fata are pete negre sau brun.
Ochi rosii (ruby-eyes) – blana are nuante negre-albastrui sau galben-cafenii, adultii sunt de marime destul de mica si deseori sunt sterili.
Alb impestritat (mottled white) – blana fina, de culoare alb si aurie, unele cu fire de par gri, altele complet albe. Au ochi negri, sunt animale putin dezvoltate, si foarte nervoase.
Alb fara ochi (eyeless white) – numiti ,,hamsteri imperiali’, au abodomenul alb si sunt foarte cautati de specialisti.
Baltat (piebald, panda) – numit si ,,arlechin”, are blana alba patata cu brun, sunt exemplare mici, nervoase, trebuie tratate cu multa blandete.
Alb cu urechi negre (dark-eard white) – are ochii roz, blana alba, pavilioanele urechilor negre.
Mai sunt si alte ,,mutante” ale hamsterului auriu sirian: cu par incomplet (fur-de-ficiency), fara par (fur-loss), gri ,,tanar” (juvenil grey), tremurator (quaking), cenusiu (ashen).
Hamster mancand pizza, video:
este forte misto imi place foarte mult un hamster de a colo seamana cu al meu imi place