Nu mult timp dupa achizitionarea limbajului, copiii incep sa puna intrebari peste intrebari, unele simple, unele mai complicate si unele pur si simplu ciudate! Parintii nu pot decat sa se obisnuiasca sa raspunda la intrebarile copilului, ajutandu-l sa invete si sa inteleaga lumea din jur si sa adopte strategii inteligente de evitare a acelor intrebari care ii pun in incurcatura…
Urmeaza 10 intrebari ale copiilor care au pus parintii in incurcatura, raspunsurile fiind ori prea complexe chiar si pentru un adult, ori inexistente (multumim parintilor care ne-au trimis istorioarele lor).
10 intrebari ale copiilor care pun parintii in incurcatura
1. Tu cand o sa mori? Stii ca o sa mori, nu? – spusa de catre un baietel scump de doar 5 ani si totusi inspaimantator! Ce pot parintii raspunde la intrebarile despre moarte ale copiilor, in special atunci cand sunt intr-atat de directe? Trebuie sa il facem pe copil sa inteleaga conceptul de moarte cand acesta incepe sa intrebe, insa… Totusi, copilasul care si-a intrebat tatal cand are de gand sa moara nu este nici pe departe morbid sau ciudat: odata ce copiii devin constienti ca viata se sfarseste la orice fiinta, este normal ca ei sa devina foarte preocupati de mortalitatea lor si a celor dragi.
2. La ce imi trebuie in viitor matematica? – este o intrebare adresata de mii si mii de copii parintilor lor; insa o fetita o duce mai departe, zicandu-i mamei sale “de ce atatea calcule si probleme grele, oricum cifrele sunt inventii ale oamenilor”. Ce sa raspunda un parinte la aceasta? Intr-adevar, ca adult nu poti sa nu te intrebi de ce ai petrecut atati ani cu probleme complexe pentru ca apoi sa nu mai fii in stare nici de un calcul simplu… Si desi matematica ajuta gandirea logica si spatiala sa se dezvolte, poate, intr-adevar, “de ce atatea probleme grele”…
3. Daca nu este bine si sanatos, tu de ce o faci? Sau: Daca eu nu am voie, tu de ce sa ai? – parintele poate fi pus in incurcatura, fie ca intrebarea copilului se refera la sucuri acidulate, dulciuri inainte de masa, fie ca se refera la alcool sau tigari; cum sa raspunda “eu am voie pentru ca sunt adult, iar tu copil?” Aceasta ar insemna ca avantajul prim de a fi adult este acela ca poti face ce-ti trece prin cap fara sa te opreasca sau pedepseasca nimeni, ca-ti poti face rau singur doar pentru ca esti mare…
4. De ce X a zis despre Y ca este un monstru? Oamenii pot fi monstri? Mi-ai zis ca nu exista monstri! – cum ii explici unui copil expresia “monstru uman”, cum ii explici ca exista oameni atat de rai incat li se spune monstri? Si cum ii explici ca da, exista monstri, ca acestia sunt oameni fara inima, nu creaturi fantastice?…
5. De ce culoarea rosie se numeste rosie si nu galben? Si albastru de ce se cheama asa si nu altfel? Dar ce este o culoare pana la urma? – un parinte pus in incurcatura ar spune repezit ca termenul “culoare” este un concept abstract utilizat in definirea obiectelor percepute de ochiul uman, lasandu-si copilul mut si confuz. Insa, intr-adevar, de ce rosu este rosu si nu galben, cine a denumit prima oara culorile? Incurcatura…
6. Daca am crescut la tine in burta si am iesit din tine, atunci de ce mi-a zis Gabi ca toti copiii sunt adusi la mamici de catre berze? – sa intri in detalii despre conceptia copiilor si nastere sau sa scapi ieftin, intarind ideea cu barza care aduce copiii la mama? Alegerea fiecarui parinte, insa amuzant este ca acest baietel de 4 ani este chiar confuz si nu stie cine l-a mintit si cine nu: are mama dreptate ca a iesit din burta sa sau are dreptate colegul Gabi ca l-a adus barza? Oricum, cam dificil sa discuti detalii despre conceptie si nastere la aceasta varsta…
7. De ce purtam mereu haine pe noi, chiar daca este foarte cald? Animalele nu se imbrac, noi de ce o facem? – copiii mici, cu inocenta lor, nu stiu ce este pudibonderismul sau indecenta. Daca natural ar fi sa stam asa cum am fost nascuti, de ce atatea haine inutile? Cum explicam unui copil ca este indecent sau ca “nu este frumos” sa stea asa cum l-a zamislit mama natura?
8. Dragostea exista sau este inventata de mintea oamenilor? Eu nu cred ca o sa ma indragostesc pentru ca totul tine de minte! – un parinte chiar pus in incurcatura de aceasta intrebare si remarca a copilului sau… Da, dragostea exista, este reala, desi nu este palpabila, in acelasi timp insa ea exista doar prin mintea oamenilor care o simt…asadar, daca omul nu mai exista, nici dragostea nu mai exista, sau daca omul nu o mai simte, ea nu mai este reala.
9. Daca sangele ne tine in viata si daca fara sange am muri, de ce nu mancam sange? Nu ar fi mai hranitor? – iata un mic fan al filmelor cu vampiri probabil. Ce poate sa raspunda un parinte? Sa caute substantele continute in sange si sa explice ca acestea nu sunt nutrienti? Sau sa raspunda simplu si indirect “pentru ca nu este bine”?…
10. Daca nu avem voie sa folosim calculatorul, atunci zi-mi cat fac 16 X 138? – un copil mandru ca a invatat inmultirea se juca impreuna cu mama sa, facand in minte calcule; incurcat de catre mama cu intrebarea cat fac 4 X 13, a intrebat-o la randul sau aceasta… Raspunsul mamei: “nu stiu eu, fugi la tata, ca iti spune el sigur”…