Animale de companieAflă care sunt principalele afecțiuni dentare ale pisicii și cum se tratează!

Află care sunt principalele afecțiuni dentare ale pisicii și cum se tratează!

Cele mai intalnite afectiuni dentare ale pisicii sunt: stomatitele si gingivitele, abcesele dentare, tartrul dentar, cariile dentare si paradontoza.

Stomatitele si gingivitele – Sunt inflamatii mai mult sau mai putin grave ale mucoasei dentare, destul de frecvente la pisici. In special la stomatitele ulceroase, membranoase sau gangrenoase, mucoasa bucala are un miros neplacut.

De multe ori aceste forme de stomatite pot semnala anumite boli infectioase.

Cauzele aparitiei stomatitelor si gingivitelor:

  • Abcesele dentare.
  • Persistenta dintilor de lapte alaturi de dentitia permanenta.
  • Neregularitati ale dintilor.
  • Inflamatiile gingiei.
  • Diferite substante chimice (acizi sau alcooli).
  • Raniri cu oase.
  • Tartrul dentar masiv.
  • Carente de vitamina A si vitamina F.
  • Cariile dentare.

Tratamentul bolii:

  • Pana la stabilirea unui diagnostic de catre medicul veterinar se poate aplica un tratament cu ceai de musetel.
  • Cand inflamatiile gingivale si ale mucoasei bucale sunt mai grave, se administreaza pe cale generala vitamina C si ser glucozat.
  • Alimentatia va fi formata din supe, creme si ceaiuri.
  • Oasele de peste daca fac parte din alimentatia pisicii ii pot rani limba si mucoasa bucala, sau pot ramane blocate intre dintii acesteia. In aceste situatii destul de frecvent, se va face o tranchilizare cu anumite substante de catre medicul veterinar si abia apoi se va extrage cu o penseta osul infipt in mucoasa boltei palatine. Dupa extragere, locurile unde mucoasa sangereaza se vor trata cu un cicatrizant.

Abcesul dentar – Se manifesta sub forma unui abces mare care deformeaza maxilarul cu dintele bolnav. Abcesul dentar este o afectiune foarte intalnita la pisica.

afectiuni dentare
afectiuni dentare

Tratamentul abcesului:

  • In acest caz tratamentul consta din antibiotice.
  • Extragerea dintelui bolnav.
  • Drenarea abcesului printr-o incizie.
  • Extragerea continutului purulent.
  • Spalaturi locale cu ceai de musetel sau apa oxigenata.

Tartrul dentar, cariile dentare, paradontoza

La pisici tartrul dentar se depune deasupra smaltului, dupa varsta de cinci ani. Suprafata molarilor si caninilor este acoperita aproape complet in cativa ani de acest tartru, care se aseamana cu o pelicula calcaroasa urat mirositoare si de culoare maronie.

Tartrul dentar apare datorita unor microorganisme care precipita sarurile minerale din saliva si resturile alimentare. Se impune examinarea regulata a dintilor pisicilor de catre proprietarul acesteia. Cand este doar sub forma unei pelicule fine, tartrul va ingalbeni dintii pisicii. Acest tartru initial se poate indeparta destul de usor cu o periuta de dinti inmuiata in bicarbonat de sodiu. In cazul cand tartrul dentar este depus in strat gros pe molari si canini, indepartarea sa se va face intr-o clinica specializata de catre un medic veterinar.

Astfel se pot descoperi si eventualele carii dentare. De cele mai multe ori cariile dentare dau dureri, pisica nu poate mesteca alimentele mai tari (cartilagiile, oasele), saliveaza tot timpul. Medicii veterinari recomanda in aceste cazuri extractiile dentare sub anestezie locala.

Orice proprietar care vede ca pisica sa are dintii acoperiti cu tartru, mesteca cu mare greutate alimentele, mai mult scuipa decat inghite si degaja din gura un miros neplacut trebuie sa o duca la o clinica veterinara. In caz contrar dintii pisicii se vor imbolnavi rand pe rand, vor aparea retractii mari ale gingiei, ulcere profunde ale gingiilor si mucoasei bucale si se va instala paradontoza.

In aceasta situatie pisica nu va mai reusi sa manance nimic datorita durerilor, va bea doar lichide si rezolvarea situatiei la medicul veterinar se va face prin multe extractii dentare. Acestea vor avea drept rezultat mari probleme de masticatie, iar pisica poate sa aiba probleme digestive. Plagile si ulcerele mucoasei bucale se trateaza tot la clinica veterinara.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.