Dragoste și relațiiNe iubim, dar ne certăm cam des: Sfaturi utile pentru a evita...

Ne iubim, dar ne certăm cam des: Sfaturi utile pentru a evita conflictele și micile certuri

Ne iubim, dar ne certam cam des – sfaturi pentru a gestiona conflictele si a evita micile certuri.

In primul rand, trebuie sa stii ca fiecare cuplu se confrunta cu certuri intre parteneri – unii mai des, altii mai rar. NU exista cuplu in care cei doi sa nu aiba neintelegeri, puncte de vedere diferite, opinii diferite. Acele cupluri invidiate de multi, care par perfecte si in armonie isi tin problemele ascunse de lume, isi rezolva cum pot dificultatile in interiorul cuplului si nu le lasa sa transpara in afara.

Fiecare din partenerii unui cuplu este diferit, s-a format intr-un alt mediu, s-a dezvoltat diferit, a avut contact cu alte persoane, valori, norme, situatii in viata. Ceea ce este bine, chiar sanatos pentru o relatie. La fel sunt si ocazionalele certuri: ele va permit sa va exprimati, sa va detensionati, sa eliberati frustrarile. Arata ca nu esti complet dependent(a) de partener si ca nu ai permis sa fii prea mult influentat(a) de personalitatea acestuia.

Tu trebuie sa ramai tu, cu personalitatea, preferintele, credintele, opiniile tale, nu sa te lasi transformat(a)! A te certa cu partenerul de cuplu din cand in cand este normal, atat timp cat nu se intampla foarte frecvent (sa zicem, prea des ar fi in fiecare saptamana) si cat nu lasati cearta sa va indeparteze unul de altul.

Ne iubim, dar ne certam cam des – sfaturi

Schimbari in relatie. Atunci cand apare o cearta legata de schimbari esentiale in cuplul vostru – mutat impreuna, casatorie, copii – acest lucru este normal. Fiecare are o alta perspectiva, alte asteptari de viitor. Va puteti afla in stadii diferite ale relatiei de cuplu: unul este pregatit sa treaca la un alt nivel, altul nu. Nu este un lucru rau – doar atat timp cat in viitorul indepartat va doriti lucruri similare. Obisnuiti-va ca dupa o cearta legata de viitorul relatiei si dupa ce v-ati eliberat toti nervii, sa purtati o discutie calma din care sa invatati ceva!

Pauza. Inainte de a incepe sa tipati unul la altul, opriti-va! Simtiti cand se acumuleaza tensiunea si cand sunteti pe cale sa explodati. Luati o mica pauza si mergeti fiecare in alta camera sau chiar la o scurta plimbare la aer curat (separat). Ganditi-va de ce v-ati enervat atat de mult si cum ati putea aborda rational situatia. Inca simtiti nevoia sa tipati? Rememorati amintiri placute cu partenerul, cand va simteati mai apropiati de el/ea ca de oricine. Chiar doriti sa tipati la aceasta persoana, sa o raniti?

Parteneri diferiti. Va certati deoarece sunteti foarte diferiti si nu va plac aceleasi lucruri? Nu va puneti niciodata in acord cu activitatile zilnice? Cautati noi lucruri pe care le puteti face impreuna (in afara de sex), lucruri care sa va placa amandurora. Daca lui nu ii place sa danseze, nu il cara degeaba in club. Daca ea nu suporta filmele SF, nu mai insista! Acceptati diferentele si puneti accent pe similaritati. Nu este rau sa fiti diferiti, este rau cand nici unul nu e dispus sa caute activitati, lucruri in comun.

