Cum stimulezi copilul sa fie ambitios, cum il faci sa incerce si sa isi doreasca sa fie bun in ceea ce face? Ofera-i un mediu familial cald, afectiv, implineste-i nevoile fizice si emotionale si fii un bun parinte! Copiii se dezvolta emotional si intelectual armonios daca se simt in siguranta, sprijiniti, apreciati, iubiti. Daca, in schimb, tot ce aude este “de ce nu poti sa fii si tu la fel de bun ca X”, stima sa de sine este afectata negativ si va ajunge sa creada ca nu poate face nimic bun. Deci, cheia sta in afectiune si apreciere!
Cum stimulezi copilul sa fie ambitios
Jocuri stimulante. In special cat este mic, joaca impreuna cu el si ofera-i diverse jocuri stimulante – in care sa isi foloseasca imaginatia, ratiunea, capacitatea de vizualizare. Nu te limita la carti de povesti si desene animate! Un exercitiu foarte stimulant este, de exemplu, sa ii citesti inceputul unei povesti, apoi sa va imaginati impreuna cum poate continua povestea! Intereseaza-te si cumpara-i jocuri prin care sa isi dezvolte mintea, nu doar jucarii amuzante. Si petrece timp impreuna cu el, laudandu-l mereu cand face ceva cu succes.
Apreciere. Dupa cum s-a spus, este cheia dezvoltarii stimei de sine si ambitiei copilului. Lauda-l atunci cand face ceva bine, spune-i cat de bine se descurca si cat de mandra/mandru esti de el! Insa nu face un obicei sa il lauzi pentru orice – va ajunge sa creada ca orice face este bine si ca nu trebuie sa se straduiasca. Cand nu ii iese o sarcina prea bine, spune-i ca trebuie sa mai incerce, nu il lauda degeaba. Dar atunci cand are succes, arata-i ca il admiri.
Accepta-i esecul. Nu exagera atunci cand nu poate sa faca ceva, nu te arata dezamagit(a) in fata sa! Fiecare greseste, ceea ce este normal. Fiecare are esecuri si se descurca mai putin bine la unele activitati. Cand greseste, incearca sa ii explici de ce a gresit, insa nu il face sa se simta inutil.
Incurajeaza-l sa mai incerce si nu il forta. Daca, de exemplu, are greutati la una din materiile scolare, stai cu el, arata-i ce face gresit, incearca sa ii explici, insa nu ii impune sa lucreze exagerat de mult la acea materie – va dezvolta respingere fata de aceasta. Important nu este numai cum stimulezi copilul sa fie ambitios, ci si cum il inveti sa gestioneze si sa accepte un esec. Nu trebuie sa creada ca odata cu un esec, nu poate avea succes la un moment dat.
Recompense. Este bine, atunci cand chiar are un succes considerabil – cand castiga un concurs, ia un premiu, invata ceva interesant, sa il obisnuiesti cu o mica recompensa. Nu trebuie sa fie neaparat un cadou, ci puteti merge impreuna in weekend undeva, poti sa ii dai voie sa faca ceva ce ii place si nu are des sansa sa o faca.
Competitie. Cum stimulezi copilul sa fie ambitios? Invata-l sa savureze competitia! Incurajeaza-l sa se ia la intrecere cu fratele/sora (daca are un frati) sau cu prietenii, colegii. Insa o competitie controlata, amicala, in care sa stie ca nu este cel mai important sa castige, ci sa incerce sa fie cat mai bun! Nu ii da ideea ca cel mai important este sa fie cel mai bun.
Cel mai important este sa dea ce are el mai bun, indiferent de rezultat. Asa ca incurajeaza-l sa joace jocuri stimulante in competitie, insa nu sa valorizeze in exces castigarea, ci intrecerea in sine. Daca observi ca ia prea in serios competitia, domoleste-l si spune-i ca e mai bine sa coopereze cu fratii/colegii, sa se inteleaga bine cu ei, decat sa ii invinga. Cand este marisor, stimuleaza-i spiritul de competitie chiar tu, jucand jocuri precum sah, table, remi – insa invata-l cu jocul amuzant, cu acceptarea in caz ca pierde si cu interzicerea trisarii.
Exemplu pozitiv. Ofera-i un exemplu pozitiv – chiar pe tine! Povesteste-i cat de bun(a) erai la o anumita activitate si cum te admira lumea si incurajeaza-l sa incerce si el sa fie bun. Insa trebuie sa abordezi cu precautie aceasta situatie: s-ar putea ca efectul sa fie opusul celui dorit. Daca ii povestesti prea des cat de bun(a) erai tu, s-ar putea sa creada ca el nu este destul de bun. Deci nu uita, in timp ce il stimulezi cu exemplul pozitiv, sa il si lauzi pentru propriile calitati.
Interesul. Cum stimulezi copilul sa fie ambitios? Cautandu-i interesele. Fiecare copil este diferit si dezvolta interese diferite. Nu ai ce face in privinta aceasta, decat sa ii incurajezi interesul aratat pentru anumite domenii. Chiar daca tu sperai sa fie atras de matematica/biologie/istorie/literatura, el isi va alege singur domeniul de interes.
Accepta-l si nu-l forta sa fie cel mai bun intr-un camp in care este clar ca nu are vreun interes special. Nu il impinge de la spate sa ii placa aceleasi lucruri care iti placeau tie. Insa cand observi ca este mai bun, are aptitudini si e si pasionat de un anumit domeniu, incurajeaza-l, stimuleaza-i interesul, facandu-i rost de carti mai atractive si mai interesante decat banalele manuale scolare!