Pregatirea corpului in vederea sarcinii este foarte importanta atunci cand doresti sa ai un bebe. Trebuie sa ai o sanatate de fier si un trup rezistent, care sa treaca prin diversele schimbari presupuse de sarcina si de nastere fara probleme. De aceea este atat de recomandata planificarea sarcinii – pentru ca tu sa ai timpul necesar sa adopti un stil de viata sanatos si sa diminuezi posibilele riscuri pe perioada sarcinii.
Trupul tau va fi in curand sanctuarul, casa bebe-ului, asa ca asigura-i micutului un adapost adecvat! Pregatirea corpului in vederea sarcinii prespune sa adopti un stil de viata rational, sa iti iei adio de la unele obiceiuri nesanatoase si sa verfici ce riscuri ai putea intampina pe perioada sarcinii.
Ce sa faci pentru pregatirea corpului in vederea sarcinii
Regim alimentar sanatos
Scapa de micile vicii alimentare: fast-food, dulciuri, prajeli, rontaieli, grasimi rele. Adopta un program regulat al meselor si alimente sanatoase. Fa-ti plinul cu fructe si legume proaspete. Asigura-ti un aport suficient de vitamine: este bine sa apelezi si la suplimente alimentare, complexe de multivitamine. Nu te gandi la diete restrictive si nu sari peste mesele principale ale zilei! Evita si supraalimentarea – trebuie sa iti formezi si mentii o greutate corporala adecvata.
Acid folic
Auzi peste tot ce important este sa iti asiguri aportul necesar de acid folic – este adevarat! Pregatirea corpului in vederea sarcinii presupune ca macar cu cateva luni (cel mai bine, in jur de sase luni) inainte de a ramane insarcinata, sa incepi sa iei suplimente de acid folic. Acesta (numit si vitamina B9) asigura o dezvoltare armonioasa a tubului neural al bebe-ului in primele sale luni de viata. Eviti considerabil riscul de aparitie a unor defecte ale creierului si maduvii spinarii la fat.
Sport
Nu este necesar sa incepi sa faci sport foarte frecvent, insa incearca sa faci regulat putina miscare fizica. Chiar si plimbarile lungi la aer curat te pot ajuta. Trupul tau trebuie sa fie sanatos si rezistent pentru a fi o casa buna pentru bebe. Esential este sa obtii o greutate corporala adecvata varstei si inaltimii tale.
Asadar, putin sport te poate ajuta in caz ca esti supraponderala, dar te poate ajuta sa iti intaresti rezistenta si imunitatea si in caz ca esti subponderala. Miscarea fizica ofera un tonus fizic si psihic pozitiv, de aceea incearca cu ceva timp (macar sase luni) inainte de a ramane insarcinata sa integrezi saptamanal in programul tau zilnic un tip de exercitiu: inot, plimbari, mers pe bicicleta, jogging, chiar mersul la sala de sport sau yoga (ce relaxeaza considerabil si psihicul).
Analize medicale
Si tu si partenerul care va fi viitorul tata trebuie sa faceti un set complet de analize medicale. Sunt necesare pentru a depista orice afectiune ce poate cauza dificultati in evolutia sarcinii. In plus, trebuie sa verificati prezenta unor anomalii genetice in familiile voastre, anomalii ce se pot transmite bebe-ului. Sanatatea copilului depinde esential de sanatatea voastra ca parinti.
Eliminarea viciilor
Pregatirea corpului in vederea sarcinii presupune sa scapi dinainte cu ceva timp de unele vicii riscante: consumul frecvent de alcool, tutun, droguri. Nu te gandi ca vei renunta odata ramasa insarcinata la acestea: va fi mult mai dificil. In plus, efectele alcoolului si ale tutunului asupra organismului raman prezente mai mult timp, de aceea este bine sa renunti la aceste obiceiuri inainte cu cateva luni macar.
Program zilnic regulat
Fa-ti ordine in viata si asigura-ti un program regulat, obisnuieste-te cu mese regulate, cu un program de somn suficient si regulat. Nu te suprasolicita la serviciu inainte si in timpul sarcinii! Evita sursele de stres si asigura-te ca te odihnesti de ajuns de mult.
Insa pregatirea corpului in vederea sarcinii nu este suficienta: esentiala este si pregatirea mintii si a sufletului! Incearca sa fii spiritual si emotional pregatita pentru marile schimbari ce vor urma. Afla prin ce modificari va trece trupul si mintea ta si accepta-le. Asigura-te ca ai o relatie de cuplu armonioasa, caci sprijinul partenerului de viata este foarte important. Nu te gandi la un bebe daca relatia voastra nu este cum ai vrea sa fie momentan. Gandeste-te la tine ca la o mama si vezi daca acest gand te face fericita. Pana ce nu te consideri pregatita de o sarcina si de a creste un bebe, nu este recomandat sa faci acest mare pas.
Retine: nu trebuie sa privesti sarcina ca fiind un sacrificiu personal, ci o implinire si o fericire! Daca esti putin speriata de gandul la ce urmeaza, este normal! Insa daca esti cu adevarat panicata, ai dubii, te gandesti doar la partile rele, atunci este bine sa mai astepti. O mama buna si fericita este acea mama care si-a dorit cu adevarat copilul si care il priveste ca pe un dar minunat!