Motivele ascunse ale certurilor. Asa este ca multe din certurile voastre pornesc din motive fara importanta, chiar stupide? Aceasta se intampla pentru ca exista o alta nemultumire, un motiv ascuns si unul din voi era dinainte iritat si cauta doar un pretext de a isi manifesta nemultumirea. Fiecare persoana are o problema cu partenerul de cuplu: poate fi vorba de localul in care merge, activitati, prieteni, felul in care se imbraca, se poarta…

Nu exista cuplu in care totul sa ti se para frumos si perfect la celalalt! Fiecare din voi are un aspect care ii declanseaza nervii: el se joaca pe computer in loc sa stea cu tine, el merge la bere cu prietenii in loc sa stea cu tine, el arunca pe jos hainele; ea merge la dans si te irita ca merge singura sau, din contra, ca te cara dupa ea, ea cheltuie aiurea bani la shopping, ea vorbeste incontinuu despre un inel…

certuri in relatie

In fiecare cuplu exista o problema, problema care provoaca certuri doar aparent legate de alte aspecte. Realizati ca nimeni nu este perfect si incercati sa acceptati latura enervanta a celuilalt! Poate ca nu intelegi deloc de ce el trebuie musai sa mearga cu baietii asa des; poate nu intelegi de ce ea iese sa danseze. Insa nu trebuie sa intelegi, trebuie doar sa accepti! Un alt partener ar avea propriul aspect iritant si enervant – daca nu te inveti sa accepti raul odata cu binele, nu vei avea vreodata o relatie pasnica.

Nemultumiri de moment. Imediat ce este ceva care nu iti convine, spune-i deschis celuilalt! Oricat de mica, nesemnificativa ti se pare nemultumirea ta, impartaseste-o. Caci daca o tii in tine, ea creste, fermenteaza si…explodeaza! O sa il iei prin surprindere pe partener apoi, dupa zile intregi: “mai tii minte cand ai facut…”?!

Vorbe urate. Intr-o cearta, se poate ajunge la vorbe urate aruncate celuilalt pentru a-i inchide gura, vorbe pe care in mod normal nu le-ai spune. Vorbe pe care nici nu le crezi. Asadar, nu pune la inima lucrurile neplacute spuse in timpul certii – nu vor duce decat la o alta cearta!

Sex. Nu uitati de sexul de impacare! Este un adevarat ritual care va ajuta sa va eliberati de urmele de tensiune si sa va refaceti armonia, intimitatea. In plus, o viata sexuala activa in general ajuta o relatie sa se mentina, ii ajuta pe parteneri sa scape de frustrari.

Evitarea tensiunii. Multe certuri se pornesc atunci cand unul din parteneri se simte neapreciat. Daca ii arati apreciere, complimente, afectiune, tensiunile dintre voi vor aparea mai greu. Asa cum te porti, asa ti se raspunde! Incearca timp de o saptamana ca in fiecare zi sa ii spui ceva frumos – un compliment, o vorba de iubire – celuilalt! Asa ca este mai bine intre voi?

Gelozie. Ne iubim, dar ne certam cam des – oare pentru ca unul este foarte gelos? Multe certuri apar din acest motiv. Tine-ti gelozia sub control. Nu verifica pe celalalt pentru ca asa ii arati ca nu ai incredere. Realizeaza ca aceasta emotie provine de la tine, nu de la celalalt, din dubii legate de tine si increderea ta in tine. Opreste-te si gandeste-te: ti-a dat celalalt vreun motiv real, obiectiv, concret sa fii gelos/geloasa? Sau este doar mintea ta? Daca asa e, calmeaza-te, rememoreaza momente intime dintre tine si celalalt si realizeaza ce relatie frumoasa aveti.

Reguli. Este bine ca devreme in viata unui cuplu, sa stabiliti cateva reguli de convietuire. Imediat cum va mutati impreuna, stabiliti clar regulile: cine si ce face. Pentru ca multe cupluri se cearta pentru ca nu pot imparti echitabil sarcinile in casa. Cand apar neintelegeri, apelati mereu la compromis: fiecare pierde ceva, fiecare castiga ceva. O relatie in care doar unul castiga nu poate functiona armonios.

Dupa o cearta, nu dati importanta cine a castigat: nu exista castig aici! Incercati sa va ganditi de unde a pornit, sa invatati cate ceva despre celalalt si despre sine. Data viitoare, poate puteti calma nervii si discuta mai calm.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Evitarea tensiunii nu este conforma cu realitatea. Cel putin nu cu realitatea traita de mine. Ii fac iubitei mele complimente in fiecare zi si mi se pare ca le fac degeaba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.