Timp liber6 activități de toamnă în familie, pentru a vă bucura de relaxare...

6 activități de toamnă în familie, pentru a vă bucura de relaxare și aer curat

Deși temperaturile scad toamna, există anumite activități care se pot face în familie, în aer liber. Iată care sunt principalele 6 activități de toamnă care vă oferă posibilitatea să vă bucurați de relaxare și de aer curat, în această perioadă din an.

Navigare rapidă în articol:

  1. Drumeții cu familia
  2. Plimbări cu bicicleta
  3. Vizitează o podgorie
  4. Sport, exerciții de yoga
  5. O vizită la Grădina Botanică
  6. Patinaj cu role

1. Drumeții cu familia

Toamna este un anotimp frumos pentru a face drumeții montane, mai ales dacă zilele nu sunt prea reci. Peisajele în zonele de munte sunt minunate în acest anotimp, iar traseele montane sunt perfecte pentru a face mișcare și a-ți îmbunătăți condiția fizică. Văile și culmile montane arată extraordinar toamna, acum copacii au frunzele ruginii, care deja încep să cadă.

Pentru această toamnă vă recomandăm câteva regiuni din țara noastră, unde puteți face drumeții de neuitat în timpul liber:

  • Munții Parâng
  • Piatra Craiului
  • Munții Făgăraș
  • Munții Bucegi
  • Munții Retezat.

În anumite regiuni montane, există pensiuni unde turiștii pot dormi confortabil și se pot bucura de un meniu delicios, realizat de gazde. Cei care vor să scape de agitația orașului, se pot caza la o pensiune, aceasta fiind o alegere mai bună decât cea a unui hotel.

Există numeroase zone frumoase în România, unde se poate călători în weekend sau în timpul liber, pentru a beneficia de avantajele unei drumeții.

2. Plimbări cu bicicleta

Această activitate este perfectă pentru anotimpul de toamnă, mai ales în zilele însorite. Vremea puțin mai rece, când temperaturile sunt în jur de 17-21 grade, este perfectă pentru o plimbare cu bicicleta. La asta se adaugă și peisajele frumoase, mai ales dacă se aleg trasee în zone pitorești, în natură, la aer curat.

Ciclismul sau plimbările cu bicicleta reprezintă activități de toamnă în aer liber, care ajută la schimbarea stării de dispoziție și la îmbunătățirea condiției fizice.

La fel ca și drumețiile, mersul cu bicicleta aduce numeroase beneficii pentru sănătate și anume:

  • Îți menții o greutate corporală sănătoasă, arzi mai multe calorii (poți pierde chiar între 300-800 calorii timp de o oră)
  • Te relaxezi la aer curat, mai ales că mersul pe bicicletă nu este stresant
  • Prin plimbarea cu bicicleta sunt puse în mișcare mai multe grupe musculare, ceea ce ajută la tonifierea și dezvoltarea lor; sunt antrenați mușchii care susțin coloana vertebrală
  • Îți menții sănătatea articulațiilor
  • Îți crești performanța fizică și deci vei avea mai multă putere și rezistență la efort
  • Îți crești ritmul cardiac, îți îmbunătățești circulația sângelui, ceea ce va susține starea de sănătate a inimii și întregul sistem circulator al organismului
  • Prin efort eliberezi endorfine și ai o stare de bine
  • Te bucuri de natură, de peisaje magnifice de toamnă și de aer curat
  • Scapi de stresul zilnic și noaptea vei dormi mult mai bine.

3. Vizitează o podgorie

În țara noastră există podgorii întinse și crame care pot fi vizitate toamna. În anumite zone, oamenii pot fi surprinși prin programe speciale, care includ plimbări și degustare de vinuri. În astfel de zone ei pot lua masa la un restaurant din zonă, dacă podgoriile au și o componentă gastronomică.

