Timp liberDacă-ți dorești să decorezi propriul tău acvariu, nu neglija aceste sfaturi utile

Dacă-ți dorești să decorezi propriul tău acvariu, nu neglija aceste sfaturi utile

Un ghid acvarist pentru incepatori complet poate ocupa carti intregi, ceea ce isi propune articolul nostru este sa va indrume catre pasii cei mai importati pe care trebuie sa ii luati in calcul in momentul in care vreti sa amenajati un acvariu.

Cel mai important este sa va autocaracterizati si sa decideti daca aveti rabdarea suficienta, dar si timpul liber pentru a va apuca de amenajarea unui acvariu, desi un ghid acvarist pentru incepatori nu insista niciodata asupra acestui aspect el este la fel de important ca toate celelalte, pentru ca o persoana nerabdatoare sau cu putin timp liber nu va fi niciodata capabila sa realizeze un acvariu cu conditiile optime necesare pestilor si va ajunge sa se confrunte cu problema pestilor morti, mai mult decat este normal. Acest fapt se va concretiza in cheltuirea unor sume piperate de bani, in mod continuu la care se adauga stresul si frustarea nereusitei.

Urmatorul aspect cel il trateaza acest ghid acvarist pentru incepatori il reprezinta marimea acvariilor, acvariile mici sunt mai usor de curatat si mai usor de intretinut, intr-un cuvant ele sunt exact ceea ce aveti nevoie. Un acvariu de maxim 10 litri este un acvariu pentru incepatori si cu ajutorul sau puteti sa va testati calitatile de viitor acvarist. De asemenea, va recomandam plasarea acvariului intr-un colt ferit de lumina directa a soarelui si in nici un caz in camera in care dormiti dumneavoastra sau ceilalti membri ai familiei dumneavoastra.

Sursa de curent apropiata acvariului este, de asemenea, importanta pentru alimentarea aparatelor despre care vom vorbi pe parcursul acestui ghid acvarist pentru incepatori. Inainte de a trece la achizitionarea plantelor de acvariu, va recomandam sa cumparati si un capac, cel mai bine unul cu iluminare proprie, pentru ca veti vedea pe parcurs ca pestii dumneavoastra dintr-un motiv sau altul vor avea tendinta de a sari din acvariu, iar capacul nu le permite acest lucru.

Asadar, odata achizitionat acvariul, trebuie sa achizitionati plantele cu care veti decora acvariul. Pentru incepatori nu se recomanda plantele artificiale, de plastic, asa ca cel mai bine este sa nu luati in calcul aceasta varianta. Este de preferat sa spalati plantele sau sa le cufundati pentru o perioada scurta intr-o apa clocotita inainte de a le introduce in acvariu. Un efect interesant pentru acvariul dumneavoastra il va constitui lipirea de peretele din spate al acvariului fie a unei folii timp oglinda, fie a unei mici bucati de fototapet ce imita viata acvatica, acestea din urma au numai un scop estetic.

Baza acvariul sau mai bine zis nisipul pe care vi-l recomanda acest ghid acvarist pentru incepatori este de marimea bobului de orez, pentru a nu intampina alte probleme legate de ph si duritate pe care inca nu sunteti pregatiti sa le rezolvati si care pot fi dezastroase.

acvariu design

Aparaturile ce trebuiesc achizitionate in mod obligatoriu sunt:

un fierbator cu termostat, pe care il reglati la temperatura optima pe care si-o doresc pestii dumneavoastra;

un filtru de apa – cand cumparati acest aparat comunicati-i comerciantului cati litri de apa intra in acvariul dumneavoastra, pentru ca filtrele de apa sunt calibrate in functie de acest parametru, iar achizitionarea unuia care poate filtra mai putini litri decat aveti dumneavoastra este in zadar, pentru ca nu va face fata;

un aerator cu bule de aer – chiar daca considerati ca plantele vor oxigena apa suficient, acest ghid acvaristic pentru incepatori va recomanda sa cumparati si un aerator, pentru ca nu stiti inca sa cititi semnele pe care vi le dau pestii dumneavoastra in cazul in care apa nu are suficient oxigen. Un semn sigur de insuficienta oxigenare a acvariului il constituie pestii care se apropie dimineata de marginea de sus a apei, cautand alta sursa de oxigen la suprafata acesteia.

Apa ce o introduceti in acvariu nu trebuie sa fie direct de la robinet, ci trebuie fie sa fie o apa speciala pentru acvariu, fie apa de la robinet ce a stat in sticle timp de minim o zi. Cand introduceti apa in acvariu, nu o faceti direct din sticla, pentru ca impactul pe care il va avea cu nisipul nu va face decat sa va murdareasca apa, cu resturi de nisip, care vor umple filtrul. Cel mai bine este sa turnati apa folosind fie o foaie de hartie, fie o farfurie, ce va reduce impactul asupra nisipului.

Inainte de a achizitiona pestii, lasati apa sa stea in acvariu impreuna cu plantele si nisipul, timp de o saptama. Dupa aceasta saptamana puteti sa incepeti sa va interesati de speciile de pesti pe care vi le doriti, de conditiile pe care si le doresc, de hrana pe care o prefera, dar si de comportamentul pe care il au. Daca introduceti in acvariu pesti decorati cu voaluri sau inotatoare lungi impreuna cu pesti agresivi, acesti din urma nu vor face decat sa le smulga voalurile sau inotatoarele celorlalti pesti.

 

Acest ghid acvarist pentru incepatori va recomanda achizitionarea pestilor Betta Splendens, pesti nepretentiosi, care supravietuiesc si in conditiile pe care i le poate amenaja un incepator. Daca ne ascultati sfatul, aveti in vedere ca acesti pesti prefera temperatura de 26 – 29 grade Celsius. De asemenea, cel mai bine ar fi sa faceti in asa fel incat sa existe un singur mascul din aceasta specie in acvariul dumneavoastra, pentru ca desi sunt in general specii pasnice, masculii Betta Splendens pot deveni extrem de agresivi si teritoriali, putandu-se chiar omori unul pe celalalt in dorinta de a fi singurul mascul. Chiar daca nu este neaparata nevoie, acesti pesti prefera apa usor sarata, asa ca ideal ar fi ca la patru litri de apa sa introduceti o lingura de sare grunjoasa.

Acestia sunt in linii mari pasii ce trebuie sa ii urmati in urma recomandarilor acestui ghid acvarist pentru incepatori. Daca tineti cont de ele cu cea mai mare strictete, veti reusi in mod sigur sa va amenajati singuri un acvariu, care pe langa faptul ca este frumos, este si potrivit pentru pestii dumneavoastra.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.