Casă și grădinăPlante de apartament decorative - Soleiroleia soleirolii (Salteluta), o plantă luxuriantă

Plante de apartament decorative – Soleiroleia soleirolii (Salteluta), o plantă luxuriantă

Planta de apartament – Soleiroleia soleirolii (Salteluta) face parte din familia Urticaceae si este, cu adevarat, o planta luxurianta, putand, cu usurinta, acoperi suprafete considerabile, in gradina sau in ghivece mari din interior sau de pe terase, de-a lungul bordurilor, cu foliajul sau foarte decorativ. Originara din insulele vestice ale Mediteranei (Sardinia, Corsica, Insulele Baleare), aceasta planta perena, numita si “Lacrimi de inger”, are frunze de dimensiuni mici, ovale, lucioase si carnoase, colorate in verde foarte puternic.

Fiind o planta cu origine mediteraneeana, va necesita cultivarea in zone care asigura umbra partiala si caldura. In conditii optime, planta poate ajunge pana la inaltimea de 50 – 70 centimetri si latimea de pana la un metru.

Din punctul de vedere al solului de crestere, Salteluta se va dezvolta foarte bine atat in soluri acide, cat si in cele de tip alcalin sau neutru, fie ca este vorba de cele nisipoase, cleioase sau foarte bogate in nutrienti. Ca ritm de crestere, planta de apartament – Soleiroleia soleirolii (Salteluta) se dezvolta incredibil de repede.

Plantata in gradina, va rezista si peste iarna, singurul dezavantaj fiind reprezentat de caderea frunzelor, care vor aparea, insa, cu aceeasi vigoare, in primavara. In perioada de vara, planta va inflori, producand flori de culoare alba, mici, de aici si denumirea populara de “Salteluta” data plantei.

In momentul plantarii este indicata deciderea cu precautie a locatiei de plantare, pentru ca odata asezata in pamant, Soleiroleia soleirolii va creste agresiv, acoperind tot ce ii sta in cale. Se recomanda plantarea Saltelutei in soluri bine drenate, dar umede. Planta poate  tolera si lumina mai puternica, daca ii vei asigura o cantitate adecvata de umezeala.

Planta de apartament – Soleiroleia soleirolii (Salteluta) are frunzele foarte sensibile, indicata fiind pozitionarea intr-o zona neumblata a gradinii, unde poate substitui, cu succes, gazonul. Iarna este indicata reducerea cantitatii de apa, iar dupa primul inghet, planta se va innegri si se va usca, dar nu este un motiv de ingrijorare, pentru ca se va reimprospata in primavara. Pentru cea mai buna dezvoltare, asigura-te ca ii vei asigura mult spatiu orizontal.

Planta de apartament – Soleiroleia soleirolii (Salteluta) este extrem de potrivita pentru a fi crescuta, de exemplu, pe pantele din gradina, in cazul in care acestea exista, in terarii – la interior, pe stanci, sau sub alte plante care ii vor asigura si umbra necesara.

Soleiroleia soleirolii
Soleiroleia soleirolii

Cum plantezi Salteluta?

Sapa gropi nu foarte adanci, in care poti adauga nisip si materie organica.

Indeparteaza cu atentie recipientele initiale in care ai achizitionat planta, avand grija ca radacinile sa ramana intacte.

Radacinile trebuie sa fie rasfirate inainte de a aseza planta in pamant, peste care adauga si putin din solul cu care ea a venit din florarie.

Preseaza cu palma, foarte usor, dupa care uda bine, pentru ca pamantul sa se aseze in jurul radacinilor.

De cate apa are nevoie planta de apartament – Soleiroleia soleirolii (Salteluta)?

Ca o regula generala, plantele ierboase au nevoie de mai multa atentie in ceea ce priveste cantitatea de apa necesara, decat plantele lemnoase. Atunci cand este posibil, uda dimineata devreme, pentru a evita aparitia si imprastierea bolilor, evenimente care pot sa intervina daca uzi planta pe seara.

Este de dorit ca udarea sa se faca lent si la adancime, iar pentru a putea realiza acest lucru este indicata udarea in doua etape, la cateva minute distanta una de cealalta, pentru a lasa ca apa sa fie absorbita in pamant. Daca dispui de un sistem de irigare cu picatura, atunci esti un norocos, pentru ca aceasta metoda este printre cele mai eficiente si mai economicoase cu putinta. Nu uda niciodata in exces, pentru ca poti declansa putrezirea radacinilor si nu uita sa adaugi fertilizator.

Cum inmultesti planta de apartament – Soleiroleia soleirolii (Salteluta)?

Inmultirea plantelor perene este indicata, in general, primavara, prin separarea unei plante in doua sau trei plante individuale, avand grija sa pastrezi radacini pentru fiecare dintre ele. Asaza noile tale plante intr-un sol bine umezit si, daca ai la indemana, adauga niste muschi, pentru a proteja radacinile, in cazul temperaturilor extreme, dar si pentru a pastra umezeala din sol pentru o mai lunga perioada de timp.

Ca ingrasamant, majoritatea plantelor perene au nevoie de o dieta regulata pe baza de fertilizator generic, care sa contina azot, fosfor si potasiu, in special in perioada de primavara si toamna, inainte ca planta sa intre in hibernare. Este indicat ca fertilizatorul sa fie adaugat odata cu apa pentru udare, intr-o solutie diluata, pentru a economisi timp, dar si pentru a nu uita ca macar o data pe luna sa iti hranesti plantele care te vor bucura de fiecare data cu frumusetea lor.

S-au obtinut si hibrizi ai acestei plante, deosebit de interesanti, printre care Soleiroleia soleirolii argentea (cu frunze verzi-argintii), Soleiroleia soleirolii aurea (cu frunze verzi-aurii), Soleiroleia soleirolii “Silver Oueen” (frunze verzi cu dungi albe).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.