Diverse8 proprietăți utile ale frunzelor de stejar

8 proprietăți utile ale frunzelor de stejar

Stejarul este un arbore care poate atinge înălțimea de 40 m, diametrul de 2 m și trăieste chiar mai mult de 1.000 de ani. Stejarul înflorește în lunile aprilie-mai, florile sunt destul de mici, din ele cresc ghinde toamna. Frunzele de stejar cresc alternativ și se culeg primăvara-vara. Toamna, acestea devin galbene și treptat mor. Prin urmare, frunzele de stejar sunt mai bogate în proprietăți în sezonul de primăvară și vară, când sunt încă de un verde proaspăt, nu galbene-maronii sau uscate.

În popor există credința conform căreia stejarul oferă oamenilor o energie pozitivă.

Navigare rapidă în articol:

  1. Frunzele de stejar
  2. Scoarța de stejar în medicina populară
  3. Ce proprietăți au ghindele

1. Frunzele de stejar

Frunzele de stejar se recoltează la sfârșitul lunii mai. Acestea se spală și apoi se pun la uscat. Se pot folosi în formă uscată pe perioada a 12 luni de zile.

Frunzele de stejar au proprietăți vindecătoare pentru organism, conțin taninuri utile, precum pentozani și quercitină. Frunzele au fitoncide – substanțe volatile care oferă o serie de beneficii organismului. Se spune că aerul din zonele cu păduri de stejari îmbunătățește starea de sănătate a persoanelor care suferă de tulburări de somn, dureri de cap și boli de inimă.

Infuzia din frunze uscate și mărunțite se realizează astfel: se adaugă o linguriță de frunze la 500 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat o zi și apoi se strecoară și se poate folosi.

Proprietățile utile ale frunzelor de stejar:

  • Ajută la creșterea părului
  • Sunt un bun remediu în boli de piele, crăpături la picioare, eczeme, ulcere
  • Vindecă ulcerele oculare
  • Sunt un medicament natural pentru tratamentul tulberculozei pulmonare
  • Ajută în caz de boli ginecologice
  • Vindecă rănile și asurile
  • Ameliorează durerea de urechi și dinți
  • Vindecă diareea.

2. Scoarța de stejar în medicina populară

Despre scoarța de stejar se spune că are efect calmant, ea poate ameliora durerea de dinți. Ea se recoltează primăvara devreme și apoi se pune la uscat pe hârtie, într-un loc curat și bine ventilat. Poate fi utilizată în formă uscată, în infuzii, pe o perioadă de 5 ani.

Infuzia concentrată din scoarță de stejar se realizează astfel: se adaugă o linguriță de scoarță de stejar la 500 ml apă clocotită, se infuzează timp de 8 ore, apoi se strecoară. Se administrează câte 100 ml infuzie cu jumătate de oră înainte de masă.

Acest tratament cu infuzie din scoarța acestui copac ameliorează simptomele de enterocolită, boli ale plămânilor, rinichilor și stomacului.

Decoct din scoarță de stejar

Decoctul din scoarță de stejar se realizează astfel: se adaugă 2 linguri de scoarță de stejar la 200 ml apă într-un ibric, se încălzește pe baie de apă și se amestecă timp de 30 de minute; se lasă la răcit 10 minute, se strecoară și se poate utiliza. Se bea câte 50 ml decoct înainte de masă. Tratamentul ajută în ameliorarea simptomelor produse de afecțiuni de stomac, gastrită, diaree, dureri de gât, stomatită, sângerare gastrointestinală.

Decoctul este recomandat și pentru uz extern, în băi și tamponări pe piele. Acest preparat vindecă arsurile, eczemele, transpirația picioarelor, ulcerele și rănile de pe piele. De asemenea, decoctul de scoarță de stejar este eficient și în boli de splină, boli de ficat, inflamații la vezica urinară și tractul urinar.

În caz de hemoroizi, în medicina populară se folosește acest decoct în băi călduțe și clisme.

Arsurile și degerăturile se pot trata cu un unguent realizat din scoarță de stejar, care se prepară astfel: se amestecă trei ingrediente – 7 părți unt, o parte muguri de plop negru și 2 părți pulbere scoarță de stejar; se fierbe acest amestec pe baie de apă, timp de o jumătate de oră, apoi se strecoară și se pune într-un recipient din sticlă închis cu un capac. Acest unguent se păstrează la frigider.

3. Ce proprietăți au ghindele

Ghindele se recoltează la sfârșitul lunii septembrie, după ce acestea sunt coapte. Ghindele se pun la uscat și după aceea se zdrobesc și se păstrează în pungi de hârtie sau în cutii.

Infuzia din ghinde se realizează ușor acasă: se adaugă o linguriță de ghinde uscate, zdrobite, la o cană de apă clocotită, apoi se lasă la infuzat o zi, se strecoară și se poate folosi. Se bea aproximativ 100 ml de infuzie înainte de masă.

Infuzia este recomandată în tratamentul colitei cronice și hemoroizilor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.