In unele cazuri, racirea apei din acvariu reprezinta o adevarata problema pentru acvaristi, in special pentru cei care locuiesc in regiuni foarte calduroase si nu au instalat nu aparat de aer conditionat care sa raceasca aerul din incaperea in care se afla acvariul. In aceste conditii, temperatura apei din acvariu creste, iar sanatatea pestilor care il populeaza poate fi pusa in pericol.
In general, pestii marini sunt cei mai afectati in cazul in care temperatura apei din acvariu creste. De ce poate influenta o apa prea calda sanatatea pestilor? Chiar daca pestii din acvariu nu par a fi direct afectati de apa prea calda, este bine de stiut ca apa calda este mult mai saraca in oxigen decat cea rece, din acest motiv apa prea calda dintr-un acvariu populat de foarte multi pesti va face ca lipsa de oxigen sa influenteze intr-un mod negativ sanatatea pestilor.
Insa problema cantitatii reduse de oxigen nu este singura; apa calda si lumina in exces vor duce la dezvoltarea mult mai rapida a algelor care, de asemenea, reduc din cantitatea necesara de oxigen.
Este de la sine inteles ca pestii obisnuiti sa traiasca in ape calde nu vor avea probleme daca temperatura apei este putin mai ridicata decat de obicei. Aceste specii nu doar ca sunt obisnuite sa traiasca in ape calde, dar si in ape sarace in oxigen.
Se spune ca este mai bine sa previi decat sa tratezi, iar aceasta regula poate fi aplicata si pentu subiectul de fata.
Acvaristii trebuie sa se asigure in primul rand ca apa din acvariu este potrivita pentru speciile pe care acesta le gazduieste. Pe timp de vara, pentru a evita incalzirea apei din acvariu, este de preferat ca luminile din acvariu sa fie stinse, deoarece si acestea pot duce la incalzirea apei. Mai mult decat atat, acvaristul trebuie sa se asigure ca, in camera in care se afla acvariul, soarele nu patrunde direct. De asemenea, este bine ca acvaristul sa indeparteze capacul acvariului, insa trebuie sa se asigure ca pestii vor fi in siguranta daca obisnuiesc sa sara.
Pentru racirea apei din acvariu, inclusiv pentru marirea cantitatii de oxigen, se recomanda utilizarea unui filtru foarte puternic si a unei pompe de aer, pentru ca schimbul termic va fi mult mai usor de realizat pe toata suprafata acvariului in aceste conditii.
Dupa cum am spus si anterior, inlaturarea capacului de pe acvariu este indicata pentru a ajuta la racirea apei, insa nu si in cazul in care acvariul este populat de pesti care obisnuiesc sa sara. In cazul in care acvariul nu poate fi lasat descoperit, foarte mutli acvaristi folosesc ventilatoare, uneori chiar si cooler-e pentru calculator, pe care le indreapta catre suprafata apei din acvariu.
Acvaristii care au o experienta mai bogata pot folosi sisteme de racire mai complicate, in special in cazul in care se folosesc filtre externe. In aceasta situatie, filtrele sunt tinute in recipiente cu apa foarte rece sau cu gheata. In acest caz exista riscul ca apa sa se raceasca prea rau, ceea ce nu este deloc un lucru favorabil pentru pesti.
Acvaristii pentru care pasiunea nu cunoaste limite si care isi permit sa investeasca o suma mare de bani intr-un acvariu dotat in asa fel incat pestii care il populeaza sa fie crescuti in deplina siguranta, isi pot achizitiona un chiller. Spre deosebire de un incalzitor, chiller-ul raceste apa din acvariu.
Este foarte important ca orice acvariu sa fie dotat cu un termometru, iar acvaristul are obligatia de a observa daca temperatura apei din acvariu este normala. Mai mult decat atat, este bine ca orice acvarist sa fie constient de faptul ca cele mai multe dintre speciile de pesti de acvariu sunt foarte sensibile la schimbarile bruste de temperatura, ceea ce insemna ca racirea apei din acvariu trebuie sa se faca treptat. De asemenea, acvaristii nu trebuie sa adauge cuburi de gheta sau pungi cu gheata in apa din acvariu, asa cum sunt sfatuiti pe multe forumuri. Apa din acvariu s-ar putea raci subit, iar pestii vor avea cu siguranta de suferit.
Asadar, temperatura apei din acvariu reprezinta unul dintre elementele pe care acvaristii ar trebui sa le aiba tot timpul in vedere, deoarece aceasta influenteaza intr-o mare masura sanatatea pestilor care populeaza acvariul respectiv.