Pisicile din specia Korat provin din Thailanda si sunt printre cele mai vechi astfel de animale. Ele au fost mentionate pentru prima data la jumatatea secolului al XIV-lea. Se spune ca numele lor provine inca de pe timpul unui suveran tailandez de demult, Rama al V-lea. Pisicile Korat sunt recunoscute si iubite peste tot in Thailanda, ele fiind prezente si intr-o opera de poezii din secolul al XV-lea. In prezent, aceasta este tinuta intr-o biblioteca din capitala acestei tari, Bangkok.
In Europa a patruns la inceputul secolului trecut, prima data in Marea Britanie, iar in Statele Unite undeva prin anii 1950. Rasa a fost recunoscuta oficial de catre toate institutiile avizate la inceputul anilor 1980. A fost acceptata sa participe prima data la o expozitie de pisici de rasa doar in anul 1986.
Aceasta rasa de pisica este bine cunoscuta si pentru faptul ca se spune ca aduc noroc celor care le detin. Tailandezii asociaza aceasta rasa unei recolte bogate, si mai ales a belsugului din fiecare casa. Ele sunt oferite numai oamenilor cu un statut social ridicat.
Ca si constitutie, rasa Korat se distinge prin corpul lor puternic si agil, dar totodata foarte suplu. Aceste pisici au o singura culoare a ochilor: verde, fie de nuanta deschisa, fie inchisa. Ele se remarca prin auzul lor exceptional. De asemenea, au unele trasaturi comune cu o alta rasa, albastra de Rusia. Ele mai sunt denumite si dupa numele unui fruct tailandez, si-sawat. Special este capul acestor animale, care nu de putine ori a fost descris ca avand forma unei inimi.
Un lucru demn de stiut este acela ca pisicile Korat cu orice fel de defect al cozii sau cu orice fel de pete pe corp nu sunt recunoscute oficial in expozitii.
Greutatea corporala a unui Korat depaseste foarte rar doua kilograme si jumatate, iar ca inaltime nu trece de 40 de centimetri.
Culoarea acestei rase este un albastru foarte special, cu unele nuante de verde si chiar alb. Parul lor este extrem de des si stralucitor, schimbandu-si culoarea intr-un argintiu fermecator, fiind astfel in ton cu celelalte particularitati rafinate ale acestora. Datorita aspectului sau foarte special, Korat-ul a atras atentia in ultimele decenii crescatorilor de profil si, in prezent, este foarte raspandita atat in Asia, cat si in Europa sau America de Nord.
Pisicile Korat pot trai pana la 15 ani.
Este de preferat ca aceste animale sa fie hranite cu mancare ce nu trebuie sa depaseasca 100 de calorii pe zi. Oricum, ele nu consuma mai mult decat au nevoie si nu exista cazuri multe in care s-au ingrasat in exces.
Pisicile Korat nu sunt predispuse la boli prea multe. Cu toate acestea, odata ce ele inainteaza in varsta, este de preferat sa fie duse la veterinar pentru a i se face controalele obisnuite. Totusi, trebuie sa stiti ca ele pot avea anumite alergii la antibiotice, iar calmantele sau anestezicele au un efect mai lung asupra lor, in comparatie cu alte rase. Totusi ele sunt predispuse la o boala ce afecteaza metabolismul si are repercusiuni asupra sistemului nervos al animalelor. Aceasta boala apare in special la pisoii sub sase luni.
In ceea ce priveste comportamentul lor, sunt cunoscute ca niste animale linistite, calme, dar si jucause si destepte, atunci cand sunt in dispozitia necesara. Ele prefera un camin in care sa exista un climat relaxat, fara multa galagie, fata de care sunt alergice si pot reactiona negativ. Korat-ul este un animal de companie excelent, atasandu-se de toti stapanii sai in mod egal, fara anumite preferinte.
Totusi, ele se obisnuiesc dupa mult timp cu situatiile neprevazute si nu accepta prea usor alte animale de companie, pe care ajung sa le displaca deoarece observa cum proprietarul lor le acorda atentie. De aceea, ele se simt cel mai bine in apartament si nu la curte, unde pot fi deranjate de nivelul zgomotelor.
Pisicile din rasa Korat isi dovedesc inteligenta prin faptul ca pot detecta cu lejeritate locurile in care tineti ascunsa mancarea, si chiar pot deschide majoritatea usilor si pot patrunde in locurile care nu sunt incuiate.
Femelele din aceasta rasa pot da nastere la cinci-sase pisoi, care trebuie invatati de timpuriu cu oamenii, pentru a evita salbaticirea acestora. Interesant este ca ei se nasc cu ochii aurii, trebuind sa treaca numai putin de doi ani ca acestia sa-si schimbe culoarea in verde. Odata ce s-au obisnuit cu prezenta umana, ei vor vrea permanent sa fie mangaiate si alintate, tanjind dupa afectiune. Nu de putine ori, stapanii lor au impresia ca acest pisici pot gandi in concordanta cu ei, acest lucru facandu-le foarte speciale.
Totodata, deoarece necesita foarte mult timp si rabdare din partea proprietarilor, este bine ca cei care doresc sa achizitioneze un Korat sa studieze cu atentie particularitatile speciei, pentru a cunoaste toate detaliile despre ea.
Am si eu o pisica la fel se cheama ciufi dar a mea ewste foarte frumoasa
eu stau in bucuresti dar nu stiu cum acceasta rasa a ajuns si aici!
am si eu o rasa la fel este foarte frumoasa si mai ales forte rea
pisica acceasta este forta rea nu lasa pe nimeni sa se atinga decat pe cei care o cresc de ea