Cele mai importante 10 podgorii din România sunt:

  1. Podgoria Dealu Mare din apropiere de capitală, Conacul din Ceptura, Vinalia
  2. Podgoria Dealu Mare și Casa din Vie, în apropiere de Urlați
  3. Crama Fort Silvan din județul Sălaj
  4. Domeniile Panciu sau cramele din Moldova
  5. Podgoriile Silvaniei și Crama Carastelec
  6. Podgoria Drăgășani, în valea Oltului, la Crama Avincis
  7. Crama 1000 Chipuri din Podgoria Dealu Mare și Casa Colinelor
  8. Crama Hermeziu la 45 km de Iași
  9. Domeniul Drăgășani și Casa Pelerinul, în Oltenia
  10. Crama la Salina din Dealurile Transilvaniei, de unde se ajunge rapid și la un centru de echitație numit Salina Equines.

Dacă ajungeți în astfel de zone, vă recomandăm să luați și câteva sticle de vin acasă, pentru a avea provizii pentru iarnă, pentru Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou.

4. Sport, exerciții de yoga

În anotimpul de iarnă, corpul are nevoie de mai multă energie și de mișcare, pentru că din cauza zilelor mai scurte și mai întunecate, apare acea senzație de neliniște, oboseală, agitație, care sunt de înțeles mai ales în contextul actual, creat de pandemia de coronavirus.

Pentru a elimina stresul, anxietatea și a rămâne mai calm, sunt recomandate exercițiile de yoga, care pot fi realizate în orice zi, în timpul liber. Prin yoga se induce o stare de calm, poți rămâne mai concentrat, îți poți spori și imunitatea organismului.

Toamna aduce vânt, temperaturi mai scăzute și asta poate afecta corpul. Pentru a-ți menține sănătatea este important să faci sport, exerciții fizice, să-ți reglezi mișcările corpului, să-ți îmbunătățești respirația și procesele digestive. Activitatea fizică are un efect pozitiv asupra sănătății fizice și psihice.

Și mersul pe jos face bine creierului, cercetătorii recomandă plimbarea zilnică pentru menținerea sănătății corpului și prevenirea bolilor mentale.

Dieta

Toamna, îți poți modifica stilul de viață, prin practici yoga, ayurvedice, prin schimbarea dietei. De exemplu, poți avea o alimentație bogată în alimente de sezon, hrănitoare, cum sunt fructele și legumele. În acest anotimp poți introduce în dietă:

  • Fructele și legumele, ca de exemplu morcovi, pătrunjel, păstârnac, dovleac, dovlecel, struguri, papaya, piersici, mango, pere, smochine, mere, avocado, banane
  • Condimente, verdețuri și mirodenii ce includ și ghimbir, fenicul, cardamom, cuișoare, scorțișoară, turmeric, nucșoară
  • Ciuperci bogate în proteine
  • Ulei de măsline
  • Alimente fermentate care au efect benefic asupra digestiei.

Toate acestea ajută în menținerea echilibrului fizic, mental, emoțional și la îmbunătățirea stării de bine.

5. O vizită la Grădina Botanică

Toamna este momentul să mergi cu familia la Grădina Botanică, pentru că peisajul este frumos, iar temperaturile devin mai revigorante. Plimbările la Grădina Botanică sau în Parcurile Naturale sunt cu siguranță unele din cele mai bune activități în aer liber. Copiii pot avea parte de distracție în natură, pot colecta câteva frunze ruginii, pentru a le lua acasă și a face decorațiuni frumoase.

6. Patinaj cu role

Patinajul este o altă activitate în aer liber, preferată de copii, care se poate realiza toamna. Acest sport se poate practica în parcuri sau locuri special amenajate pentru copii. Patinajul cu role este distractiv pentru copii și în plus îi ajută să-și antreneze picioarele și să-și îmbunătățească circulația sângelui. Prin această activitate copiii și părinții lor se pot distra în timpul liber, în zilele însorite de toamnă.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.