Polipii de urechi sunt excrescente benigne care apar destul de rar la pisici, insa fara tratament medical pot afecta foarte grav membrana timpanica.
Aceasta boala apare in general la pisicile tinere pana in patru ani, dar uneori apare si la pisicile mai in varsta. De asemenea, boala poate afecta atat masculul, cat si femela, indiferent de tipul rasei.
De cele mai multe ori, polipii apar si in gat si in orificiul nazal al pisicii.
Simptomele bolii:
- Pisica scutura din cap si se scarpina foarte des cu ghearele in urechi.
- Are dureri mari la atingerea urechii.
- Ii lacrimeaza ochii, iar a treia pleoapa ii acopera in mare parte ochiul.
- Obisnuieste sa-si tina capul intr-o parte.
- In cazuri mai grave i se scurge sange din interiorul canalului auditiv.
- Datorita prezentei polipilor in orificiul nazal cat si in gat, pisica respira cu greutate si refuza mancarea, deoarece nu poate inghiti normal.
- Daca boala nu este tratata imediat, aceste simptome se agraveaza.
Pentru stabilirea diagnosticului, medicul veterinar examineaza atent canalul auditiv cu un otoscop. Pentru ca aceasta operatiune sa se poata face corect, in general pisica trebuie mai intai sedata, pentru a nu misca imprevizibil capul. In momentul gasirii polipului, medicul poate face biopsia, pentru a se exclude varianta unei posibile tumori.
Tratamentul bolii:
- In cazul acestei boli se recomanda metoda chirurgicala.
- Uneori dupa indepartarea polipului, pisica poate avea pleoapele cazute sau problema de coordonarea mersului. Aceasta se datoreaza afectarii nervilor in timpul operatiei. Probleme se rezolva insa in cateva saptamani, foarte rar aceste efecte negative sunt permanente.
- Daca pisica nu este operata, boala se agraveaza si timpanul urechii este afectat serios.