Calitatea apei dintr-un acvariu este, dupa cum banuiti, cel mai important element pe care trebuie sa il aveti in vedere in amenajarea unui acvariu. Apa reprezinta mediul in care traiesc pestii dumneavoastra, ea fiind sursa sanatatii lor. Apa este responsabila de anumite boli, apa este cea prin care se face tratamentul pentru anumite boli, apa este cea care furnizeaza oxigenul atat de necesar, intr-un cuvant de calitatea apei dintr-un acvariu depinde viata micilor vietati.
Primul lucru pe care il avem in vedere este provenienta apei. Multi dintre noi isi alimenteaza acvariul direct de la robinet, ceea ce nu este gresit atata timp cat apa a stat in vase neacoperite timp de minim 24 de ore, timp in care s-au eliminat majoritatea substantelor dezinfectante folosite pentru apa menajera. Inainte de a umple acvariul dumneavoastra cu apa pe care ati tinut-o in conditiile specificate mai sus este recomandat sa o agitati pentru ca prin acest procedeu in primul rand rupeti stratul de praf de la suprafata si in al doilea rand permiteti moleculelor de oxigen sa se desprinda, oxigenand intens apa.
Calitatea apei dintr-un acvariu este regasita si in apa de ploaie, dar si in apa de rau. In cazul apei de ploaie, trebuie avut in vedere ca zona din care o colectam sa fie una fara poluare sau extrem de putin poluata, iar in cazul apei de rau se recomanda ca zona de colectare sa nu fie una ce se afla in extrema vecinatate a unei fabrici, pentru ca probabilitatea varsarii deseurilor in rau este foarte mare.
De asemenea, oxigenul reprezinta calitatea apei dintr-un acvariu ce nu poate fi neglijata. Plantele au un mare rol in acest sens, tocmai de aceea va recomandam cumpararea plantelor naturale pentru acvariu dumneavoastra. Ca regula generala, pe timpul noptii plantele nu mai produc oxigen, ci produc dioxid de carbon, daca vedeti ca dimineata pestii dumneavoastra se apropie de suprafata apei, cautand o sursa de oxigen atunci inseamna ca plantele dumneavoastra nu fac fata cererii de oxigen si in acest caz trebuie sa achizitionati un aerator cu bule. Rolul acestuia este de a agita apa si de a permite moleculelor de oxigen sa se desprinda din combinatiile in care sunt angajate. Recent s-a dovedit ca si bulele create de filtrul de apa, ce are deschiderea la suprafata apei contribuie in mod semnificativ la oxigenarea apei.
Calitatea apei dintr-un acvariu este data si de culoarea acesteia. Exista mai multe tipuri de culori ce atrag atentia asupra calitatii apei si care au diverse rezolvari, insa speciile de pesti cu care doriti sa populati acvariul prefera diferite tipuri de apa, in functie de mediul natural de unde provin. Un pestisor ce isi are originea intr-un rau, prefera o apa cristalina, un pestisor ce isi are originea intr-o apa statatoare prefera prefera apa de culoare galben – brun sau verzuie.
In cazul in care calitatea apei dintr-un acvariu indica o culoare albicioasa, usor tulbure, atunci poate fi vorba de o insuficienta spalare a nisipului ce l-ati folosit ca baza si care poate contine resturi organice. De asemenea cresterea numarului de bacterii daunatoare (infusoria, eventual rotatoria) determina acelasi colorit al apei.
In primul caz, cand substratul nu a fost bine spalat, se inlocuieste o parte din apa, se sifoneaza substratul si in mod obligatoriu se spala filtrul. Daca apa tot nu isi schimba culoarea atunci este vorba de inmultirea bacteriilor. Rezolvarea in acest caz consta deasemenea intr-o schimbare partiala a apei, in spalarea filtrului, dar si in tratarea chimica a apei cu substante ce va sunt recomadate fie de medicul veterinar, fie de comerciantul de la care ati achizitionat acvariul.
Culoarea verzuie
Reprezinta cresterea excesiva a numarului de alge fapt ce pericliteaza calitatea apei dintr-un acvariu. In acest caz va recomandam sa schimbati partial apa din acvariu, sa introduceti printre pestii dumneavoastra si specii de sanitari, dar si melci de acvariu, care isi indeplinesc extrem de bine rolul de a indeparta populatia de alge din acvariu.
De asemenea filtrul trebuie spalat mai des in acest caz si daca problema persista trebuie sa interveniti cu substante chimice ce au rolul de a reduce producerea de alge in acvariul dumneavoastra. Algele pe langa aspectul inestetic, sunt si daunatoare pestilor, pe care se depun si carora le genereaza diferite boli.
Culoare brun – galbuie
Desi este preferata de anumite specii de pesti ce isi au originea intr-o apa statatoare, ne indica o apa acida, care poate afecta atat plantele, cat mai ales pestii care nu prefera o astfel de apa. Pentru a fi siguri ca ph-ul acid este calitatea apei dintr-un acvariu care ii determina colorarea in brun, va recomandam sa va procurati cutii de teste produse special pentru a testa valorile ph-ului.
Solutia in cazul unui ph acid este ca si in celelalte cazuri schimbarea partiala a apei, dar si tratarea sa chimica cu diverse saruri pe care le gasiti fie la farmaciile veterinare, fie la comerciantul de unde ati achizitionat acvariul. Ele au rolul de a intra in combinatie cu acizii ce genereaza ph-ul acid avand ca rezultat scadera aciditatii.
Regula de baza privind calitatea apei dintr-un acvariu este sa nu o schimbati niciodata in intregime, iar daca ceva va atrage atentia, fie culoarea, fie mirosul, fie decesul pestilor, este indicat sa schimbati apa partial si sa o tratati asa cum am descris mai sus. Apa dintr-un acvariu nu se schimba decat o data pe an in intregime, chiar si atunci cu foarte multa grija, pentru ca exista o mare posibilitatea ca pestii sa fie traumatizati de aceasta schimbare majora si sa moara.